Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

10 nejoblíbenějších večeří v Evropě: Jak na ten nejlepší vídeňský řízek nebo řeckou musaku?
Zdroj: zdroj: Pixabay, RitaE

Každá země má ten „svůj“ národní pokrm. V dnešní globalizované době se ale většina z nich dostala i do jídelníčků jiných států. A v Evropě se chutě promíchaly opravdu důkladně.

Jaké jsou evropské chutě?

Samozřejmě se nedá říct, že každá domácnost v jednotlivých státech stoprocentně preferuje uvedená jídla, ale jsou pro ně typická jako pro nás naše knedlo-vepřo-zelo. A to také každý u nás „nemusí“. A jaké tedy jsou oblíbené večeře v Evropě?

1. Velká Británie: Ryba a hranolky

Konzervativní Británie je konzervativní i v jídle. Jestli je něco oblíbené více než sto padesát let, asi to má svůj důvod.  A to platí i o základním pokrmu viktoriánské britské dělnické třídy druhé poloviny 19. století. Jednoduché, ale přitom geniální jídlo, tedy v trojobalu osmažená treska s bramborovými hranolky a majonézou, zabalená do novinového papíru. Během let si fish 'n' chips našly cestu i do luxusních restauracích.

2. Rakousko: Vídeňský řízek

Symbol vídeňské gastronomie se vydal do světa ve druhé polovině 19. století. Ačkoli dnes říkáme „řízek“ každému masu obalenému v trojobalu či těstíčku a smaženému na rozpáleném tuku, ten opravdový vídeňský řízek je z telecí kýty a nesmí se „šidit“ suroviny. Při obalování počítejte s 1 vejcem našlehaným se smetanou a ochuceným solí a pepřem na 1 řízek, strouhanka musí být čerstvě nastrouhaná a smažte výhradně na přepuštěném másle. Takový správný řízek ještě „syčí“ na talíři.

3. Německo:Eintopf

Eintopf je nejznámějším německým jídlem. Dušený pokrm, který se vaří v jednom hrnci a může obsahovat celou řadu ingrediencí. Jídlo „all in one“ obvykle obsahuje vývar, zeleninu, brambory a maso. Někdy se přidávají luštěniny, například čočka, obvykle se podává mit Brot (s chlebem). V chutích a ingrediencích používaných k přípravě eintopfu jsou obrovské regionální rozdíly. Obvykle se připravuje doma jako rodinné jídlo a je to jeden z nejoblíbenějších německých receptů. A populární byl i v bývalých Sudetech.

4. Francie: Hovězí po burgundsku

Hovězí maso dušené se zeleninou v červeném víně a hovězím vývaru patří mezi nejpopulárnější francouzské pokrmy. Původně to byl pokrm místních sedláků, kteří využili domácí suroviny – tedy hovězí maso, čerstvou zeleninu a místní bylinky. Kouzlo dokonalosti tohoto jídla je v kvalitním víně, a to samozřejmě burgundském.  

5. Itálie: Polenta

Polenta je oblíbenou přílohou v severní Itálii, kde se často připravuje k masovým pokrmům místo těstovin. Může se také vychladit, nakrájet na plátky a smažit, grilovat nebo péct. Jde v podstatě o hustou a krémovou kaši z kukuřičné mouky připravenou s vodou nebo vývarem.

6. Švédsko: Masové kuličky

Kdo by neznal kuličky z mletého masa, na které se chodí do restaurace IKEA? Ačkoli tam je většinou servírují přelité rajčatovou omáčkou, ty právě švédské se podávají s omáčkou smetanovou.

7. Irsko: Bramborové pyré

Bramborové pyré s jarní cibulkou, máslem, solí a pepřem je ideální přílohou k jakémukoli masu nebo rybě. Irové milují brambory a existuje mnoho tradičních receptů, které je využívají. Champ může být skvělým způsobem, jak využít třeba zbylé brambory. Přidejte do nich mléko, máslo, ohřejte, rozmačkejte a dochuťte bylinkami – a to i na první pohled netradičními, jakými jsou například čerstvé kopřivy nebo šalvěj.

