Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nasatal ten krásný předvánoční čas a sním i pečení cukroví

Milé dámy, už máte napečeno?

Já sladkému pokušení nikdy neuniknu, můj sešitek je plný vyzkoušených i nových receptů a je těžké každý rok vybrat, které to letos vyhrají. U některých je jejich kvalita označená hvězdičkou, protože měly velký úspěch. Také si moc vážím receptů starých, které užívaly všelijaké náhražky. Babičky místo oříšků používaly opražené ovesné vločky, do pracen používaly místo ořechů bílý mák. Cukroví připravovaly ze sušeného ovoce a křížal. Taky pekly vynikající cukroví ze škvarek. I to chutnalo jako z pravých oříšků. Na některé cukroví měly babičky zvláštní formy. Ale vánoce nebyly tak bohaté jako dnes. Na stole se místo cukroví červenala jablíčka a stromeček byl ozdobený perníčky, sušeným ovocem a ručně vyrobenými ozdobami. Cukroví bylo jen pomálu, někde vůbec.

Dnes je taky už jen málo lidí, kteří dodržují staré vánoční zvyky. Podle tradice mělo být na našem stole desatero pokrmů: např. hrách, čočka, zelí, kroupy s houbami a česnekem (tradiční vánoční kuba), kyselo, staročeská polévka z jablek, nebo pukance s mákem a medem

Nyní je v mé kuchyni cukroví na plechách, na vále a čeká na rozehřátou troubu, která mé dílo dokončí. Děti s velkou chutí pojídají připálené kousky, které jim kupodivu chutnají nejvíc.

Cukroví prostě k vánocům patří a jen na nás záleží, jaké budou naše vánoce. Ale…. na cukroví opravdu až tolik nezáleží.

Tak milé dámy i pánové ŠŤASTNÉ, ZDRAVÉ A VESELÉ

Přikládám jeden z mých starých receptů na           Hruškový salámek: 200 g sušených hrušek-křížal,150-200 g pískového cukru, 200 g vlašských ořechů, 50 g loupaných mandlí, 50 g rozinek, 2 bílky,1 lžíce kakaa 

Postup: Křížaly necháme na pařáčku asi 15 minut nabobtnat. Potom je ještě horké umeleme spolu s ořechy na masovém strojku. Přidáme cukr, bílky, celé rozinky a nasekané mandle. Vypracujeme těsto, ze kterého vyválíme salámek. Obalíme ho v cukru, smíchaném s maizenou 1:3 a necháme oschnout. Potom salámek nakrájíme na plátky.

                                                                                                                                                   

 

 

Určitě vyzkoušejte recept na vánoční hvězdu                                                                                                   Vánoční hvězda    450 g hladké mouky,150 ml řepkového oleje, 20-300g moučkového cukru, 1 špetka soli, 1 lžička jedlé sody, 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 1 lžička mleté skořice, 3 vejce, 500 g na malé kostičky nakrájených jablek, 50 g rozinek

Postup: Všechny suroviny zpracujte v míse na těsto. Těsto rozložte do vymazané a vysypané formy. Pečte v troubě vyhřáté na 170° přibližně 40-45 minut. Po vychladnutí hvězdu pocukrujte

Komentáře

varilamyskakasicku

28. 12. 2012 21:35

wow, už máme snědeno skoro, ale máš to krásné:-K

karkolka

14. 12. 2012 13:48

Jana Remkova: D Ě K U J I MÓÓC :-)

Jana Remkova

13. 12. 2012 13:06

I tobě krásné Vánoce!! Ta hvězda je nádherná!!!:-)

Přidat komentář

Přidat komentář


Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům