Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablka v karamelu
Zdroj: Freepik, teksomolika

Není dítko zrovna příznivcem různých druhů ovoce a ořechů, které jsou důležité pro jeho správný růst a vývoj? Očekávání mikulášské nadílky nemusí být zkaženo, budou-li v ní vitamíny a další prospěšné látky ukryty v lákavém obalu. Do čokolády, karamelu nebo jogurtové polevy schováte téměř každý druh ovoce a oříšků.

Obalování do čokolády

Vyrobit ovoce či ořechy ukryté v lahodné čokoládě není vůbec žádná věda, pokud ovšem zvolíte vhodnou čokoládu. V klasickém obchodě takovou budete hledat dlouho a s nejistým výsledkem. Běžně dostupné čokolády zpravidla obsahují nejrůznější přídavné látky, které výsledek mohou ovlivnit.

Sázkou na jistotu je tak koupě kvalitní čokolády určené přímo pro cukráře, kterou snadno seženete přes internet ve specializovaných e-shopech. Pozor však na to, aby se jednalo o čokoládu na polévání. Jedině ta bude na ovoci dobře držet i v jedné vrstvě a také bude po zakousnutí krásně křupavá a zároveň se bude rozplývat na jazyku. K dostání jsou i nejrůznější barevné polevy v mnoha příchutích, které jsou skvělou alternativou, chcete-li mikulášskou nadílku oživit barvami.

Z ovoce se na obalení hodí téměř všechny druhy kromě těch velmi vodnatých, na kterých by čokoláda nedržela. Také velmi drobné ovoce není příliš vhodné kvůli špatné manipulaci s malinkými kousky. Jelikož je mikulášská nadílka záležitostí zimní sezóny, je ideální zvolit ovoce, které v tomto období neztrácí na chuti. Mezi takové druhy patří například pomeranče a mandarinky bez pecek rozdělené na měsíčky, ananas zbavený tvrdého středu a nakrájený na kroužky, silnější kolečka banánů, kousky podzimních jablíček a hrušek nebo celé fíky zbavené stopky. Nejsnazší práci budete mít se sušeným ovocem, na kterém čokoláda drží skvěle.

Z ořechů se k zabalení do čokolády hodí všechny druhy, nejlépe bez tenké nahořklé slupky, která je chrání. Slupky se zbavíte snadno spařením ořechů ve vroucí vodě. Jakmile vychladnou, půjde slupka dolů sama jen přitlačením prstů.

A jak na samotné obalení ovoce a ořechů do čokolády? Cukrářská čokoláda se prodává ve formě pecek, které jednoduše rozpustíte ve vodní lázní. Do rozpuštěné čokolády namáčejte důkladně osušené tvrdší ovoce pomocí párátka, na které kousky napíchnete, nebo měkčí kusy a oříšky ponořte a vylovte lžičkou. Ovoce či ořechy odkládejte na pečicí papír, na kterém je nechte zatuhnout. Těsně před úplným zatuhnutím můžete jednotlivé kousky ozdobit nastrouhaným kokosem, cukrovými perličkami, mletými oříšky nebo postříkáním polevou jiné barvy. Dospěláckou verzi lze ozvláštnit mletým chilli nebo hrubozrnnou solí.

Obalování do karamelu

Naprostou klasikou jsou celá jablka v karamelu, který jim dodá nejen chuť skvěle doplňující kyselost, ale také lesklou glazuru krásnou na pohled. Pro obalení v karamelu je vhodné vybrat co nejmenší jablka, se kterými se bude dobře pracovat. Důkladně omytá a osušená jablka zbavená stopky napíchněte na špejli nebo nanukové dřívko a namočte do směsi, kterou vytvoříte ze 400 g třtinového cukru a 200 ml vody. Přidat můžete pro ochucení i trochu mleté skořice. Toto množství vystačí na přibližně 6 menších jablek. Cukr s vodou přiveďte k varu a nechte asi 15 minut vařit, dokud cukr nezkaramelizuje. Jablka do tekutého karamelu buď namočte a odložte na pečicí papír, nebo je na pečicím papíru polijte pomocí lžíce. Stejně jako u čokolády lze obalená jablka těsně před zatuhnutím posypat libovolným zdobením.

V případě namáčení ořechů do karamelu je postup stejný jako u čokolády, jen se musí postupovat opravdu rychle, aby karamel neztuhl. I tak není nic ztraceno. Jednoduše jej opět rozehřejte při mírné teplotě a pokračujte.

Obalování do jogurtové polevy

Jogurtová poleva je hodí spíše na obalování ořechů, na kterých lépe drží, ale i ovoce v ní chutná skvěle. Výborné jsou v kombinaci s jogurtem vlašské ořechy nebo mandle. Po prvním namočení se pravděpodobně nepovede celistvé obalení bez toho, aby nebyly vidět kousky ořechů, po zatuhnutí však můžete udělat druhou vrstvu, která nedokonalosti zakryje. Recept na božské ořechy v jogurtu najdete zde. Chcete-li zkusit do jogurtu obalit ovoce, skvěle v něm chutnají třeba jahody, které ovšem v zimním období nejsou tak dobré, jako v sezóně. Tento tip si tedy raději uložte na léto.

Zjednodušená verze

Nechce se vám věnovat čas namáčení jednotlivých kousků? Jednoduše zamíchejte do čokolády, karamelu nebo jogurtové polevy dostatečné množství na menší kousky nakrájeného ovoce nebo celých ořechů, směs rozprostřete na vyšší plech vyložený pečicím papírem a po zatuhnutí nahřátým nožem rozkrájejte na čtverečky.

Skladování nevšední nadílky

Všechny verze ovoce a oříšků ve vynikající polevě je nutné uchovávat v chladu, aby se jednotlivé kousky neslepily. Tomu zamezíte i tak, že je zabalíte po jednom do ozdobného staniolu nebo je uložíte do prázdné bonboniéry polepené mikulášskými motivy. Získáte tak zároveň atraktivní balení, ze kterého budou děti nadšené.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více