Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

sušenky Kalter Hund
Zdroj: Wikimedia Commons, Von Politikaner, vlastní dílo, CC BY-SA 3.0

Kalter Hund znamená v překladu Studený pes, ale také se uvádí jako sušenkový dort, což už leccos vysvětluje. Zjistěte, odkud tento nepečený dezert pochází a jak si ho připravit. A můžete zapojit i děti. Bude to legrace.

Co je Kalter Hund

Tento dezert se skládá pouze ze tří surovin. Základem receptu je čokoláda a máslové sušenky, k tomu už je přidaná pouze tučná zakysaná smetana. Pokud přizvete děti, je třeba počítat se spoustou čokolády okolo a umazanými ručičkami a pusinkou dětí. Ale za tu radost v dětských očích to stojí. Budou pyšné, že zvládly samy něco ukuchtit.

Kde se vzal Kalter Hund

Říkalo se mu také „sklepní dort“, a to proto, že se dříve nechával vychladnout přes noc ve sklepě. Nepečený dort se začal připravovat na začátku 20. století, když ve 20. letech 20. století zveřejnila společnost Bahlsen recept na čokoládový dort z jejich sušenek. Původně se připravoval z kokosového tuku a kakaa. Kokosový tuk na jazyku vyvolává chladivý pocit, proto studený pes neboli Kalter Hund. A pes proto, že povrch dezertu má připomínat vlhký čenich psa. Pokud byste chtěli zaměnit psa za ježka, tak čokoládu navrch ozdobte lupínky mandlí.

Nepečený čokoládový dezert Kalter Hund představil Roman Klinger v pořadu Pečení na neděli v tematickém dílu České Švýcarsko. Při přípravě se využívá čokoláda, což v tomto regionu ani dříve nebyl problém, protože tu byly čokoládovny. Také se tu i v chudších domácnostech chystalo k večeři kakao, což byla poměrně vzácná surovina.

Z čeho se skládá Kalter Hund

Ve verzi z Českého Švýcarska se dezert připravuje z máslových sušenek. Nemusí se ale vždy jednat o tento typ. S nadcházejícím adventem můžete udělat změnu i se sušenkami a místo máslových zvolit spekulatius, jejichž součástí je i voňavé koření, jako třeba kardamom, skořice, hřebíček, anýz, zázvor, nové koření, muškátový ořech. Můžete si sušenky spekulatius upéct sami, ale dají se i sehnat v obchodech. 

Významnou ingrediencí Kalter Hund je čokoláda, v tomto případě půl hořká, půl mléčná. Další ingrediencí je creme fraiche. Jedná se o zakysanou smetanu francouzského typu, která obsahuje 36 % tuku a vyrábí se přírodní cestou. „Do tohoto dezertu je nejvhodnější, protože udělá krásný lahodný krém", říká moderátorka pořadu Pečení na neděli, Petra Burianová, vítězka první řady soutěže Peče celá země. Původně se při přípravě používala forma na paštiku. Právě tvar chlebíčkové formy je typický pro tento dezert. Můžete ale využít i kulatou formu. Podle velikosti formy pak budete potřebovat odpovídající množství máslových sušenek.

Jak si připravit dezert Kalter Hund

Na přípravu budete potřebovat: 250 g máslových sušenek, 250 g hořké čokolády, 250 g mléčné čokolády a 400 g creme fraiche. Jak na to? Creme fraiche vyndejte včas z lednice, aby stihl získat pokojovou teplotu a aby v důsledku čokoláda netuhla dříve, než budete potřebovat. V hrnku nad vodní lázní (miskou s vroucí vodou) rozpusťte čokoládu, a pak do ní vložte creme fraiche a dobře propojte. Kdyby se stalo, že směs začne dříve tuhnout, znovu ji nahřejte nad párou.

Připravte si chlebíčkovou formu (nebo jinou). Výslednou propojenou směs nalijte do příslušné formy, můžete využít zdobicí sáček, čokoláda by měla vytvořit zhruba centimetrovou vrstvu. Na tuto vrstvu dejte sušenky tak, aby mezi nimi byla vždy malá mezera. Navrch zase nalijte čokoládu. Pokračujte, dokud budete mít čokoládu a sušenky. Navrchu by měla být čokoláda. Stěrkou nebo zbylou hranatou sušenkou zarovnejte povrch. Hotový dezert dejte do lednice ztuhnout.

Zdroje informací:

https://de.wikipedia.org
https://www.ceskatelevize.cz

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více