Ensaimadas podle mne - šneky

Suroviny

500 g hladké mouky
špetka soli
6 PL krystalového cukru
1 vejce
1 žloutek
3 PL oleje
230-250 ml vlažného mléka
7 g sušeného droždí (příp. 25 g čerstvého)
Dále:
100 g změklého másla (ne rozehřáté)
3 PL cukru krystal
1 balíček vanilkového cukru (smíchat s krystalovým cukrem)
4 PL cukru krystal
3 PL mleté skořice

Postup přípravy receptu

  1. Preosejeme múku, vmiešame sušené droždie, cukor a soľ. Vajce a žĺtok rozšľaháme s vlažným mliekom, zo všetkých surovín vypracujeme cesto, aj s pridaním oleja. Dobre dlho premiesime, necháme v teple kysnúť, kým nezdvojnásobí objem.

  2. Potom vyberieme na vál, rozdelíme na 10 guličiek. Prikryjeme a necháme 15 minút stáť, kým cesto znovu "neožije", stane sa mäkkým, tvárnym. Každú guličku rozvaľkáme na ovál, hrúbka cca 3 mm. Natrieme maslom, posypeme škoricovou alebo vanilkovou cukrovou zmesou (ja som mala 5 vanilkových a 5 škoricových ensaimadas), zrolujeme všetky po dĺžke.

  3. Potom z nich robíme "šneky" - pred rolovaním ešte trochu pošúľame.

  4. "Šev" úmyselne nechávame na hore, koniec sploštíme a zasunieme pod slimáka. Kladieme na peč. papierom vyložený plech, alebo na fóliu, necháme ešte pod utierkou asi 30-40 minút kysnúť.

  5. Pečieme cca 20 minút, najpr polovičnú dobu 180, potom asi 160 stupňov, príp. podľa seba.

  6. Doporučujem piecť na dvoch plechoch, aby sa nezlepili, počas pečenia značne zväčšia svoj objem. Prípravu "šnekov" som sa snažila nafotiť. Samozrejme, môžeme vyrobiť z tohto množstva surovín aj viac menších kusov, príp. meniť náplň - orechy, nutella. Je možné použiť domácu pekáreň, vtedy postupujeme podľa zvyku - najprv suroviny tekuté, potom sypké, na vrch droždie a cukor.

Poznámka od kuchařky

Ensaimadas je pečivo obľúbené v Španielsku a na Mallorce, je typické svojím šnekovitým tvarom. Pôvodne sa pieklo s bravčovou masťou.

Pátrala som po Internete, na jednom blogu som našla zhruba takúto prípravu, ale bez škorice a vanilky, len maslom natreté cesto. Preto hovorím o "mojich" ensaimadas.

Komentáře k receptu Ensaimadas podle mne - šneky

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Miquel: Samozrejme, že nevadí, aspoň vieme, ako vyzerajú pravé ensaimadas...:yes:

    Odpovědět

  • Miquel Miquel

    Přidal jsem foto, doufám že nevadí. Dělali jsme je podle tradičního receptu, pomazané sádlem.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    kloska:;-):-K

    Odpovědět

  • kloska kloska(neregistrovaná)

    Já jsem si Tvoje báječné skořicové šneky dovolila doplnit: potřu zbylým bílkem a důkladně posypu plátky mandlí. Mňam.:-)

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    magdalenka: Jdu a když jsem si prohlížela fotky tvoje a jednu od někoho vloženou, přišlo mi, že je nemáš potřené a to mě připomnělo, že takto na povrchu vypadaly upečené buchty od mé maminky a moc mě to chutnalo, takže je rozhodnuto - nebudu potírat. Díky za rychlou odpověď.:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    rozmarynaH: Nepotierajú, ala ak ich chceš mať lesklé, potri vajíčkom alebo len žĺtkom. Ideš piecť? Potešilo by ma, ak by si upiekla...:-K

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Magdalenko, mám dotaz. Před pečením se ničím nepotírají (asi ne, když to tam nepíšeš). Díky za odpověď

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Jules: Som naozaj rada.

    Odpovědět

  • Jules Jules

    Magdalenka, dakujem za recept, cesto je uzasne, len ho bolo na mojich dvoch chlapov malo - 10 ks :), takze nabuduce peciem x 3. Inak skvele, nelepive, urobila som skoricove, s makovou plnkou a s orechami...posielam bodik;-)

    Odpovědět

  • moctida moctida

    Výborné,děkuji za super recept :-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    mirka:Teší ma, že chutilo.:-K

    Odpovědět

  • mirka mirka(neregistrovaná)

    Vynikající:-*..jen jeden problém - jedna dávka nestačí ;-):-)),hned vše snědeno.Děkuji za recept.:yes:

    Odpovědět

  • hazel hazel

    Krasny recepis,velice dobre popsany a vyfoceny. Urcite toto zkusim.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    rozmarynaH: Si milá, dík.:-K

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Ti šneci vypadají moc lákavě, určitě vyzkouším. Dle fotopostupu určitě neskazím. Gratulace:yes::yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4

Tématické fráze: šnečí mast šnek wikipedie enseimada enseimadas jak se motají kynuté briošky šnek obecný briošky nutella mast ze šneku moučník z mallorky sladké pečení šneci s vanilkovou náplní skořicové briošky ensimadas ensaimadas s mandlovou náplní náplň do vanilkových šneků enseimadas recept jak vyrobit makové šneka sneky s jablky nutella šneky domacu nutella koláče z mallorky