

Ensaimadas podle mne - šneky
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- 6 PL krystalového cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 3 PL oleje
- 230-250 ml vlažného mléka
- 7 g sušeného droždí (příp. 25 g čerstvého)
- Dále:
- 100 g změklého másla (ne rozehřáté)
- 3 PL cukru krystal
- 1 balíček vanilkového cukru (smíchat s krystalovým cukrem)
- 4 PL cukru krystal
- 3 PL mleté skořice
Postup přípravy receptu
Preosejeme múku, vmiešame sušené droždie, cukor a soľ. Vajce a žĺtok rozšľaháme s vlažným mliekom, zo všetkých surovín vypracujeme cesto, aj s pridaním oleja. Dobre dlho premiesime, necháme v teple kysnúť, kým nezdvojnásobí objem.
Potom vyberieme na vál, rozdelíme na 10 guličiek. Prikryjeme a necháme 15 minút stáť, kým cesto znovu "neožije", stane sa mäkkým, tvárnym. Každú guličku rozvaľkáme na ovál, hrúbka cca 3 mm. Natrieme maslom, posypeme škoricovou alebo vanilkovou cukrovou zmesou (ja som mala 5 vanilkových a 5 škoricových ensaimadas), zrolujeme všetky po dĺžke.
Potom z nich robíme "šneky" - pred rolovaním ešte trochu pošúľame.
"Šev" úmyselne nechávame na hore, koniec sploštíme a zasunieme pod slimáka. Kladieme na peč. papierom vyložený plech, alebo na fóliu, necháme ešte pod utierkou asi 30-40 minút kysnúť.
Pečieme cca 20 minút, najpr polovičnú dobu 180, potom asi 160 stupňov, príp. podľa seba.
Doporučujem piecť na dvoch plechoch, aby sa nezlepili, počas pečenia značne zväčšia svoj objem. Prípravu "šnekov" som sa snažila nafotiť. Samozrejme, môžeme vyrobiť z tohto množstva surovín aj viac menších kusov, príp. meniť náplň - orechy, nutella. Je možné použiť domácu pekáreň, vtedy postupujeme podľa zvyku - najprv suroviny tekuté, potom sypké, na vrch droždie a cukor.
Poznámka od kuchařky
Ensaimadas je pečivo obľúbené v Španielsku a na Mallorce, je typické svojím šnekovitým tvarom. Pôvodne sa pieklo s bravčovou masťou.
Pátrala som po Internete, na jednom blogu som našla zhruba takúto prípravu, ale bez škorice a vanilky, len maslom natreté cesto. Preto hovorím o "mojich" ensaimadas.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Ensaimadas podle mne - šneky
-
Miquel: Samozrejme, že nevadí, aspoň vieme, ako vyzerajú pravé ensaimadas...
-
Přidal jsem foto, doufám že nevadí. Dělali jsme je podle tradičního receptu, pomazané sádlem.
-
kloska:
-
Já jsem si Tvoje báječné skořicové šneky dovolila doplnit: potřu zbylým bílkem a důkladně posypu plátky mandlí. Mňam.
-
magdalenka: Jdu a když jsem si prohlížela fotky tvoje a jednu od někoho vloženou, přišlo mi, že je nemáš potřené a to mě připomnělo, že takto na povrchu vypadaly upečené buchty od mé maminky a moc mě to chutnalo, takže je rozhodnuto - nebudu potírat. Díky za rychlou odpověď.
-
rozmarynaH: Nepotierajú, ala ak ich chceš mať lesklé, potri vajíčkom alebo len žĺtkom. Ideš piecť? Potešilo by ma, ak by si upiekla...
-
Magdalenko, mám dotaz. Před pečením se ničím nepotírají (asi ne, když to tam nepíšeš). Díky za odpověď
-
Jules: Som naozaj rada.
-
Magdalenka, dakujem za recept, cesto je uzasne, len ho bolo na mojich dvoch chlapov malo - 10 ks :), takze nabuduce peciem x 3. Inak skvele, nelepive, urobila som skoricove, s makovou plnkou a s orechami...posielam bodik
-
Výborné,děkuji za super recept
-
mirka:Teší ma, že chutilo.
-
Vynikající
..jen jeden problém - jedna dávka nestačí
,hned vše snědeno.Děkuji za recept.
-
Krasny recepis,velice dobre popsany a vyfoceny. Urcite toto zkusim.
-
rozmarynaH: Si milá, dík.
-
Ti šneci vypadají moc lákavě, určitě vyzkouším. Dle fotopostupu určitě neskazím. Gratulace