8. Řecko: Musaka

Snad nejznámější řecké jídlo, musaka, v troubě pečený nákyp z vrstveného lilku a brambor a kořeněné masové náplně přelité krémovým bešamelem, je ozdobou každého řeckého menu Její příprava může být časově náročná, ale hosty nadchne. V upravených (a neřeckých) variacích se lilek někdy zcela nahrazuje brambory. To už však není musaka… Na tu pravou budete potřebovat

  • 5 ks středně velkých lilků
  • 5 středně velkých brambor (varný typ B)
  • 4 rajčata 
  • 1 cibule 
  • 2 lžíce másla
  • 600 g mletého masa (ideálně jehněčí nebo směs jehněčího a hovězího)
  • 200 červeného vína
  • skořice
  • sůl
  • olivový olej

na bešamel

  • 3 lžíce másla
  • 5 lžíc hladké mouky 
  • 750 ml plnotučného mléka
  • 3 vejce
  • 100 g strouhaného čedaru
  • muškátový oříšek

A jak na to? Lilky nakrájejte na plátky široké 1 cm. Osolte je nechte cca 30 minut vypotit (rozložené na sítu).Rajčata rozpulte, zbavte tvrdé části u stopky a z řezné strany nastrouhejte nahrubo až do prázdné slupky. Oloupanou cibuli nastrouhejte nahrubo.Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte cibuli a trošku vody. Pomalu opékejte, dokud se neodpaří téměř všechna tekutina. Pak přidejte maso a promíchejte. Zalijte vínem a přidejte rajčata a trošku vody, aby maso bylo téměř pod hladinou.

Přidejte skořici, osolte a nechte zvolna bublat do odpaření vody. Lilky opláchěte pod studenou vodou a důkladně osušte. Pak je z obou stran prudce opečte v oleji, vyjdejte a nechte zchladnout. Mezitím si připravte bešamel. Ve větším kastrolu rozpusťte máslo, přidejte mouku a míchejte ji, dokud nezačne zlátnout.

Jíšku zalijte horkým mlékem a důkladně promíchejte, aby tam neůstaly hrudky. Zatepla zašlehejte vejce a nastrouhaný sýr. Podle potřeby osolte a ochuťte špetkou muškátového oříšku. Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Na dno zapékací misky či pekáčku jako první rozprostřete polovinu opečených plátků lilku, na ně navrstvěte polovinu připraveného masa. Pokračujte vrstvou z poloviny brambor, následuje opět maso. Na ně rozložte zbylé plátky brambor a zakončete druhou polovinou opečených plátků lilku. Vše zalijte bešamelem a vložte do trouby na 40 až 45 minut – na musace by se měla vytvořiit zlatavá krusta.

9. Španělsko: Paella s mořskými plody

Krevety, humři, mušle a sépie se v tomto valencijském pokrmu snoubí s bílou rýží a různými bylinkami, aby vás okamžitě uvedly do prázdninového režimu. Paella pochází v Valencie a ingredience se mohou měnit. Základem je však pokaždé ta správná rýže! Zrnka střední velikosti, která dobře absorbují chutě, ale zachovají si svůj tvar. V tomto případě je nejideálnější  španělská „bomba se arroz“.Ačkoli maso se do ní může přidávat různé, tak „opravdová“ paella by měla být s mořskými plody.

10. Polsko: Bigos

Polský vydatný dušený pokrm z různých druhů masa je vlastně příbuzný německého eintopfu. Brávali si ho s sebou lovci zvěře, protože ho mohli snadno udržovat teplý v kotlíku nad ohněm. Kromě masa v něm mohou být i kousky klobás, slanina a houby. Jedinečnou a nezaměnitelnou chuť bigosi dává čerstvé nebo kysané zelí. 

Zdoje informací: 
kniha Libuše Vlachová: Co chutná v Evropě
hespruceeats.com: Top 13 Traditional European Foods
edition.cnn.com: The world's 50 best foods

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více