Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ani ne tak varování před různými dietami, jako spíš upozornění, že je nutné se dobře informovat a pozorně číst. A vždy se nejprve poradit se svým praktickým lékařem nebo specialistou, pokud trpíme nějakou nemocí.

Když začnu úsměvně, tak jsem držel jistě dietu bodovou - to znamená, co jsem viděl to jsem zbodnul. Nebo jsem jedl jen jednou denně - od rána do večera. Ale teď vážně.

Asi kolem roku 1982 jsem držel Atkinsonovu dietu, neboli bezglycidovou (v USA odkud pochází je obvyklejší říkat bezuhlovodanová). Podstatou je nejíst žádné cukry. Autor důrazně upozorňoval, že se v počátcích nesmí ani žvýkačka. Po několika dnech nastal stav ketozy. Metabolismus se "přepnul" na spalování tuků. Ketony se daly zjistit v moči pomoci Lestradelova činidla. Moč ve zkumavce po nasypání špetky činidla dostala fialovou barvu. Odtud jsme si s kamarádem říkali, že fialovina funguje. Se sehnáním činidla byl problém, poprvé mi ho sehnal a poslal docent Rajko Doleček.

Jedl jsem vše co neobsahovalo sacharidy, a to v jakémkoli množství. Přesto jsem spolehlivě hubnul. Například vrchovatý talíř vepřových výpečků s kyselým zelím, nebo třeba i kostku másla. Jen žádné přílohy, protože škrob neboli polysacharid je všude kam se podíváte.

Za půl roku jsem zhubl asi o 20 kg na své vysněné životní minimum 92 kg.

A teď se teprve děly věci!

Jak jsem od malička byl vždy tzv. "masožravec", tak teď jsem dostával nezřízené chutě na vše sladké, od buchet a koláčů počínaje až po dorty a zákusky. Jakmile jsem dosáhl cíle, tak jsem vysadil, abych se vydýchal. Tloustnutí nebolí, ani není zpočátku vidět, jen vám kalhoty s opaskem sjíždějí stále níž a níž. Na břichu jsem pak měl (a mám dodnes) strie, jak mají některé ženy po porodu. A moje maximální rekordní váha - 135 kg!!!

Začal jsem o této dietě říkat, že je jako "plíživá kontrarevoluce".

Všechny vás před ní varuji. Pro objektivitu. Autor na závěr upozorňoval, že je dietu nutno držet ve zmírněné formě do konce života.

Komentáře

maukycz

29. 12. 2020 09:44

Jakákoli dieta je pouze pro nemocné po dobu léčby, jinak jde o úpravu stravy na celý život. Jestliže při daném způsobu stravování tloustnete, pak držíte dietu, abyste zhubli, a následně se vrátíte k původnímu způsobu stravování, prostě znovu ztloustnete. Jojo efekt je hloupost, tělo si nepamatuje a neukládá - naprostá většina lidí, co prošli koncentračními tábory, nikdy neztloustla. Problém je v návratu k původní stravě a navíc touha se „odměnit“ za shozená kila a strádání...Takže jestliže tloustnu, musím si upravit stravu tak, aby byl kalorický příjem a výdej v rovnováze - a to navždy. Atkinson navíc doporučoval dietu držet pouze krátkodobě - nejdéle dva týdny, a to pouze v případě, že bylo potřeba hmotnost upravit krátkodobě, ne nadarmo se také nazývala hollywoodská, protože ji využívaly hlavně herečky, které potřebovaly hmotnost upravovat rychle. O tom, že nejde o nic zdravého ani přirozeného, nemůže být pochyb, náš organizmus sacharidy potřebuje a je na to adaptovaný. Raději místo diety zvýšit fyzickou aktivitu a omezit mlsání, rozhodně nehladovět ani nevyřazovat nic z jídelníčku. Kupodivu zvýšením fyzické aktivity se snižuje i hlad, protože tělo získává energii svalovou činností a nevyžaduje tak neustále příjem dalších živin. Možná máte sami zkušenost, že nejvíce člověk jí, pokud celý den sedí doma a nic nedělá :-)

Václav

25. 7. 2014 21:29

Stejně jako autor článku jsem držel Atkinsonovu dietu v roce 1982. Nejedl jsem, jako autor článku, vepřové výpečky a podobně, ale převážně vařené zadní hovězí (tehdy 19,- Kč za 1 kg), občas šunku.
Bez nějakých negativních jevů jsem zhubnul také o cca 20 kg - ze 103 kg na 82 kg. Váhu si udržuji dodnes, jím všechno, ale nepřejídám se, hlídám si váhu, a když má tendenci růst, uberu. Už nám "v oku" kolik denně sním, aby to odpovídalo cca 7.000 kJ.http://www.toprecepty.cz/clanky/352-atkinsonova-be...

Dana

23. 8. 2013 13:36

Tuto dietu mám také za sebou. Vydržela jsem bez příloh 5 let. Pak mi pan doktor (univerzitní profesor,uznávaný internista) dovolil přidávat pomalu sacharidy se slovy : "Metabolismus se už přepnul, teď byste neměla přibývat na váze." No a mám vše zpět a nemohu říct, že bych se přežírala.
Takže , funguje to, ale je to do konce života. Přiznám se, že si teď ráda dám kousek chleba s máslem k snídani, protože to má stejně sacharidů jako musli. Takže, kdo to chce zkusit, držím palce.Hezký den

HELLE

21. 8. 2013 19:06

Kdysi dávno jsem měla knihu "Atkinsonova dieta", tak to není špatná zpráva, určitě ji zkusím:-D

jalamo jalamo

20. 8. 2013 18:47

Tato dieta je opravdu k ničemu i podle několika známých lidí, kteří se ji snažili držet. ;-(

clupmi clupmi

20. 8. 2013 07:56

Beky:Naprosto souhlasím! Ale až uvidím člověka se sklonem k obezitě, který nezažil "jojo efekt", tak se bodnu do krku. :-Ohttp://clupmi.blog.cz

Beky

13. 8. 2013 10:13

Spíš varovat před vlastní nedůsledností a lajdáctvím než před dietou!!! Dieta fungovala, vy ne.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více