Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

bezinky a bezinková šťáva
Zdroj: Pixabay, RitaE

Černý bez je keř, ze kterého se dají využít hlavně květy a plody. Poradíme, co byste měli vědět při sběru černého bezu a o konzumaci této rostliny. Dozvíte se ale také, kdy si dát pozor, abyste se neotrávili.


Jak poznat černý bez

Bez černý (Sambucus nigra) je listnatý keř, který je oblíbený především pro své bílé květenství a fialovočerné plody. Dá se ale využít i kůra a listy, ale ne vnitřně. Bez může dorůst 3-7 metrů. Při sběru je důležité si bez černý nesplést s bezem chlebdí (Sambucus ebulus). Ten může způsobit zvracení, průjem, závratě a až prudkou otravu.

Jak se nesplést? Bez chlebdí je nižší, jeden až dva metry vysoká vytrvalá rostlina bez kůry. Liší se také květy, které jsou červenavě bílé na rozdíl od smetanově bílého bezu černého. Plody bezu chlebdího jsou sice černé, ale mají nepříjemnou hořkosladkou chuť. Hlavním rozdílem je ale to, že plody ční nahoru na rozdíl od bezu černého, jehož plody směřují dolů.

Podle Národního zdravotnického informačního portálu mají plody bezu vysoký obsah vitaminů (např. vitamin A, vitaminy skupiny B, vitamin C) a minerálů (např. draslík, vápník, železo), a proto se od pradávna využívaly nejen ke konzumaci, ale také k léčení. Říkávalo se, že před heřmánkem se má kleknout a před bezem smeknout a byly mu přisuzovány čarodějné účinky.

Měli v něm sídlit duchové a dobré víly. V přírodním léčitelství se podle knihy Štědrý bylinářův rok květenství bezu používá jako účinný prostředek v boji proti virům a ke snížení zahlenění. Kromě toho po něm sáhněte, když se potřebujete zpotit, využít můžete i jeho močopudné vlastnosti. Podle autorky knihy, Zuzany Švédové, se bez hodí při horečce a k posílení cévních stěn. Plod oproti tomu tiší bolesti hlavně při migréně a neuralgii protirevmatické, protizánětlivé a projímavé vlastnosti.

Plody některých odrůd začínají dozrávat začátkem srpna a sbírat se dají zhruba do října, tedy pokud nebudou ptáci, kteří je milují, rychlejší. Je třeba dávat pozor na to, že kůra, semena a nezralé plody obsahují toxické látky a mohou způsobit zažívací potíže.

Kdy sbírat květy? Ideální dobou je za suchého počasí v květnu a červnu, nejlépe, než se úplně rozvinou. Sušte je v suchu a stínu, nesmí zhnědnout. Pro listy bezu se vyplatí vydat v květnu a červnu. Magdaléna Staňková-Kröhnová ve své knize Bylinky pro děti a maminky zmiňuje jejich vliv na bolestivé klouby a kolena a také na čištění krve a pokožky při akné.

Co se týká kůry a listů, některé zdroje hovoří o jejich lidovém využití, jiné ale uvádí jejich jedovatost a vyvolávání žaludečních potíží. Také čerstvé plody bezu černého mají projímavé účinky (zmíněná souvislost se sambunigrinem); sušením nebo tepelným zpracováním (zahřátím na teplotu vyšší než 80 °C) se ale tato vlastnost ztrácí. Konzumace syrových plodů se nedoporučuje, provařením se ale bezinky stávají bezpečnými. Jedovaté jsou i pecičky.

Co připravit z květů

Na jaře se z květů připravuje výborná kosmatice, což jsou osmažené květy v těstíčku. Připravte si kosmatice podle tohoto tipu. Z květů se ale dá také připravit limonáda neboli sekt. Na výborný bezinkový sirup nedají dopustit celé generace. Zapomenout nejde ani na čaj ze sušených květů, který se osvědčil hlavně při chřipce. Z bezových květů se dá ale připravit i tato báječná panna cotta.

Co připravit z bezinek

Cokoliv budete z bezinek zpracovávat, je potřeba opatrnost. Šťáva lisovaná z plodů – bezinek - se používá jako potravinářské barvivo, vyniká totiž výraznou fialovou barvou. Pokud si něco potřísníte, zkuste oblečení vyčsitit citronovou šťávou. Babičky z bezinek připravovaly nejen různé šťávy, limonády a čaje, ale také džem, povidla a želé. Vyzkoušet můžete tento likér, který podle Štědrého bylinářova roku doporučují bylináři na ischias. Stopka se nejí, tu vyhoďte.

Zdroje informací:
Zuzana Švédová Štědrý bylinářův rok, Grada, 2021
Magdaléna Staňková-Kröhnová. Bylinky pro děti a maminky, Grada, 2009
nzip.cz

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat