Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

druhy cuket
Zdroj: Pixabay, bones64

Pěstujete na zahrádce cukety? Není to těžké a úroda bývá dobrá. Proto jsou tolik oblíbené. Víte ale, kdy tuto zeleninu sklidit? Zjistěte, jak poznat zralost cuket a kdy je včas sklidit.


Proč využívat cukety

Cukety mohou mít různou barvu (pruhované, žluté, zelené, načernalé), dužina je ale vždy zelenavě bílá. Lišit se mohou i tvarem. Listy a květy bývají podobné. Tedy tmavozelené listy a tmavě žluté květy. Cuketa je velmi vděčným pokrmem, dá se z ní připravit nejen polévka, ale také různé placičky, dokonce i dezerty. Skvělé na cuketě je i to, že ji můžete skladovat po delší dobu.

Proč nenechat cuketu přerůst

Možná jste se setkali s tím, že se někdo chlubil, jaká velká cuketa mu vyrostla. Proč ale sklízet mladé kusy? Jsou totiž šťavnaté a mají měkkou slupku, kterou nemusíte odstraňovat. To ovšem není případ přerostlých cuket, kdy pak slupku odstraňujete škrabkou a míří do koše. Je velmi tuhá a konzumace není nic příliš lahodného. Kromě toho uvnitř cukety jsou velká tvrdá semínka a ty nejspíše potká stejný proces jako slupku. Větší cukety už mohou být i nahořklé a ke konzumaci méně vhodné.

Cuketa

Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

Kdy správně sklízet cuketu

Proto je dobé sáhnout po cuketě mladší. Kromě toho, když zralý plod odříznete nožem nebo ukroutíte rukou (u malých cuket to není těžké), má rostlina sílu na nové cukety. Nakonec tak získáte více kusů, než kdybyste pěstovali maxi cuketu. Při odřezávání je dobré, když zůstane u cukety pár centimetrů stopky. Takto vydrží v chladu i pár týdnů. Pokud ale chcete z cukety semínka na příští roky, nechte jednu cuketu přerůst.

Jak velká by tedy měla být zralá cuketa? Ideální jsou kusy cukety mezi 10-20 cm. Sklidit ale můžete i menší kusy než 10 cm. Čím menší, tím křehčí slupka a chutnější cuketa. Kusy do 20 cm nejenže neloupete, ale díky tomu získáváte celou cuketu se všemi cennými látkami, které se v této zelenině (botanicky se ale jedná o ovoce) nacházejí. Většinu sice tvoří voda, ale kromě toho obsahuje cuketa betakaroten, vitamíny skupiny B a vitamín E. Také je bohatá na minerální látky, jako draslík, hořčík, vápník a fosfor. Syrová cuketa obsahuje velmi malé množství kalorií (14 kcal / 100 g). Důležitá je také obsažená vláknina. 

Zdroj informací:
https://www.nutridatabaze.cz
https://www.gardeningknowhow.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat