Bílé nebo červené zelí? České či moravské? Vyznejte se v naší nejoblíbenější příloze!
28. 10. 2021 Vaření
Pečená kachna by bez něj nebyla úplná, stejně jako vepřové výpečky a samozřejmě vepřo-knedlo-zelo, které ho má i v názvu. Zelí prostě k pečenému masu patří stejně tak neoddělitelně jako to „knedlo“. A stejně jako u knedlíků musíte volit zda bramborové či houskové, ani v případě zelí to není úplně jednoduché.
Než začnete krouhat zelí...
I když jsme jeden národ, česká a moravská kuchyně se v mnohém odlišují a nejde jen o rozdíly mezi malými českými koláči a jako pizza velkými valašskými frgály. Zatímco česká zelňačka je spíš červená díky mleté paprice, moravská kyselice je naopak bílá zahuštěná polévka. Velké spory se ovšem vedou i o dušeném zelí, které se podává právě s masem a knedlíky. Pokud si říkáte, jakou v tom hledat vědu, když ke kachně se vždycky jí dušené kysané zelí, pravděpodobně jste z Čech. Do pravého moravského zelí se totiž kysané zelí nepoužívá a jeho příprava nezačíná otevřením sáčku nebo sklenice, ale rovnou krouháním čerstvých hlávek zelí. Moravské zelí tak není tak kyselé a vzhledem k tomu, že se zahušťuje moukou nebo bramborem je i mnohem vydatnější. I když je z čerstvého zelí, ztrácí zdravotní benefity zelí kysaného. Abychom předešli možným sporům, každý druh zelí má něco do sebe, navíc nic není úplně černo-bílé, takže určitě i v mnoha moravských rodinách si pochutnávají na kysaném zelí a ve spoustě českých domácností si rádi dají sladší „moravské“ zelí.
Mohlo by vás zajímat
Když vám nevadí kyselé
Samozřejmě i s přípravou kysaného zelí můžete začít rovnou od hlávek, jen je to trochu zdlouhavější proces, pokud tedy plánujete zelí na nedělní oběd, raději si kupte již hotové v obchodě. Příprava kysaného dušeného zelí je opravdu snadná. Zelí stačí jen slít a hlavně propláchnout vodou, aby nebylo až příliš kyselé. Na pánvi nebo v hrnci pak osmahněte na sádle nasekanou cibulku, přidejte zelí, zalijte trochou vody a posypejte kmínem. Případně přidejte bobkový list, nové koření či jalovec. Pak hrnec přiklopte pokličkou a zelí krátce poduste. Nakonec dosolte a pokud je zelí i tak hodně kyselé, můžete je dosladit trochou cukru nebo medu. Jestliže chcete i kysané zelí zahustit, můžete hned zpočátku cibulku zaprášit trochou mouky nebo pak v polovině dušení přidat najemno nastrouhanou syrovou moučnou bramboru. Pokud byste si chtěli kysané zelí trochu vylepšit, vmíchejte do něj trochu rozinek, které mu také dodají sladší chuť. Na doslazení je vhodné rovněž nastrouhané jablko. Pokud by vám na vylepšení chuti nestačilo sádlo, můžete zelí ještě zdokonalit pomocí na kostičky nakrájené slaninky nebo špeku. I když je méně časté, kysané zelí se dá koupit i červené. Dochutit se dá stejně, místo rozinek ovšem můžete pro změnu zvolit sušené brusinky. Chcete-li ho ještě víc dochutit, poduste je navíc ještě s červeným vínem. V případě, že je na vás kysané zelí opravdu moc kyselé, můžete stejným způsobem připravit i zelí sterilované ve sladkokyselém nálevu.
Trochu vydatnější moravské zelí
Moravské zelí je oproti dušenému kysanému trochu pracnější a má i trochu jinou až kašovitou konzistenci. Víte, jak na něj? Hlávkové zelí (600 g) nejprve nakrájejte na nudličky, vyřízněte košťál a zelí spařte horkou vodou. Nechte je okapat, dejte ho hrnce, zalijte čistou horkou vodou tak, aby bylo zcela potopené, a přidejte 20 g nastrouhané cibule, kmín a kousek sádla (40 g) nebo na kostičky nakrájenou slaninu. Vše vařte, dokud zelí nezměkne. Ve vedlejším hrnci si rozehřejte 30 g sádla, osmahněte na něm na kostičky nakrájenou cibuli (30 g) a přisypejte 20 g hladké mouky. Osmahněte světlou jíšku a nařeďte ji trochou vody z dušeného zelí. Pak jíšku přidejte k dušenému zelí a nakonec vše ještě zahustěte nastrouhanou syrovou bramborou o váze asi 100 g. Poduste a hotové zelí podle chuti okyselte octem. Případně je můžete trochu dosladit, ale není to nutné. Zelí se dá zahustit i strouhaným jablkem. Toto zelí většina lidí zná bílé, dělá se ale i z červených hlávek a někteří dokonce tvrdí, že to červené je právě to původní pravé moravské.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bezzubí námořníci, mor a Čína bez Velké zdi. Tak mohl vypadat svět, nebýt kysaného zelí
Bílková vložka do polévky se dá připravit na více způsobů. Vybrali jsme pro vás ty nejoblíbenější
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 3 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 4 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 5 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 7 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 17 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
7 kroků k dokonalému segedínskému guláši: Jak jej připravit jako od maminky a ještě lepší?
Jak upéct svatomartinskou husu? Poradíme, jak na to, aby chutnala jako od babičky
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Komentáře
25. 10. 2023 18:35
Pane Horár podle autorky článku Hany Malénkové nejste vy ani já Moravák ale sme jen Češi když tam píše "I když jsme jeden národ, ..." což že totální capina nebo nesmysl jak Brno. Vážená do dneška neví to že vedle české národnosti oficiálně existuje aj moravská národnost ze slezskou. To že jsou Moraváci a Slezané občané České republiky ještě automaticky neznamená to že všichni rodilí občané České republiky nebo bývalého Československa jsou jen Češi nebo Slováci. Čech který tvrdí to že Moraváci nebo Slezané a že jsou Češi a příslušníci českého národa jen ukazuje to jaký je to zakomplexovaný český nacionalista či šovinista co jen utlačuje ostatní národnosti. Jestli jsou Moraváci a Slezané Češi tak já opačně mohu tvrdit to Češi jsou vlastně Němci když historicky byly celé Čechy obklopené jen německými zeměmi kromě malého kousku jižních Čech s Rakúskem.
29. 10. 2021 18:29