Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klasický hovězí guláš je nezaměnitelnou klasikou nejen v hospodách, ale i v českých domácnostech. Spolu s knedlíkem a čerstvou cibulí patří mezi nejoblíbenější pokrmy, které jsou neskutečně chutné, ale také velmi syté.

Hovězímu guláši holdují mnozí z nás. Maso rozpadající se už při nabírání, nadýchaný knedlík jako příloha, jemně štiplavá čerstvá cibule a výrazná chuť celku nás nenechává chladnými. Ten nejlepší guláš vznikne kombinací snahy a lásky k vaření.

Tipy k přípravě hovězího guláše

Připravte si ten nejlepší guláš, jaký jste kdy jedli. S našimi tipy to půjde hladce:

  1. Nepsané pravidlo k přípravě guláše je takové, že použitý objem cibule by měl být přesně takový, jaké bude objemové množství masa.
  2. Kližka je tou nejlepší volbou pro přípravu guláše. Ideální velikostí jednotlivých kousků masa jsou pak kostky o velikosti 3x3 cm.
  3. Cibuli je nutno restovat až dohněda, aby měl guláš tu správně tmavou barvu.
  4. Zarestování mleté papriky do gulášového základu musí být opravdu rychlé, aby paprika nezhořkla a neznehodnotila tím celou vaši dosavadní snahu.
  5. Po celou dobu vaření je nutné guláš občas promíchat, aby se nezačal přichytávat ke dnu hrnce nebo gulášového kotlíku. Vařte ho nejlépe pod poklicí.
  6. Guláš potřebuje čas. Díky tomu se vám budou kousky masa rozplývat na jazyku a jeho chuť bude výraznější. Připravujte ho na mírném plamenu a nespěchejte.
  7. Žádné zahušťování již není potřeba, pokud použijete notnou dávku cibule do základu. Delší dobou přípravy se částečně rozvaří a tím guláš sama zahustí.

Klasickou přílohou k hovězímu guláši je houskový knedlík, ale také se k němu hodí těstoviny, bramboráčky nebo čerstvý kváskový chléb. Nakonec ho nezapomeňte posypat nakrájenou cibulí a poté si už jen užívat jeho skvělou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky