Přineste si domů vůni i chuť středomoří
20. 3. 2013 Vaření
Středomořská kuchyně si v České republice získává stále větší popularitu. Je to hlavně díky jednoduchým jídlům, která jsou nejenom chutná, ale především zdravá. Co jí však dodává na jedinečnosti? Je to nezaměnitelná vůně, se kterou má každý z nás spojené moře, pláž a teplý voňavý vzduch. Sehnat čerstvé bylinky dá však ob-čas zabrat, proto je nejjednodušší si je vypěstovat doma.
Středomořská kuchyně si v České republice získává stále větší popularitu. Je to hlavně díky jednoduchým jídlům, která jsou nejenom chutná, ale především zdravá. Co jí však dodává na jedinečnosti? Je to nezaměnitelná vůně, se kterou má každý z nás spojené moře, pláž a teplý voňavý vzduch. Sehnat čerstvé bylinky dá však občas zabrat, proto je nejjednodušší si je vypěstovat doma.
„Tymián, rozmarýn nebo šalvěj se čím dál častěji dostávají i do českých kuchyní. I přes to, že všechny tyto bylinky je možné zakoupit v sušeném stavu, nic se nevyrovná tomu, když si je můžete utrhnout čerstvé. Vůně i chuť je mnohem intenzivnější, bylinky navíc provoní celou domácnost,“ říká Helena Ševčíková ze společnosti Hornbach.
Na jaké pokrmy se která bylinka hodí?
Rozmarýn má nezaměnitelnou vůni a je to ideální bylinka pro grilování. Skvěle se hodí především ke skopovému a jehněčí pečeni, k telecímu masu, drůbeži či jako součást rajčatových omáček.
Tymián je jedinečný tím, že vydrží i dlouhé vaření, můžeme ho tedy přidat na začátku i v průběhu přípravy jídla. Neměli bychom na něj zapomenout při zpracování ryb, drůbeže nebo zvěřiny a hovězího.
Levandule je známá především díky svým světle fialovým květům a intenzivní vůni. Používá se však i kuchyni! Málokdo ví, že je součástí provensálského koření a samostatně se hodí například k houbám nebo masu. Jen ji používejte opatrně, protože když jí dáte moc, jídlo může být nahořklé.
Šalvěj je vhodná k ochucení pokrmů z ryb, zvěřiny, vepřového či skopového masa. Do pokrmů ji však používejte opatrně, má velmi výraznou vůni. Často se z ní dělá také čaj, který je desinfekční a má antibakteriální i antivirové vlastnosti.
Citrusy – zdravé a dekorativní
Ke středomoří patří vedle bylinek i citrusové plody. Vedle klasických citrónů si však doma můžete vypěstovat i exotičtější rostliny jako limonellu, kumkváty či calamondin. Nejen, že tyto rostliny ozdobí každý interiér, jejich výhodou je i možnost plody zkonzumovat. Limonellu můžete mít uvnitř i na terase a kvete dlouhé čtyři měsíce – od června do září. Její plody jsou známé svými léčivými účinky při žaludečních potížích a vysokém krevním tlaku.
Helena Ševčíková ze společnosti Hornbach k citrusům dodává: „Kumkváty jsou drobné plody, které vydrží dlouho na stromě. Výborně se hodí například do marmelády. Vedle toho se plody calamondin konzumují především syrové, protože mají skvělou osvěžující chuť.“
Všechny tyto rostliny naleznete nyní v Hornbachu. Odborníci v oddělení zahrady vám také poradí, jak je pěstovat a případně, jak plody zpracovat. Více informací se dozvíte i na stránce www.hornbach.cz/rostlinyzestredomori . Přejeme vám dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Malá domácí kavárna aneb Jak si připravit doma ten svůj nejlepší šálek kávy
Pokud patříte k milovníkům kávy, instantní prášek… Číst více
Tři vrstvy alžírské kávy: Jak správně připravit tento trochu ostřejší nápoj s vaječným likérem a kopou šlehačky?
Ačkoli alžírská káva vyvolává dojem něčeho… Číst více
Česká baristka Kamila Chobotová míří na mistrovství světa v přípravě kávy. Vyzkoušejte její recept, jak si doma uvařit parádní nápoj
Příprava filtrované kávy je jedním ze… Číst více
Baristka Kamila Chobotová míří na mistrovství světa: Je to velká čest, říká. Rozhodnout mohou drobnosti, třeba špatně navážená káva
Mistrovství České republiky v přípravě filtrované… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Wurstsalat: Pikantní německá salámová pochoutka může být i z točeňáku nebo českých špekáčků, nejlepší je k pivu
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 6 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 15 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 16 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 18 hodinami