Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Strouhané koláče jsou oblíbené moučníky začínajících hospodyněk. Při servírování tyto dobroty působí luxusně, přitom jsou jednoduché na přípravu. Vypracované těsto je potřeba nechat ztuhnout v chladu, poté nastrouhat a navrstvit na plech střídavě s tvarohovou, jablečnou, makovou či jinou náplní.

Strouhaný koláč můžete směle připravit pro sváteční rodinnou příležitost nebo milou návštěvu. Vybrali jsme pro vás ty nejoblíbenější recepty z našeho receptáře. Následující moučníky jsou šťavnaté, příjemně vláčné a krásné na pohled. Při podávání je můžete ozdobit kopečkem šlehačky a lístkem máty nebo meduňky.

1. místo

Vypracujte těsto z hladké mouky, cukru, kakaa, kypřicího prášku a tuku. Přidejte také vajíčko. Vláčné těsto dejte ztuhnout asi na hodinu do lednice. Mezitím si připravte tvarohovou náplň, do které budete potřebovat také trochu vanilkového pudinku. Spodní vrstvu koláče bude tvořit kakaové těsto, pak následuje tvarohová vrstva a znovu těsto.

2. místo

Výbornou a zase trochu jinou chuť koláče získáte, když do těsta přidáte kokosovou moučku. Vyberte si buď koláč bílý nebo tmavý s kakaem, případně může být každá vrstva jiná pro ještě lepší efekt. Chuť tvarohové vrstvy příjemně umocní kokosový pudinkový prášek.

3. místo

Prostřední vrstva, která dává koláči vláčnost, může mít různé příchutě. Podle tohoto receptu ji vytvoříte z tvarohové náplně, kterou pokladete na plátky nakrájenými jablky. Pro ještě lepší chuť je posypte aromatickou skořicí, ta je v kombinaci s jablky nenahraditelná.

4. místo

Vrstvy těsta vůbec nemusí být kakaové, můžete je pouze ochutit vanilkou. Podle tohoto receptu připravíte velmi jednoduchý moučník, na který vám stačí pouze několik surovin. Na vrstvu nastrouhaného těsta dejte oslazenou vrstvu jablek a znovu vrstvu těsta.
Sice velmi jednoduchý, ale efektní strouhaný koláč vypadá při servírování moc pěkně. Pohrajte si z kombinacemi světlého a tmavého těsta. Tvarohovou vrstvu doplňte broskvovým kompotem, který dodá moučníku nejen další barevnost, ale také svěžest.

6. místo

Těsto je nejlepší připravit den dopředu, protože je potřeba, aby dobře ztuhlo. Do ledničky je dejte rozdělené na dvě části a zabalené do potravinářské fólie. Tvarohová náplň bude mít tu nejlepší konzistenci, když do ní přidáte kromě žloutků také ušlehaný sníh

7. místo

Spodní vrstvu tentokrát tvoří těsto s ořechovou příchutí, další vrstvu tvoří strouhaná a podušená jablka ochucená skořicí a vanilkou, pro správnou konzistenci k nim přidejte vanilkový pudink. Jablečnou vrstvu posypte sekanými ořechy a rozinkami a potřete bílkovým sněhem. Navrch nastrouhejte zbývající těsto.

Strouhaný koláč můžete připravit i ve zdravější verzi. Do těsta podle videoreceptu použijte celozrnnou mouku a tvarohovou náplň oslaďte rozmačkanými banány

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky