Řecký plněný lilek papoutsaki

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Zeleninová jídla 15 názorů

Suroviny

2 lilky
500 g mletého masa (vepřové a hovězí)
1 cibule
4 lžíce sekaných rajčat v konzervě (nebo čerstvá, oloupaná a zbavená dužniny)
2 lžíce petrželky (plocholisté, nasekané)
pepř
sůl
---
500 ml plnotučného mléka
100 g másla
2 lžíce hladké mouky
1-2 vejce
pepř
sůl
1 lžička sušeného česneku
---
6 cherry rajčátek
300 g mozzarelly
olivový olej
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Lilky podélně rozkrojíme na poloviny a řezné plochy dobře posolíme. Necháme asi půl hodiny vypotit. Cibuli nasekáme a opečeme ji na olivovém oleji dosklovata.

  2. Přidáme mleté maso, opečeme ho, osolíme a opepříme. Přidáme sekaná rajčata a petrželku. Polovinu mléka dáme do kastrolu, přidáme máslo a uvedeme k varu. Přilijeme druhou polovinu mléka, do kterého jsme rozmíchali hladkou mouku. Stále prošleháváme, osolíme, opepříme, přidáme sušený česnek, celá vejce, odstavíme a stále mícháme až bešamel vychladne.

  3. Lilky osušíme a tlakem papírové utěrky se snažíme vymačkat přebytečnou tekutinu. Řezné plochy opečeme na olivovém oleji dozlatova. Necháme mírně zchladnout a pomocí lžíce zatlačíme dužninu dovnitř. aby vznikly "lodičky" k naplnění.

  4. Plníme masovou směsí, zalijeme bešamelem, poklademe plátky cherry rajčátek a posypeme hrubě strouhanou mozzarellou. Vložíme do trouby, rozehřáté na 200°C a pečeme v pekáčku s olivovým olejem asi 40 minut.

Poznámka

Recept pochází z webových stránek řecké taverny Olympos.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 133 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Řecký plněný lilek papoutsaki

  • Romana Romana(neregistrovaná)

    Bibinka: U nas taky lilek neni zrovna oblibeny, ale dnes jsem tento recept delala z cukety a bylo to moooc dobry:-)

    Odpovědět

  • Dagile Dagile

    Elizo, recept jsem vyzkousela a lilek byl opravdu vynikajici. Mel velky uspech! Dekuji:-K

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    :-p:-p dobrotisko nandala bych si hned ;-):yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

  • zizala zizala

    Další krásné jídlo z lilku :-p:yes:

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :yes: krásný recept:-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Děkuji za zájem:-K:-K.

    Bibi, tak zkuste tuhle variantu, věřím, že i u Vás zachutná. ;-)

    Odpovědět

  • Olinka5555 Olinka5555

    Plněný lilek je dobrota a z tohodle to úplně čiší.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • aaadobromila aaadobromila

    Colombo65: :yes: :yes: Elizo paráda, fakt cítím léto..

    Odpovědět

  • marcik marcik

    Bodík letí :yes: Papoutsaki je v překladu "botička". Tohle jídlo je vynikající. Řekyně si dost často lilek opečou večer a nechají do rána okapat a potom to není tak mastné. Ale je to lahoda :-p

    Odpovědět

  • Péťa Péťa(neregistrovaná)

    ;-)Moc pěkný recept i foto, lilek máme dost často, tak ukládám:-)):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Elí, u nás sice lilek není to pravé ořechové, ale musím ti to pochválit, jak dobře a zdravě to vypadá-ještě bych se ho mohla naučit jíst;-) Máš 5.bod:yes:

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Moc pěkné:-p+:yes:

    Odpovědět

  • srettka srettka

    waau,to je paráda...připomíná mi to léto..někde obídek v restauraci u pláže..fakt krása:-p:yes:

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    ...hurá krásný recept - soutěž končíííííííí;-);-);-):yes: Vítejte v realitě:-)):-)):-))

    Odpovědět

Tématické fráze: plnene lilky po recku lilek na řecky zpusob paputsaki plněný lilek recepty plněný lilek vejce po řecku recept paputsakia řecké recepty z lilku jídlo z lilku řecké plněné lilky zapečený lilek po řecku lilek plneny sekanou lilek recepty paputsaki recept recept na plněný lilek jidla z lilku recke jidlo z lilku paputsakia recept recept paputsaki plnene lilky papoutsaki

Zapomněl/a jsem heslo