Potahovaný dort k narozeninám

mirca75 Kuchařka:

Dorty 37 názorů

Recept si zatím oblíbilo 28 kuchařů
528

Suroviny

KORPUS:
150 g Hladká mouka
1/2 prášku do pečiva
3 ks vejce
120 g cukr moučka
1 ks vanilkový cukr
90 ml oleje
60 ml vroucí vody
1 lžíce kakaa 1 (nemusí být)
KRÉM:
2/3 Másla
1 ks pudink vanilkový
300 ml mléka
cukr krupice dle chuti
POTAHOVACÍ HMOTA:
1/4 kg Sušené mléko polotučné
1/2 kg cukr moučka
2 lžíce pšeničného sirupu
3 kapky tresťi(mandle rum)
4 lžíce vody (i více ale po troškách!)
Recept si zatím oblíbilo 28 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Korpus:
    Do vyšší mísy na šlehání si dáme bílky a šleháme je skoro do tuha. Pak přidáme polovinu cukru a došleháme do pevna.

  2. V druhé vyšší míse si ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru do pěny a postupně přidáváme olej, vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva.

  3. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.

  4. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme na 175°C. Pak opatrně vyjmeme a necháme vychladnout.

  5. Vychladlý dort prokrojíme na půl, spodní část pomažeme pikantní marmeládou, pak krémem a přiklopíme horním dílem.

  6. Dort dokola i ze shora, pomažeme slabou vrstvou krému. Dort vložíme do lednice, aby nám ztuhl a při potahování držel tvar.

  7. Krém:
    Mléko (200 ml) si vlijeme do hrnce a přivedeme k varu.

  8. Mezitím si ve zbytku studeného mléka rozšleháme pudink, ten vlijeme do hrnce k vroucímu mléku a dle chuti osladíme. Za stálého míchání jej necháme dojít k varu a vypneme. Hrnec odstavíme, na "hladinu" pudinku položíme mikroten folii (zabraňuje dělání škraloupu) a necháme vychladnout.

  9. Změklé máslo (pokojová teplota) si vyšleháme do pěny a pomalu zašleháváme vychladlý pudink.

  10. Potahovací hmota:
    V míse si smícháme prosáté sypké suroviny a sirup a směs vysypeme na vál. Pak do směsi uděláme důlek a přidáme lžíci vody. Rozmícháme a trpělivě zpracováváme za občasného přikápnutí trošky vody.

  11. Potahovou hmotu si vyválíme na moučkovým cukrem posypané ploše na asi 0,5 cm vysoký plát, opatrně podebereme rukama a položíme na vychladlý dort. Rukama urovnáme povrch do hladka a přebytečnou hmotu odkrojíme. Z ní pak můžeme dělat ozdoby. Já jsem si vykrajovátkem vykrojila tvar ryby a ty jsem pak dotvářela dle fantazie. Ozdoby se nejlépe lepí čistým alkoholem. Potahovou hmotu si můžeme také obarvit potravinářskými barvami

Poznámka

Tento dort jsem dělala synovi k narozeninám a vznikl díky Hanahcotton, která mi báječně radila. Recept sem dávám s jejím laskavým svolením, neboť recept na těsto a potahovou hmotu je její. Já jsem si jen těsto upravila na menší poměr. Tady jsou odkazy na její krásné stránky http://svatuskova-hanka.webgarden.cz/dorty + http://svatuskova-hanka.webgarden.cz/marcipan. Hanko děkuju ;-).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 24 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Potahovaný dort k narozeninám

  • Marcajs Marcajs

    Krásný a vynikající dortík. Podle Vašeho receptu jsem se pustila do svého prvního dortíku. Měla jsem obavy jestli to zvládnu, ale díky skvělému postupu, který je napsaný přesně pro mě :D, takže i takové nemehlo jako já jsem to zvládla ;-) Vše se povedlo a chuťově je dortík skvělýýýý:yes:

    Odpovědět

  • Markyma Markyma

    https://picasaweb.google.com/m/viewer?fgl=true&pli=1#photo/103797553210749243619/5782165607952553377/5782166167082056818

    Dekuji za recept, da se rict, ze jsem dort uspesne spatlala :) synovi k prvnim narozeninam... Je vyborny a sklid pochvalu, jen nechapu, ze mi od vcera porad prosakoval a vytekal zpod marcipanu :( a pak strasne ta potahovaci hmota lepila, nebylo mozne marcipan normalne rozvalet, ale pak ksem pod i nad dala folii a uz to slo. Asi to chce cvik.. Ale dort skutecne oproti kupovanemu chutnejsi o 100%. davam fotku, snad se podari zobrazit.
    Jeste jednou diky :-p

    Odpovědět

  • nikoleta nikoleta(neregistrovaná)

    prosím o radu jak barvit potahovací hmotu chci mít černou to už jsem vyčetla jen nevím kdy barvit zda ještě v sypkém stavu nebo již zapracovaném kdy je hmota hotová a pak teprve obarvit.
    děkuji

    Odpovědět

  • isindy isindy

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    d::-) nějak nevím co tím myslíte. Jestli korpus jako takový, nebo už promazaný. Korpus stačí klasicky vychladlý (ale lze si ho upéct i den dopředu) a jestli myslíte korpus promazaný krémem, tak ten se musí nechat pořádně vychladit v lednici, jinak se bude při potahování hmotou "hýbat" a půjde potahová hmota špatně pokládat. Jinak pokud dort potáhnete hmotou, tak ozdoby lze lepit hned a pak uložit do chladu. A pečící papír používat nemusíte - stačí formu řádně vymazat tukem a vysypat hrubou moukou.

