Řecký plněný lilek papoutsaki

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Zeleninová jídla 15 názorů

Suroviny

2 lilky
500 g mletého masa (vepřové a hovězí)
1 cibule
4 lžíce sekaných rajčat v konzervě (nebo čerstvá, oloupaná a zbavená dužniny)
2 lžíce petrželky (plocholisté, nasekané)
pepř
sůl
---
500 ml plnotučného mléka
100 g másla
2 lžíce hladké mouky
1-2 vejce
pepř
sůl
1 lžička sušeného česneku
---
6 cherry rajčátek
300 g mozzarelly
olivový olej
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Lilky podélně rozkrojíme na poloviny a řezné plochy dobře posolíme. Necháme asi půl hodiny vypotit. Cibuli nasekáme a opečeme ji na olivovém oleji dosklovata.

  2. Přidáme mleté maso, opečeme ho, osolíme a opepříme. Přidáme sekaná rajčata a petrželku. Polovinu mléka dáme do kastrolu, přidáme máslo a uvedeme k varu. Přilijeme druhou polovinu mléka, do kterého jsme rozmíchali hladkou mouku. Stále prošleháváme, osolíme, opepříme, přidáme sušený česnek, celá vejce, odstavíme a stále mícháme až bešamel vychladne.

  3. Lilky osušíme a tlakem papírové utěrky se snažíme vymačkat přebytečnou tekutinu. Řezné plochy opečeme na olivovém oleji dozlatova. Necháme mírně zchladnout a pomocí lžíce zatlačíme dužninu dovnitř. aby vznikly "lodičky" k naplnění.

  4. Plníme masovou směsí, zalijeme bešamelem, poklademe plátky cherry rajčátek a posypeme hrubě strouhanou mozzarellou. Vložíme do trouby, rozehřáté na 200°C a pečeme v pekáčku s olivovým olejem asi 40 minut.

Poznámka

Recept pochází z webových stránek řecké taverny Olympos.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 133 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Řecký plněný lilek papoutsaki

  • Romana Romana(neregistrovaná)

    Bibinka: U nas taky lilek neni zrovna oblibeny, ale dnes jsem tento recept delala z cukety a bylo to moooc dobry:-)

    Odpovědět

  • Dagile Dagile

    Elizo, recept jsem vyzkousela a lilek byl opravdu vynikajici. Mel velky uspech! Dekuji:-K

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    :-p:-p dobrotisko nandala bych si hned ;-):yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

  • zizala zizala

    Další krásné jídlo z lilku :-p:yes:

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :yes: krásný recept:-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Děkuji za zájem:-K:-K.

    Bibi, tak zkuste tuhle variantu, věřím, že i u Vás zachutná. ;-)

    Odpovědět

  • Olinka5555 Olinka5555

    Plněný lilek je dobrota a z tohodle to úplně čiší.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • aaadobromila aaadobromila

    Colombo65: :yes: :yes: Elizo paráda, fakt cítím léto..

    Odpovědět

  • marcik marcik

    Bodík letí :yes: Papoutsaki je v překladu "botička". Tohle jídlo je vynikající. Řekyně si dost často lilek opečou večer a nechají do rána okapat a potom to není tak mastné. Ale je to lahoda :-p

    Odpovědět

  • Péťa Péťa(neregistrovaná)

    ;-)Moc pěkný recept i foto, lilek máme dost často, tak ukládám:-)):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Elí, u nás sice lilek není to pravé ořechové, ale musím ti to pochválit, jak dobře a zdravě to vypadá-ještě bych se ho mohla naučit jíst;-) Máš 5.bod:yes:

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Moc pěkné:-p+:yes:

    Odpovědět

  • srettka srettka

    waau,to je paráda...připomíná mi to léto..někde obídek v restauraci u pláže..fakt krása:-p:yes:

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    ...hurá krásný recept - soutěž končíííííííí;-);-);-):yes: Vítejte v realitě:-)):-)):-))

    Odpovědět

Tématické fráze: plnene lilky po recku lilek na řecky zpusob paputsaki plněný lilek plněný lilek recepty vejce po řecku recept paputsakia řecké recepty z lilku jídlo z lilku řecké plněné lilky lilek recepty zapečený lilek po řecku lilek plneny sekanou paputsaki recept řecký pečený plněný lilek recept na plněný lilek řecké lilky paputsakia recept řecký zapečený plněný lilek jidla z lilku

Zapomněl/a jsem heslo