Pečená okra s rajčatovou omáčkou

aisha Kuchařka: aisha

Zeleninová jídla 27 názorů

Suroviny

500 g čerstvé Okry (vybírejte pouze pevně tobolky dlouhé max. 7 cm)
8 zralých rajčat
1 cibule
5 stroužků česneku
1 rovná lžička mletého nového koření
1 rovná lžička římského kmínu
1 lžíce javorového sirupu
1 lžíce rajského protlaku
250-300 ml zeleninového vývaru
hrst čerstvého koriandru
olivový olej
sůl
drcený pepř
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Okru omyjeme, osusime a decentne serizneme stopky a konecky. V mise promichame s 2 lzicemi olivoveho oleje, soli a peprem. Rozlozime na plech vylozeny pecicim papirem a pri 210 stupnich (horni a dolni ohrev) asi 20 minut peceme (do mekka). Obcas promichame.

  2. Rajcata narizneme, sparime vrouci vodou a nechame odstat. Pote oloupeme a nakrajime na male kosticky.

  3. Cibuli nakrajime na drobno a na trosce olivoveho oleje nechame zesklovatet. Pridame nove koreni, rimsky kmin a nechame provonet. Pote pridame cesnek, promichame a nakonec prisypeme pokrajena rajcata a rajsky protlak. Podlijeme vyvarem a odkryte dusime do mekka a zhoustnuti.

  4. Do hotove omacky vmichame vetsi hrst posekaneho koriandru, dochutime javorovym sirupem, pripadne soli, peprem a vmichame pecenou okru. Podavame nejlepe s ryzi nebo kuskusem.

Poznámka

Cerstvou okru je mozne i nalozit (viz. posledni foto) - nalev delam stejny jako na okurky, zavaruji pouze 5 - 10 minut, dle velikosti tobolek. Chutna vyborne.

odkazy na okru:

http://www.ovoce-zelenina-krejci.cz/2011/02/okra-j...

http://clanky.vareni.cz/ibisek-jedly-neboli-okra/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 11 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pečená okra s rajčatovou omáčkou

  • Daniella O. Daniella O.

    Recept, ktery si zarucene zaslouzi bodik, Pravem ho tedy pridavam.Pouze pro me masozrouty to bude pouze priloha...:-8:-D:-D:-K

    Odpovědět

  • arrefeena arrefeena

    xxx:proč nezakázat i českou čínu? nejradši by asi smazal půl archivu. Ne každý umí anglicky nebo arabsky, aby mohl čerpat z cizojazyčných kuchařek a proto je velice užitečné mít na tomto českém portálu i cizokrajné recepty v češtině. Kdyby to nasala arabsky, tak bych se ohradila, ale je to v češtině, tak co je na tom špatného:-?

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Krásně barevná a určitě i šťavnatá dobrota:-p:yes::-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    aisha: Ďakujem za odpoveď. Možno sa k tej okre niekedy dostanem.;-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    No to by mi určitě chutnalo - škoda, že pro tento ibišek nejsou na Vysočině dost vhodné podmínky pro pěstování, kouknu příležitostně do Sapy:yes:

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    magdalenka: Chutove mi pripomina okurku s lehce paprikovym nadechem , ma svou specifickou vuni, ne nijak pronikavou. Mam ji rada i syrovou.

    Betyna: Pekna okra, doma vypestovana, super..:yes::yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ahoj a prezradíš, ako chutí okra? K čomu sa dá prirovnať? Alebo nedá? Dík.

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    P.S. dovolím si přidat fotky mnou vypěstované okry - sice podle jiného receptu uvařené, ale vypěstované na záhoně na Moravě

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    xxx: proč do Izraele, stačí zasadit na záhon

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    :yes: miluju okru strašně moc a pěstuji si ji na zahradě, semínka objednávám z internetu. Někdy se urodí pěkná, jindy méně pěkná - sbírám postupně a mrazím. Škoda že se u nás nedá koupit běžně.

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-p:yes: krása, okru jídávám na dovolených a moc mi chutná, bohužel u nás jsem se s ní v obchodě ještě nesetkala;-):-K

    Odpovědět

  • marcik marcik

    S radostí dávám další bodík :yes: U nás v Řecku se to také jmenuje bamija a dělá se i s masem, ale i jen s bramborem, který se přidává hned na začátku a vaří se to dohromady :-p :-K

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    Jitkas: Arabsky se okra take nazyva bamija..;-). S masem je u nas take v oblibe, bud s hovezim nebo jehnecim..:-K:-K..dekuji..:-K:-K

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Okra je vynikajici, v Bulharsku se jmenuje "bamja", pisi, jak se vyslovuje, tez v Turecku. Pouzivaji ji hodne i s masem, neco jako my fazolky, vari dohromady. Ta tvoje bude fantasticka. Nalozena, bych rekla, je primo delikatesa.

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    1974andrea: Okra se da koupit v arabskych nebo indickych obchodech. Na topkach mam jeste jeden recept s okrou (pridavam do podobnych), tam holky psaly nejake odkazy: cerstvou okru maji v Praze - RE food, Korunni 43 nebo v Sape (vietnamska trznice). Nalozenou okru miva hypermarket Tesco. Ja jsem ji kdysi kupovala mrazenou v obchudku primo u prazske mesity, ale to uz je 7 let zpatky. Andrej, ale Ty si ji muzes vysadit primo na zahradce..;-)

    xxx: Do Izraele se leti skoro 4 hodiny..;-)

    Ivana64: Pecena okra zadny sliz nepusti ;-), to je pravda, vsechen se vstreba, ale take chutna skvele..:-K

    Vsem moc dekuji za komentiky a hodnoceni..:-K:-K

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: okra okra recepty okra recept recept okra arabská kuchařka: okra kde koupit okru recepty okra recepty s okrou bamja okra kde koupit okra recept na vareni recept s okrou bamja recept recept bamja bamija jak se vari okra co to je okra kde koupit fazolky okra v praze recept z okry okra-bamja

Zapomněl/a jsem heslo