    Odpovědět

  • d d(neregistrovaný)

    Ještě jeden dotaz je potřeba ten korpus nechat odložet přes noc?Protože mi zítra zbyde strašně moc malinko času a chtěl jsem to lepit hned a vychladit pa celkově dá se to nebo se s tím něco stane?Nejsem zkušený proto se ptm snad největší obavy mám toho aby se to nerozmočilo.A ještě menší dotaz je možno do pečící formy na dort jen vytřít tukem a vysypat moukou?Nemám pečíčí papír totiž.Děkuji za odpověď:-8

    Odpovědět

  • d d(neregistrovaný)

    No byl jsem včera v kaufu a tam bohužel potravinářskou barvu nevedou ačkoliv jsem potřeboval červenou tak jsem ji tam nenašel tak jsem koupil jakousi barvu v tubě,ale hnědou tak uvidíme jak se s tím na dort bude malovat.Děkuji za rady opravdu si toho moc vážím chtěl bych to mít pro moji manželku perfektní tak doufejme,že se to povede.:-8

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    d:(neregi.):-), k tomu pečení - pokud si dáte pod těsto pečící papír, bude to jen ku prospěchu - těsto se pak lépe odděluje od spodního dílu formy. Když si dáváte těsto do formy, lehce ho rozhrňte do stran - při pečení se nevyboulí. Upečený korpus po vychladnutí obrátíte spodkem navrch a tam potíráte. Dort je pak na povrchu krásně hladký a rovný.
    Jinak barvu v tubě neznám - používám práškové z drogerie Teta. Stojí pár korun a krásně se s nimi pracuje.

    Odpovědět

  • d d(neregistrovaný)

    Tak jsem dneska sehnal barvu na barvení aby ta potahovana hmota byla barevna tak je nejaka v tube do hneda.Budu rd za kazdou radu.Chci se zeptat kdyz budu pect korpus a dam pod neho pecici papir zda je potrebny a další moji otázkou je na jakou stranu natírám krém zda na tu ktera se pekla a nebo na stranu kde byl pečíčí papír,přijdu si jako hlupák,že se ptám,ale opravdu chci to mít hezké a nechci to zkasit.Péct se bude v pátek.Děkuji zatim za radu

    Odpovědět

  • isindy isindy

    d: dneska jsem fotila postup na plnění krémem - také jsem použila do dortu krém tvarohový a udělala mantinely z máslového...takže pokud vydržíš, zítra budu potahovat a celý postup zkusím nafotit a vložit, pokud tedy vydržíš, snad ti to pomůže :-K

    čistě bílý pravý marcipán neexistuje, jak píše Mirca, musel bys koupit profi potahovací hmotu (K2, Formix atd.), na netu je řada eshopů....nebo si udělat falešný marcipánový potah - to je jen sušené mléko, cukr moučka, med a mandlová tresť (ta nejjednodšší varianta bez pšeničného sirupu), barva je slonová, ne čistě bílá....

    recept na něj http://www.toprecepty.cz/recept/16692-falesna-marc...

    Odpovědět

  • hanahcotton hanahcotton

    d:Tvarohový krém nemůžeš dát pod potahovací hmotu - roztopila by se ti - tvaroh obsahuje hodně vody...musel bys udělat mantinely z máslového krému ;-)

    Odpovědět

  • d d(neregistrovaný)

    opravdu jako chlap se v tom nevyznam pecu poprve takze bych to chtel udelat co nejjednodusi.Moje predstava je ze bych chtel svetly korpus slepeny tvarohovým krémem a na to další korpus a ptažený asi tou potahovací hmotou,ale nejlepe abych si to vyrobil sám.Jenže asi se to zdá těžší,převážně s tou hmotou na ten dort.Chci něco aby to bylo chutné,ale zase né moc drahé,vzhledově hezké a aby to drželo tvar.Asi je to těžší než se zdá jen tiše závidím Vám všem kteří máte tak překrásné dorty.

    Odpovědět

  • hanahcotton hanahcotton

    aviaris:není...glukóza a pšeničný sirup jsou dvě rozdílné věci.Tedy alespoň se to tak prodává, i když si myslím že výroba a složení je velmi podobné a vyrábí se to s obilných škrobů, kde hlavní složkou je glukóza;-)
    Každopádně oba tyto sirupy můžeš použít na výrobu falešné marcipánové hmoty :yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    d:(neregi.):-) - Marcipán je cukrářská hmota, jejímž základem jsou oloupané a rozdrcené sladké mandle a cukr.
    - Potahovací hmota (třeba Formix) přináší jednodušší a kvalitnější práci než s marcipánem, je hedvábná na dotyk.
    Čistě bílá je spíš potahovací hmota a lze si jí zakoupit - třeba Formix,... a nebo si jí vyrobit a použít při výrobě bělobu. Záleží na vás...:-).

    Odpovědět

  • d d(neregistrovaný)

    Dobrý den
    Chtěl bych se zeptat zda mi můžete poradit chtěl bych manželce upéct dort jenže jsem ještě nikdy dort nepekl.Chtěl bych aby dort byl jednopatrový a s marcipaném.Jsem však zmatený když se píše hmota na potažení dortu a marcipán.Chtěl bych tam mít marcipán čistě bílý.Můžete mi prosím dát neco říct jaký je v tom rozdíl a popřípadě i recept.Děkuji:-)

    Odpovědět

1 2 3 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo