Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chlebíčky, jednohubky, zbytky cukroví… Chtěli byste letos připravit na Vánoce či Silvestra něco nového a neobvyklého? Přidávám zde několik tipů, čím můžete hosty překvapit. Budu ráda, když tento článek pojmeme jako „pracovní sešit“ a do komentářů přibydou i Vaše tipy na nevšední a nápadité občerstvení. Ráda pak tyto tipy zapracuji do vlastního textu, aby byl co nejúplnější.

Chlebíčky, jednohubky, zbytky cukroví… Chtěli byste letos připravit na Vánoce či Silvestra něco nového a neobvyklého? Přidávám zde několik tipů, čím můžete hosty překvapit. Budu ráda, když tento článek pojmeme jako „pracovní sešit“ a do komentářů přibydou i Vaše tipy na nevšední a nápadité občerstvení. Ráda pak tyto tipy zapracuji do vlastního textu, aby byl co nejúplnější.

U některých tipů uvádím odkaz na konkrétní recept zde na topreceptech, u kterých jsem se inspirovala a kde si můžete prohlédnout fotografie a detailní postup.

 

Pečené slané drobnosti

Šneci z listového těsta – listové těsto rozválíme, naplníme libovolnou slanou náplní, zarolujeme a nakrájíme na řezy. Ty pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a upečeme dozlatova. Na náplň lze použít rajčatový základ (kečup, passatu, protlak), sýry, šunku, tvrdé salámy, koření (grilovací, pizza, gyros, bylinky). Nejsou vhodné náplně s většími kousky, šneci se pak špatně krájejí.

Slaný závin z listového těsta – listové těsto rozválíme, naplníme libovolnou slanou náplní, zarolujeme jako štrůdl a upečeme.  Před pečením můžeme potřít vajíčkem a posypat výrazným kořením nebo sezamem či lněným semínkem.
Tipy na náplň: rajčatový základ, šunka, tvrdý salám, slanina, sýry, míchaná vajíčka, žampiony, nakládaná kapie, olivy, kompotovaný ananas… Výborný je štrůdl naplněný kysaným zelím a slaninou.

Tyčinky z listového těsta – listové těsto rozválíme (ne příliš natenko), potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme např. mákem, hrubozrnnou solí, kmínem, sezamem (naše oblíbené), rádýlkem nakrájíme na tyčinky a upečeme. Pracnější variantou je zadělat si vlastní těsto, např. kynuté, bramborové nebo sýrové.

Bochánky z odpalovaného těsta (paštičky) – připravíme klasické odpalované těsto, z něho nastříkáme na plech malé bochánky (jako mini větrníčky) a upečeme. Vychladlé prořízneme a plníme libovolnou slanou náplní. Osvědčilo se mi používat hodně výrazné pomazánky (česnekovou, křenovou) a případně přidat kousek pikantní klobásky, olivu nebo papričku, protože bochánky jsou samy o sobě chuťově nevýrazné.
Recept pro inspiraci např. zde: http://www.toprecepty.cz/recept/8736-silvestrovsti-vetroplasi/

Pizza – pizzu má rád snad každý, teplou i studenou. Můžeme zadělat klasické pizzové těsto, upéct pizzu s libovolnou náplní na plechu a nakrájet na malé kousky. Případně si můžeme ulehčit práci a použít jako základ těsto listové.

Párečky v listovém těstě – listové těsto vyválíme na plát, nakrájíme na pruhy, pokapeme kečupem, posypeme kořením na pizzu a namotáme na párečky, jako se motají kremrole na trubičky, potřeme vejcem a upečeme dozlatova.

Slané kremrole – listové těsto vyválíme na plát, nakrájíme na proužky, namotáme na trubičky na kremrole a upečeme. Vychladlé plníme pikantní pomazánkou, např. nivovou, česnekovou nebo křenovou.
Recept pro inspiraci např. zde: http://www.toprecepty.cz/recept/12434-trubicky-plnene-kremem-z-nivy/

Slané muffiny – např. s listovým špenátem, sušenými rajčaty, olivami, kukuřicí…

Langošové jednohubky – zaděláme těsto jako na běžné langoše. Z těsta vykrajujeme malá kolečka, která smažíme ve vyšší vrstvě oleje. Potíráme rozetřeným česnekem, zdobíme kečupem a sýrem.
Recept pro inspiraci např. zde: http://www.toprecepty.cz/recept/7046-langose-jednohubky/

Salámové růžičky z listového těsta – plátky listového těsta a polotvrdého salámu smotané do tvaru růžičky a upečené.
Recept pro inspiraci např. zde: http://www.toprecepty.cz/recept/16200-ruzicky-z-listoveho-testa/

Slané plněné košíčky – z křehkého těsta upečeme ve formičkách košíčky. Plníme různými pomazánkami, zdobíme čerstvou zeleninou.
Recept pro inspiraci např. zde: http://www.toprecepty.cz/recept/4843-plnene-slane-kosicky/

Pagáče – tradiční slovenské pečivo, škvarkové, sýrové, bramborové...

 

 

Maso

Miniřízečky – připravujeme nejlépe z drůbežího masa, protože jsou nejrychleji usmažené. Maso omyjeme, nakrájíme na malé kousky (cca 5 cm), případně lehce naklepeme. Obalujeme jako klasické řízky v trojobalu, případně v libovolném těstíčku a smažíme dozlatova.

Kuličky z mletého masa – připravíme směs jako na klasické karbanátky, tj mleté maso, vajíčko, strouhanku na zahuštění, oblíbené koření. Ze směsi tvoříme malé kuličky o velikosti jednoho sousta, ty buď smažíme na oleji, nebo pečeme v troubě. Hotové napichujeme na párátka a podáváme s různými dresinky či omáčkami a zeleninovými saláty. Doporučuji do kuliček nepřidávat sekanou cibuli, obvykle její větší kousky vadí ve formování opravdu malých kuliček.
Recept pro inspiraci např. zde: http://www.toprecepty.cz/recept/11489-party-kulicky-gyros/

Tatarák s topinkami

Utopenci

 

 

Další slané tipy

Sušené švestky ve slanině – sušené vypeckované švestky umyjeme, obalíme v plátku slaniny, sepíchneme párátkem a usmažíme dokřupava.

Jednohubky bez pečiva:
Kostička sýra, na ní hrozno nebo oliva, sepíchnuté párátkem
Cherry rajčátko a baby mozzarella

Falešný tatarák z brambor
Recept pro inspiraci např. zde: http://www.toprecepty.cz/recept/8138-falesny-tatarak--3-zpusoby-/

Falešný tatarák ze zeleniny
Recept pro inspiraci např. zde: http://www.toprecepty.cz/recept/18815-zeleninovy-tatarak-jany-remkove/

Nachos + různé dresinky

Americké brambory + různé dresinky - u nás velmi oblíbené, mizí závratnou rychlostí teplé i studené

Roládky z toastového chleba – plátku toastového chleba odkrojíme kůrku a rozválíme ho válečkem na tenkou hutnou placičku. Potřeme libovolnou pomazánkou a naplníme libovolnou náplní (sýr, salám, šunka, vajíčko, rybičky, zelenina…). Zarolujeme do roládky a necháme vychladit. Před podáváním pokrájíme na menší řezy.
Recept pro inspiraci např. zde: http://www.toprecepty.cz/recept/3330-roladky-z-toustoveho-chleba/

Plněná veka – veku podélně rozkrojíme a vydlabeme střídku. Tu promícháme s majonézou, pomazánkovým máslem, přidáme drobně pokrájenou uzeninu, vajíčka, kyselé okurky, nebo třeba tuňáka a kukuřici, směsí naplníme veku a necháme přes noc uležet v lednici. Druhý den pokrájíme na řezy a můžeme podávat.
Recept pro inspiraci např. zde: http://www.toprecepty.cz/recept/2885-plnena-veka-ii/

Jednohubky z tortilly – tortillu potřeme pomazánkovým máslem, poklademe šunkou a sýrem, srolujeme jako palačinku a zabalíme do potravinové folie. Necháme přes noc rozležet v chladu, poté nakrájíme na „šneky“ a každého šneka sepíchneme párátkem, aby a) dobře držel a b) se dal uchopit a sníst jako jednohubka.
Recept pro inspiraci např. zde: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=79993

Toasty/sendviče – připravíme předem z toastového chleba a libovolné náplně, upečeme v toastovači a vychladlé překrojíme na dva trojúhelníčky.

