

Řecký plněný lilek papoutsaki
Suroviny 4 porce
- 2 lilky
- 500 g mletého masa (vepřové a hovězí)
- 1 cibule
- 4 lžíce sekaných rajčat v konzervě (nebo čerstvá, oloupaná a zbavená dužniny)
- 2 lžíce petrželky (plocholisté, nasekané)
- pepř
- sůl
- ---
- 500 ml plnotučného mléka
- 100 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1-2 vejce
- pepř
- sůl
- 1 lžička sušeného česneku
- ---
- 6 cherry rajčátek
- 300 g mozzarelly
- olivový olej
Postup přípravy receptu
Lilky podélně rozkrojíme na poloviny a řezné plochy dobře posolíme. Necháme asi půl hodiny vypotit. Cibuli nasekáme a opečeme ji na olivovém oleji dosklovata.
Přidáme mleté maso, opečeme ho, osolíme a opepříme. Přidáme sekaná rajčata a petrželku. Polovinu mléka dáme do kastrolu, přidáme máslo a uvedeme k varu. Přilijeme druhou polovinu mléka, do kterého jsme rozmíchali hladkou mouku. Stále prošleháváme, osolíme, opepříme, přidáme sušený česnek, celá vejce, odstavíme a stále mícháme až bešamel vychladne.
Lilky osušíme a tlakem papírové utěrky se snažíme vymačkat přebytečnou tekutinu. Řezné plochy opečeme na olivovém oleji dozlatova. Necháme mírně zchladnout a pomocí lžíce zatlačíme dužninu dovnitř. aby vznikly "lodičky" k naplnění.
Plníme masovou směsí, zalijeme bešamelem, poklademe plátky cherry rajčátek a posypeme hrubě strouhanou mozzarellou. Vložíme do trouby, rozehřáté na 200°C a pečeme v pekáčku s olivovým olejem asi 40 minut.
Poznámka od kuchařky
Recept pochází z webových stránek řecké taverny Olympos.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Řecký plněný lilek papoutsaki
-
Bibinka: U nas taky lilek neni zrovna oblibeny, ale dnes jsem tento recept delala z cukety a bylo to moooc dobry
-
Elizo, recept jsem vyzkousela a lilek byl opravdu vynikajici. Mel velky uspech! Dekuji
-
dobrotisko nandala bych si hned
-
-
Další krásné jídlo z lilku
-
krásný recept
-
Děkuji za zájem
.
Bibi, tak zkuste tuhle variantu, věřím, že i u Vás zachutná. -
Plněný lilek je dobrota a z tohodle to úplně čiší.
-
Colombo65:
Elizo paráda, fakt cítím léto..
-
Bodík letí
Papoutsaki je v překladu "botička". Tohle jídlo je vynikající. Řekyně si dost často lilek opečou večer a nechají do rána okapat a potom to není tak mastné. Ale je to lahoda
-
Moc pěkný recept i foto, lilek máme dost často, tak ukládám
-
Elí, u nás sice lilek není to pravé ořechové, ale musím ti to pochválit, jak dobře a zdravě to vypadá-ještě bych se ho mohla naučit jíst
Máš 5.bod
-
Moc pěkné
+
-
waau,to je paráda...připomíná mi to léto..někde obídek v restauraci u pláže..fakt krása
-
...hurá krásný recept - soutěž končíííííííí
Vítejte v realitě