Kuchařem roku je Lukáš Čížek z Vrchlabí. Nejlepší cukrářkou se stala Anna Marvanová. Porotu okouzlila tímhle dezertem!
3. 6. 2022 Vaření
Tento týden se v pražských Letňanech konala největší gastronomická událost roku; veletrh Bidfood Expo. V rámci něj Asociace kuchařů a cukrářů České republiky pořádala soutěžní klání o nejprestižnější profesní ocenění Kuchař roku a Cukrář roku. Letošní ročník soutěže s téměř čtvrtstoletí dlouhou tradicí přilákal vysoký počet soutěžících. Představujeme vám jedničky ve svých oborech. Kdo je nejlepším kuchařem a kdo nejlepší cukrářkou ČR a kde můžete jejich dobroty ochutnat?
Nejlepší z nejlepších
Všichni, zejména profíci, kteří mají rádi gastronomii a něco pro ně znamená, nemohli letos v Letňanech chybět. Podívat se na umění plejády těch nejlepších kuchařů a cukrářů, které u nás máme, je zážitek nejen pro profesionály. Těm se navíc letos podmínky lehce ztížily. „Upravili jsme pravidla pro obě soutěžní kategorie, kdy je dán pevný časový limit a přesně specifikován soutěžní úkol včetně povinné použité suroviny. Snažíme se, aby obě kategorie do gastronomického světa vnesly další motivaci a inspiraci a pozvedly naše řemesla opět o něco výš,“ řekl pro Toprecepty.cz Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
Mohlo by vás zajímat
Kuchař roku
V kategorii Kuchař roku zaslouženě zvítězil Lukáš Čížek (37 let), majitel a šéfkuchař restaurantu Farma – Steak and Fish ve Vrchlabí. Jeho tříchodové menu přesvědčilo porotu technologicky dokonale zvládnutým postupem přípravy a skvělým zpracováním. A co Lukáš pro svém vítězství prohlásil? „Je to můj splněný sen. Jsem dojatý a nadšený zároveň. Titul patří do Vrchlabí a tam ho také vezu. Soutěžní podmínky byly skutečně profesionální a přístup hodnotících komisařů přísný. Jejich poznámky však byly k věci a velmi přesné. Byla to pro mě obrovská zkušenost,“ komentoval získání titulu Kuchař roku jeho čerstvý držitel Lukáš Čížek.
A čím tato naděje české kuchařiny oslovila porotu? Hlavní chod Čížkova tříchodového soutěžního menu představoval telecí ořech v úpravě sous-vide, doplněný o masový quiche, křepelčí žloutek a zauzené bramborové pyré s glazurovanou sezónní zeleninou. Výsledná chuť byla podržena silnou základní omáčku - telecí jus - a koprovou pěnou.
Titul Cukrář roku, resp. Cukrářka roku si odnesla mladá naděje české cukrařiny Anna Marvanová (24 let). Marvanová pracuje v pražském cukrářském studiu HF Pastry Academy Heleny Fléglové, což je v české cukrařině již ocenění samo o sobě a pro cukráře velmi motivační prostředí při spolupráci s momentálně nejlepší českou cukrářkou.
„Vítězstvím jsem nadšená a jsem opravdu velmi překvapená. Konkurence totiž byla silná. Je ale pravda, že jsme s Míšou hodně trénovali. Za ziskem titulu jsou desítky hodin naší práce,“ vyzdvihla Anna Marvanová podíl i své pomocné asistentky Michaely Kunešové na vítězství.
Porota ocenila precizní cukrářskou práci i dodržování veškerých hygienických standardů. Hlavním bodem vítězného menu čerstvé Cukrářky roku byl dort připravený z černého rybízu, karamelu a jogurtu. Chuť dokonale vyladilo použití timut pepře (tmavší odrůda sečuánského pepře).
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Markéta z Peče celá země, jak ji asi neznáte: Jsem obyčejná máma z Ostravy. Pěstuju bylinky, peču a šiju...
Víte, co je kulér? Je to potravinářské barvivo a dochucovadlo
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou: Šťavnaté a křehké kousky masa v indickém stylu mají příjemně pikantní chuť
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 10 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 14 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 20 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 21 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16