Guláš lázeňského šviháka

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

Doba přípravy: 2,5-3 hodiny(záleží z jak mladého kusu maso je) 8-10 porcí Hovězí maso 48 názorů

Suroviny

2 kg hovězí kližky
1/4 kg sádla
12 ks cibulí
20 stroužků česneku
3 PL sladké mleté papriky
1 l vývaru z hovězího bujonu
2 PL drceného kmínu
1 PL chilli
10 ks bobkového listu
4 PL hladké mouky
sůl
pepř na dochucení
Na ozdobu na každý talíř:
1 klobáska (jakou kdo budete chtít) rozříznutá napůl, nakrojená do mřížky a osmažená)
kolečka čerstvé papriky - já měla červenou
kolečka cibule
čerstvý nastrouhaný křen
Recept si zatím oblíbilo 51 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ze 3 PL sádla a 4 PL hladké mouky uděláme tmavou jíšku a dáme bokem na později.

  2. Na rozpáleném zbytku sádla si v hrnci orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli (chce to velký kastrol, na malé ploše by se tak velké množství cibule pouze podusilo a nedostalo barvu).

  3. Po 10 minutách, až začne cibule zlátnout, přidáme nadrobno pokrájený česnek, který další 2 minuty necháme restovat, přisypeme mletou papriku, zamícháme a ihned, aby paprika nezhořkla, přidáme na kostky nakrájené maso. Necháme opět restovat.

  4. Až se maso zatáhne a začne přichytávat - pozor, ne připalovat, podlijeme 1 l vývaru, přidáme kmín, sůl, chilli, bobkový list a dusíme pod pokličkou za občasného zamíchání a kontroly tekutiny skoro do měkka.

  5. Předem připravenou jíšku rozmícháme v 1/2 l vody, vmícháme do guláše a ještě za promíchávání vaříme 15 minut.

  6. Podle chuti dosolíme, opepříme.

  7. Na každý talíř dáme porci guláše, zasypeme nakrájenou paprikou, poklademe opečenou rozpůlenou klobásou, zasypeme na kolečka pokrájenou cibulí a na závěr dáme nastrouhaný křen.
    Podáváme s chlebem nebo knedlíkem.

Poznámka

Tento guláš jsme jedli v malé lázeňské hospůdce Kostelec - Štípa u Zlína. Byl moc dobrý, ale až na bobkový list a chilli nám nechtěli prozradit celý recept, ani žádné jiné množství čeho všeho použili. Pro oko vypadá úplně stejně, jen chuť je trošku jiná:-)

Vařila jsem pro 8 lidí, tak proto takové množství všech surovin:-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 8 266 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Guláš lázeňského šviháka

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    mates: Pochopil jste to správně.Ale nemusí to být zrovna"vývar" z kostky.Můžete to zkur..t i gelovým bujonem.

    Odpovědět

  • mates mates(neregistrovaný)

    co znamená lt. vývaru z hovězího bujonu? jako to celý zk...t kostkou,když použiju maso? nebo jsem to špatně pochopil

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Pavel: ani ve Zlíně už nejsou oblíbené krámky a hospůdky,které kdysi praskaly ve švech:-(...

    Odpovědět

  • Pavel Pavel(neregistrovaný)

    sules: Kde je konec mým z oblíbených Formanovi a zmiňovanému Katovi , Kohoutům a oblíbeným gulášům a sýrovým mísám(prodejna sýrů nahradit nemúže)???!!!

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    casino: beda venerabilis: Děkuji,že jste receptu věnovali pozornost:-K
    Guláše zahušťuji jíškou,záklechtkou,chlebovou strouhankou, čerstvým chlebem,nastrouhaným syrovým bramborem,ale někdy nezahušťuji ničím:-8
    Maso jsem dusila ve velkém kastrolu a zatažené maso bylo po "hrknutí"1 litru tekutiny ponořené z jedné třetiny celkové výšky masa:-)

    Odpovědět

  • casino casino

    "... podlijeme 1 l vývaru..."
    No, švihák už dlóóóho nésu a lázenské tym tuplem neééé, ale eště sem nepotkal kuchařa, resp. dobryho kuchařa, keré by do guláša zrazu hrkl litr vody ;-(:-O:-)

    Odpovědět

  • beda venerabilis beda venerabilis

    Všelková Marie: Ve mně ta jíška zvlášť také vyvolává obavu, že výsledek bude až příliš tučný. Ale možná to ta lžíce sádla už tak moc nepromastí. Zahušťuji krajícem chleba (nebo chlebovou strouhankou) dušeným na hladině guláše a potom rozmíchaným, když je gulášek udušený.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    albin : Tady občas křupla ta syrová parika a cibule:-)

    sules: :yes:

    Odpovědět

  • albin albin (neregistrovaný)

    ještě dobře ze tam není pan polreih ten gulas by musel krupat:-D

    Odpovědět

  • sules sules

    Zdravím...na podobný guláš (teda aspoň podobně zdobený) jsme za mlada chodívali do pivnice U dobrého kata v Brně...je to už víc jak 30 let a místo pivnice je tam už dávno prodejna sýrů ale na ten guláš si pamatuju furt dobře a občas si ho doma takto "načančám"...nejlepší je s čerstvým dalamánkem...:-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Ingrid: A já zase děkuji za milý komentář:-8:-K

    Odpovědět

  • Ingrid Ingrid(neregistrovaný)

    Vynikající guláš. Známý co ho tu měli mě chválili, že nikdy lepší snad ani nejedli. Moc děkuji za recept :-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Všelková Marie: Děkuji za komentář:-8potěšil mě:-K

    Odpovědět

  • Všelková Marie Všelková Marie(neregistrovaný)

    Anna Kocikova: Já Aničko, guláš jinak nedělám,mimo jíšky,zahušťuji jenom rozmíchanou moukou.Ale poprvé někdo vaří gulášek tak jak se má. Děkuji.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Mayhem:Děkuji za milý komentář a hodnocení:-K i za"oprášení"receptu po tak dlouhé době;-)Jsem ráda že chutnalo:-*:yes:
    isindy::-K:-K

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: hovězí guláš pro 40 lidi gulas pro 20 lidi guláš pro 40 lidí porce gulase kolik masa na porci guláše hovězí maso recepty porce masa na guláš guláš pro 15 lidí kolik masa na gulas luxusní guláš luxusní hovězí guláš guláš pro 10 lidí guláš s křenem guláš guláš 20 porcí kolik masa na guláš pro 20 lidí kolik masa na 20 porci gulase hovezi gulas pro 20 lidi kolik masa na 1 porci gulase jak se vaří guláš

Zapomněl/a jsem heslo