Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Boží chuťovky k televizi: Užijte si MS v hokeji jako vždycky, ale z pohodlí domova!
Zdroj: Freepik, master1305, Freepik licence

Hoši, do toho! Mistrovství světa v hokeji startuje a hned první zápas bude pro českou reprezentaci náročný a zásadní. Hrajeme totiž proti Rusku, a to si rozhodně nesmíte nechat ujít! Bohužel, provoz restaurací je stále značně omezený a počasí zahrádkám dvakrát nepřeje. Tak se pohodlně usaďte před televizí, pivo si nechte natočit do džbánku, připravte si k němu perfektní chuťovky a užijte si utkání naplno!

Hranolky jako základ od žaludku

Ke sledování zápasu prostě patří pivo, ale aby vám nebylo zle a vydrželi jste celý večírek, chce to pořádný základ od žaludku. Pořádně mastný a vydatný, přesněji řečeno. Nejlepší bude vsadit na brambory, které vás zasytí díky obsahu sacharidů i škrobu. Domácí hranolky jsou naprosto ideální volba, protože jsou jednoduché a skvělé. Stačí prostě omýt několik větších brambor (nejlepší jsou moučné brambory typu C), nakrájet je na hranolky a dát je do trouby, osmažit je v hluboké pánvi nebo je hodit do friťáku, kde se vypečou pořádně dokřupava.

Hranolky je potřeba okořenit; skvělá je na to uzená paprika, ale poslouží i sušený česnek nebo chilli, pokud máte rádi pikantní mňamky. Hotové hranolky na talíři můžete posypat čerstvými bylinkami, nejvíc se k nim hodí petržel a pažitka. Případně si namíchejte dip z bílého jogurtu, těchto bylinek, soli a pepře. Tip! Pokud chcete zkusit něco nového, místo klasických brambor použijte batáty. Smaženým hranolkám to dodá mírně násladlou, exotickou chuť.

 
Skvělou volbou je domácí guacamole, které je rychlé, snadné a perfektně doplní například kukuřičné nachos. Stačí vydlabat dvě zralá avokáda, dát je do mixéru, zakápnout limetovou šťávou, přidat nadrobno nakrájenou malou červenou cibuli, snítku čerstvého koriandru, sůl, pepř a podle chuti čerstvou chilli papričku a vše rozmixovat na hrubou kaši. Tip! Pokud máte rádi větší kousky, guacamole připravte bez mixéru, jen za pomoci vidličky. Do směsi přidejte na malé kousky nakrájená cherry rajčátka, dodají tradiční mexické dobrotě svěžest.

Oříšky, co mají říz

Samozřejmě, že si pytlík solených arašídů nebo kešu oříšků můžete koupit, ale co to takhle trochu vylepšit? Pořiďte velký pytel nesolených a nepražených oříšků podle vlastní volby a naložte je na 24 hodin do medu. Potom je i s medem přendejte na pánev a pražte, dokud med nezkaramelizuje. Oříšky osolte a nechte ještě chvíli pražit. Sladkoslaný výsledek je dokonalý, nejlépe chutná na mandlích. 

Pokud to máte rádi ostřejší, přidejte kromě soli ještě mleté chilli. Tip na zdravější variantu! Místo oříšků použijte cizrnu. Můžete ji uvařit, pak ji ale nezapomeňte předem namočit, anebo použijte cizrnu v nálevu z plechovky. Vypražená cizrna je naprosto boží! Totéž můžete zkusit i s hrachem: v tom případě se jídlu říká pučálka a jedná se o tradiční staročeský recept, který vás ale i v roce 2021 může mile překvapit.Vyžaduje ale trochu víc času, protože se hrách musí před pražením nechat naklíčit.

BBQ a pizza šneky

Pokud se cítíte na výkon v kuchyni a chcete přátele potěšit něčím speciálním, co takhle pustit se do výroby sušeného masa? Tradiční pokrm amerických indiánů je vážně něco pro opravdové chlapy, ale ocení to i ženské milovnice pořádných svačinek. Detailní návod, jak na to, si přečtěte tady:

Slané šneky zcela naplňují heslo "za málo peněz hodně muziky". Stačí koupit již vyválené listové těsto, které seženete v každém supermarketu, rozbalit jej, poklást na něj plátky šunky nebo slaniny, zakápnout to kečupem či BBQ omáčkou, zasypat sýrem a srolovat. Z hotového válečku pak nakrájejte 1 až 2 cm široké šneky, naskládejte je na plech na pečící papír a nechte péct na 200°C asi 15 - 20 minut. Tip! Před pečením šneky pomašlujte rozšlehaným vejcem a posypte sezamem, mákem nebo mletou paprikou. Dodá jim to vůni i šmak a ještě budou krásně zlatavé!

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více