Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na skvělou zeleninovou polévku minestrone? Chuť vylepší tyhle tři suroviny
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Italská polévka minestrone dříve platila za jídlo chudých. Postupně se z ní stala světová delikatesa, na niž neexistuje jeden jediný správný recept. Proto vám dnes nabízím svoji verzi. Ochutnejte a uvidíte, zda se polévka zabydlí i u vás doma.

Původně jídlo chudých 

Jak už jsme psali dříve, kořeny této polévky sahají až do počátků říše římské. Její předchůdkyní byla jednoduchá, sytá kaše ze špaldové mouky vařená ve slané vodě, ke které se přidávala různá zelenina. Ve 2. století před naším letopočtem došlo k rozvoji obchodních cest a s nimi se začalo objevovat více produktů. V kuchařské knize Marka Apiciuse De Re Coquinaria z 30. let našeho letopočtu se píše o římské polévce složené z fazolí farro, fava a cizrny, cibule, česneku, sádla a zelených listů.

Když v polovině 16. století dovezli mořeplavci do Evropy brambory a semínka rajčat, evropská kuchyně dostala nový směr. A s ní i polévka minestrone. Ta má dnes mnoho podob, liší se region od regionu a také je jiná v zimě a v létě. Každopádně, stejně jako kdysi i dnes vás polévka skvěle zasytí a můžete do ní využít některé zbytky, co máte doma. 

Tradiční chutě minestrone 

Ačkoliv je mnoho receptů, snad ve všech najdete cibuli, rajčata a brambory. Zbytek se liší. Někdo polévku doplňuje těstovinami, aby byla výživnější, někdo přidává na chuť slaninu. Já dělám zcela bezmasou verzi, ale i tak chutná skvěle. Doma máme rádi zeleninu a tak jsem postupem času "vypilovala" tenhle recept.

Samotná polévka minestrone je už i tak dost dobrá, ale zaručuji vám, že se třemi surovinami navíc chutná fantasticky. Které to jsou? Speciálně upravený lilek, domácí pesto a chipsy z parmazánu nebo alespoň strouhaný parmazán. V receptu a následujících tipech všechno vysvětlím. Každopádně, není čeho se bát, zvládne to i začátečník. 

Recept na minestrone 

Co budete potřebovat: 1 cibuli, 5 rajčat, 3 stonky řapíkatého celeru, 4  brambory, 2 mrkve, 1 malý rajský protlak, 1 konzervu rajčat, 1 lilek a 1 cuketu. 

Dále na domácí pesto: Hrst čerstvých bazalkových lístků, piniové oříšky nebo mandle (asi 50 g), olivový olej, 1 stroužek česneku, sůl a trochu parmazánu. Vše společně rozmixujte. Množství surovin je orientační a sami zjistíte, že pesto může být pokaždé trochu jiné, když dáte třeba víc mandlí nebo víc česneku. 

Jak na polévku? Nejdříve si připravte lilek. Omyjete jej, osušte, nakrájejte na plátky a řádně osolte. Nechte "vypotit", pak sůl setřete kuchyňskou papírovou utěrkou. Následně lilek zlehka obalte v hladké mouce a osmažte v pánvi na oleji z obou stran dozlatova. Nechte okapat opět na kuchyňské papírové utěrce. 

Potom na olivovém oleji dosklovita osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte nakrájená rajčata, nakrájený (oloupaný) řapíkatý celer, nakrájené oloupané brambory a mrkev, nakrájenou cuketu, 1 malý rajský protlak a 1 konzevru rajčat v plechovce. Zalijte vodou nebo vývarem zalít vývarem (drůbeží nebo zeleninový) a vařte asi 30 minut. V té době si připravte parmazánové chipsy. Sýr (může být Gran Moravia) najemno nastrouhejte a nasypte z něj hromádky na pečicí papír na plech. Dejte do trouby rozehřáté asi na 200 stupňů zhruba na 5 minut. Pak vyjměte plech a chipsy nechte vychladnout.

Osmahnutá kolečka lilku nakrájejte na čtvrtiny a přidejte do polévky. Nechte krátce prohřát. Polévku podávejte dochucenou domácím pestem a odzobenou nastrouhaným parmazánem, parmazánovými chipsy a bazalkou. 

Moje tipy navíc: 

  1. Chuť jakékoliv polévky, tedy i této, vylepší vývar. Pokud jej někdy děláte a zbyde vám, uchovejte jej v kostkách na led v mrazničce a pak použijte třeba právě k dochucení polévky, nebo do rizota.  
  2. Smažený lilek je sice krok navíc, ale bohatě se to vrátí v chuti. Lilek je nutné obalit lehce v mouce, jinak nasákne při smažení hodně tuku. 
  3. Není nad domácí pesto. Místo drahých piniových oříšků použijte klidně mandle nebo kešu, ale bazalku nenahrazujte, k této polévce se vyloženě hodí. Pesto dejte do polévky až při podávání, nebo je dejte do misky bokem a každý strávník si tak minestrone dochutí podle sebe. Já, když už ho dělám, tak rovnou celou skleničku, pak jen z lednice odebírám potřebné množství. 
  4. Parmazánové chipsy jsou pověstnou třešničkou na dortu. Nemusíte je dělat, ale určitě dejte strouhaný sýr do polévky, raději až při podávání. Krásně ji dochutí. 
  5. Italský trik je přihodit do polévky jednu nebo dvě ančovičky. V chuti rybu vůbec nepoznáte, ale funguje jako umami, tedy zvýrazní chutě všeho ostatního. 

Zdroje informací:
Mattia, Francesca di, and Zucchelli, Federico (2003): Magna Roma, cibi e bevande di Roma antica
Werle, Loukie (2008). Italian Country Cooking: the Secrets of Cucina Povera

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více