Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Meruňkový koláč s marcipánem a pistáciemi

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

veganotic veganotic

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 165 kJ /
3 386 kcal
Bílkoviny57,85 g
Tuky137,93 g
Vláknina23,18 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 209 mg
Sůl0,30 g
Sacharidy466,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Recept je do koláčové formy (ideálně s vyndávacím dnem) o velikosti 25 cm.
Troubu předehřejte na 190°C. Mleté semínko smíchejte s cca 6-ti lžícemi horké (vařící) vody, dobře prošlehejte a dejte na chvíli ztuhnout/vychladnout do lednice. Krok 2: Těsto se nejlépe připravuje v mixéru (resp. food processoru), ale pokud ho nemáte, můžete vše připravit i v obyčejné míse rukama. Do mixéru dejte mouku, cukr moučka a kokosový olej (neměl by být tekutý). Párkrát zapulzujte, dokud se těsto nespojí do drobenkové konzistence. Poté přidejte vyšlehané lněné semínko a opět na pár sekund pusťte mixér. Poté po lžících přidávejte do zapnutého mixéru mléko či vodu, dokud se těsto nespojí v kompaktní nelepivou hmotu. Nechte odpočinout asi 20 minut v lednici. Krok 3: Meruňky slijte a nechte okapat, můžete je i lehce osušit papírovou utěrkou. Těsto vyndejte z lednice, odeberte 2/3 (zbylou část vraťte do lednice), propracujte rukama a na silikonové podložce či pečícím papíru ho vyválejte. Přestaňte ho ujídat, protože ho není nazbyt. Přendejte těsto do formy a zalepte případné trhliny (ev. můžete také těsto do formy prostě vytlačit prsty), co vám zbude přidejte k 1/3 těsta v lednici. Koláč dejte na chvíli ztuhnout do mrazáku. Krok 4: Poté potřete ve slabší vrstvě hustou meruňkovou marmeládou (pokud máte spíš tekutější, radši ji nepoužívejte - mohla by těsto příliš promočit). Na marmeládu na jemném struhadle nastrouhejte marcipán (pokud ho předtím dáte do mrazáku, bude se s ním lépe pracovat) a posypte nasekanými pistáciemi. Poklaďte půlkami meruněk a dejte opět na chvíli tuhnout do mrazáku. Krok 5: Mezi tím vyválejte zbylou třetinu těsta na silikonové podložce či pečícím papíru, zespodu podložku podeberte rukou a opatrně těsto překlopte na koláč. Ujistěte se, že doléhá na všech krajích, podložku sloupněte a po okrajích koláče zatlačte vrchní plát těsta do toho spodního. Dejte na posledních cca 10 minut do mrazáku, poté pečte v předem předehřáté troubě 35 minut (okraje koláče by měly být dozlatova až lehce hněda). Krok 6: Vyndejte z trouby a před vyjmutím z formy nechte plně vychladnout. Před podáváním bohatě posypte moučkovým cukrem, ozdobte mátou a meruňkami a podávejte s ořechovým či rostlinným jogurtem nebo (kokosovou) šlehačkou.

Zveřejněno 14. 9. 2015

Poznámka autorky veganotic

Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Meruňkový koláč s marcipánem a pistáciemi

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0Bv5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Meruňkový koláč s marcipánem a pistáciemi

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0Bv5

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
meruňkový koláč, meruňkový koláč s maecipánem, koláčová forma s vyndavacím dnem, jahodovy kolac s marcipanem, marcipanovy kolac

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr moučkový, semínka lněná, tuk rostlinný, mléko rostlinné, marmeláda meruňková, ořechy pistácie, marcipán, kompot

Přidat fotografie receptu