  • Sendvič Hawaii - šunka, plátek ananasu, eidam
  • Sendvič s nivou - plátek nivy, cibule, rajče, kečup
  • Sendvič se šproty - kečup, uzené šproty, drobně nakrájená cibulka
  • Sendvič s párkem - hořčice, párky rozpůlené a upravené na délku krajíčku
  • Sendvič se sekanou - hořčice, plátek sekané (cibule, rajče)
  • Pikantní sendvič se sýrem - měkký sýr utřený s drceným česnekem, plátky rajčete
  • Sendvič se zeleninou - hořčice, cibule, rajče, plátek sýra, nakládaná zelenina, kečup
  • Ďábelský sendvič - ďábelská pomazánka na tousty, cibule, rajče, plátek sýra
  • Skotský sendvič - rozetřený sýr s máslem a vejcem, hořčice, pepř, paprika, worchestrová omáčka, 2 plátky slaniny
  • Italský sendvič - měkký sýr, nakrájené houby, olivy, rajče, oregano
  • Tuňákový sendvič - kousky tuňáka, rajče, pár kapek tabasca
  • Sendvič se špenátem - listový špenát, plátky vařeného vejce, plátky cibule
  • Sendvič s volským okem - předem připravené volské oko, hořčice, rajče, cibule, kečup

 

Saláty – těstovinový, rýžový, kuskusový...

Bramboráčky

 

 

Sýry, vajíčka

Sýrová roláda – plátky sýra vyskládáme na plech tak, aby se mírně překrývaly, a krátce zapečeme v troubě, až se vše spojí. Necháme vychladnout. Namažeme libovolnou pomazánkou, proložíme šunkou, salámy, zeleninou… a zarolujeme jako roládu. Necháme důkladně vychladit a krájíme na řezy jako klasickou roládu.

Plněný hermelín – hermelín příčně rozkrojíme a vydlabeme vnitřek. Ten smícháme s prolisovaným česnekem, sekanými vlašskými ořechy, případně nějakými bylinkami, kousky uzeniny atd. Mističky z hermelínu vyložíme kolečkem šunky, vrátíme ochucený vnitřek a spojíme zpět do původního tvaru. Zabalíme do alobalu a necháme vychladit. Před servírováním nakrájíme na trojúhelníčky, můžeme je ještě ozdobit kuličkou vína nebo oříškem a napíchnout na párátka.
Recept pro inspiraci např. zde: http://www.toprecepty.cz/recept/3400-plneny-hermelin/

Nakládaný hermelín nebo jiný sýr

Aspik

Vajíčková tlačenka

Plněná vejce – vajíčka uvaříme natvrdo, oloupeme a přepůlíme. Žloutky opatrně vyndáme, takže z bílků zbyde lodička. Tu plníme libovolnou pomazánkou, ideálně připravenou ze zbylých žloutků (např. žloutky utřené s majonézou nebo zakysanou smetanou a trochou másla, libovolně ochucené). Výborná je kombinace s tuňákovou náplní.

 

 

Omáčky a dipy

Každý má asi svůj oblíbený recept, zde jen několik tipů:

  • Domácí tatarka
  • Pikantní kečup
  • Hořčice
  • Bylinkový dresink – zakysaná smetana (jogurt, majonéza), posekané čerstvé bylinky (pažitka, bazalka, tymián, oregano…)
  • Česnekový dresink – zakysaná smetana (jogurt, majonéza), utřený česnek, sůl
  • Kari dresink – zakysaná smetana (jogurt, majonéza), jemně nasekaná cibule, kari koření
  • Hořčicovo-medový dresink – zakysanásmetana, med, hořčice, dokořenitdlechuti
  • Sladká chilli omáčka
  • Brusinková omáčka

 

 

Sladkosti

Banánové jednohubky – mezi dva piškoty vložíme kolečko banánu, sepíchneme párátkem a omočíme v čokoládě.

Opilé švestky v čokoládě – sušené švestky omyjeme a přes noc naložíme do alkoholu (rum, griotka…). Druhý den scedíme, rozložíme na tác, napíchneme na párátko a dáme na chvíli vychladit do mrazáku. Vychlazené máčíme v čokoládové polevě.

 

Galaretkové jednohubky – dortové želé nebo galaretku připravíme podle návodu, jen ubereme část tekutiny, aby želé dobře ztuhlo. Nalijeme do formiček na led nebo pralinky. Po ztuhnutí vyloupneme. Případně nalijeme na plech a po ztuhnutí nakrájíme na kostičky.

Opilé želé – postupujeme stejně jako u jednohubek, jen část tekutiny nahradíme libovolným alkoholem. Pozor, alkoholu raději méně než více, jinak Silvestr špatně dopadne :-)

Mini muffiny a cupcakes (muffiny zdobené krémem)

 

Lívanečky – připravíme podle našeho oblíbeného receptu, posypeme skořicovým cukrem nebo pomažeme povidly.

 

Burizony v karamelu – na pánvičce připravíme karamel ze 100 g cukru. Do rozehřátého karamelu vsypeme balení burizonů (80 g), krátce promícháme a přendáme na tác, kde necháme vychladnout. Poté rozmělníme na menší kousky.

 

 

 

 

Žabičky ve vlaku – spíše pro dekoraci, ocení děti i dospělí. Vagonky uděláme z miňonek, kolečka z lentilek, komínky z pendreku, jako cestující poslouží gumové žabičky nebo medvídci. Vše přilepujeme k sušence čokoládovou polevou.

 

 

 

Zdravější mlsání

Sušené ovoce – já jej dávám na mističky při každé oslavě. Obvykle jako první zmizí sušený ananas a křížaly. Použít ale můžeme opravdu jakékoli ovoce – rozinky, brusinky, švestky, meruňky, papáju, ananas, datle, fíky…

Zeleninové chipsy – můžeme je buď koupit, nebo připravit doma. Libovolnou zeleninu (brambory, mrkev, celer, červená řepa, cuketa, batáty) nakrájíme na tenká kolečka a smažíme jako klasické brambůrky. Můžeme udělat i v troubě, před pečením jen lehce potřeme olejem.

Pražená cizrna nebo soja místo arašídů – cizrnu nebo sojové boby namočíme přes noc a následně je krátce povaříme v čerstvé vodě. Není nutné luštěniny vařit zcela doměkka, někdo je dokonce nevaří vůbec a rovnou restuje. Po uvaření slijeme a necháme vychladnout. Poté orestujeme na mírně vymaštěné pánvi dokřupava. Na závěr osolíme a případně ochutíme oblíbeným kořením.Lze upravit i nasladko a ochutit skořicovým cukrem.

Ovocný salát

Zeleninové saláty či jednodruhová zelenina nakrájená na proužky – u nás obvykle jako první mizí na hranolky pokrájená mrkev.

 

Komentáře

LL

25. 7. 2013 12:10

Super,o víkendu nás čeká kolaudace a něco z toho určitě přijde vhod:yes:

Jana

30. 12. 2012 10:32

www.toprecepty.cz:-)varilamyskakasicku:
Toto je ptrresne to co som hladala, je to perfektné a kazdy si tu nieco najde. Autorovi prajem veľa tvorivých síl a spokojných a "uspokojených" čitateľov. Prajme všetko dobre do Nového roka s heslom "Všetko s mierou a neprezenme, ani jedlom ani pitím" Veselý Silvester.

varilamyskakasicku varilamyskakasicku

28. 12. 2012 22:36

Petulko, jsi šikulka, moc a moc krásně je vše provedeno, nemá to chybku:-K;-):-p

petram petram

28. 12. 2012 13:02

Moc všem děkuji za chválu :-8

Jikotka Jikotka

28. 12. 2012 12:27

Hodně dobrých nápadů :yes::yes::yes::-K:-D

Irina

27. 12. 2012 22:04

Ti šneci jsou vynikající,mám je snad už 100krát vyzkoušené:yes:

pipre pipre

27. 12. 2012 21:54

Článek se mi opravdu moc líbí:yes::yes:

zizala zizala (moderátorka)

27. 12. 2012 19:23

:-p:yes: Krásně přehledné a inspirativní:yes:

ruzena ruzena

27. 12. 2012 16:44

Díky za článek,kde jsem si našla hodně inspirací:yes::yes:vyčerpávající informace.které přijdou v tuto předsilvestrovskou dobu velice vhod:yes::yes::yes:super:yes::yes::yes::-K:-K:-K:-Kdíky:-K

Jana Remkova Jana Remkova

27. 12. 2012 14:57

Jo!! To je tady rozhodně v pravou chvíli!!!:yes::yes::yes::yes::yes:

Ivana Ch

27. 12. 2012 13:40

No to je paráda, u nás by šlo na odbyt úplně všechno:yes::yes::yes::yes::-K

Iva

27. 12. 2012 13:26

Tak toto je opravdu článek!:yes:
Obsažný, přehledný, inspirující (poučný):-)
Díky:-!

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie