Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co jíst po Vánocích, abyste si udrželi svojí váhu a postavu?
Zdroj: Shutterstock

Chcete po Vánocích odlehčit jídelníček a shodit nabraná kila? Pusťte se v lednu do očisty. Zbavíte své tělo toxinů, zklidníte žaludek i střeva a budete se zase cítit fit a plní energie.

Přibrat kilo, či dvě je o Vánocích normální

Pro mnoho z nás je vánoční období tím nejkrásnějším obdobím celého roku. Užíváme si čas strávený s těmi nejbližšími a lahůdky, které si obvykle nedopřejeme. 

Smažená jídla, bramborový salát, kopce cukroví a chlebíčků…Tyhle dobroty milujeme všichni, ale pro naše těla je takové stravování přinejmenším trochu šok. Přejít z pravidelné stravy na tučná a těžká jídla každý den, kdy se většinou příliš nehýbeme, je pro naše tělo velká zátěž a už po několika dnech si náš žaludek říká o odlehčení.

Nabrat klidně i několik kilo je během Vánoc velmi snadné. Nevyčítejte si ale zpětně vánoční mlsání. Tím ničemu nepomůžete. Cukroví, chlebíčky, vánočka - to všechno k Vánocům patří a přemýšlet nad každým vanilkovým rohlíčkem by také nebylo zdravé. Vánoce jsou sváteční čas a na všech návštěvách na nás čekají plné mísy dobrot. Stejně jako je důležité mít zdravou sebekontrolu, tak je také potřeba si umět dopřát a dovolit si trochu zhřešit.

Jak se ale dostat zpět do formy pohodově, zdravě a nenásilně?

Nezoufejte, jsme v tom všichni společně. Hned po Vánocích jsou pro mnoho z nás hlavním tématem diety a tipy, jak rychle zhubnout. Bezstarostné Vánoce jsou zkrátka za námi a my se pomalu vracíme do běžného režimu - pracovního i lifestylového.

Dostat se zpátky do formy ale nemusí být žádné drama. Stačí dodržet pár pravidel a pustit si do života několik základních změn. Nakonec vás třeba nový způsob stravy a pohybu bude bavit natolik, že se stane neodmyslitelnou součástí vašeho životního stylu. Já jsem konkrétně jednou stál u zrcadla a skoro jsem se lekl. Nepřisuzuji to jen Vánocům, ale i životnímu stylu, který jsem vedl. Uvědomil jsem si, že se budu ženit a že takto k oltáři nemohu. Začal jsem běhat. Motivace byla i ta, že máme psa, kterého běhání baví. Zprvu to bylo strašné. Běhal jsem 3 až 4 kilometry a doběhl jsem úplně zpocený.  Běhal jsem ale opravdu pravidelně a když jsem neběžel šel jsem si zacvičit do posilovny, kterou jsem si vyrobil z garáže. Po měsíci jsem uběhl prvních 10 km naráz!! No zároveň kilogramy šly dolů pomohla tomu hlavně strava a výživový poradce, oboje jsem měl od firmy KetoDiet, kterou doporučuji. Výsledek byl, že po cca 2 až 3 měsíců jsem bez běhání nemohl být a když jsem nebežel tak mi ten den něco chybělo. A asi se ptáte, kolik jsem zhubnul kilogramů? Tak zhruba 10 - 20. 

Zdravé večeře jsou základ každé diety

Když se snažíme zhubnout je jedním za základních pravidel nejíst tučná, sladká a těžká jídla hlavně na večer, kdy jdeme spát a přebytečná energie by se dál ukládala v našem těle. Díky lehkým večeřím se navíc budete cítit méně unavení a bude se vám lépe usínat. 

Ideální zdravá večeře je především o kvalitních surovinách. Čerstvá sezónní zelenina, bílkoviny a vitamíny vám zaručí dostatek živin a budete se cítit plní. 

Spoustu času si ušetříte, když budete přes víkend plánovat co budete jíst následující týden a podle toho i nakupovat potraviny. Pořiďte si domů vakuovačku, díky které snadno uchováte potraviny déle čerstvé a ušetříte čas, který byste jinak strávili v supermarketech při honbě za čerstvými surovinami. Vyberte si tu pravou ve článku srovnání vakuovaček. Ušetřený čas můžete využít na zkoušení nových zajímavých a netradičních receptů. V principu ale zdravé večeře nebudou vyžadovat více vašeho času. Jakmile si zvyknete plánovat, vše půjde rychleji a snadněji.

Dietní jídla nemusí být nudná

Odlehčená, dietní jídla nejsou bez chuti a bavit vás budou úplně stejně, jako tučnější pokrmy. Jde jen o zvyk. Například saláty existují ve stovkách variant a každý den můžete objevovat nové recepty a kombinace chutí. Přidejte do salátu oříšky, čerstvé nebo sušené ovoce a zkoušejte nové dresinky. Zdravá mikrozelenina se dá nakoupit už téměř všude a obsahuje stejně živin jako ta běžná, a ještě více chuti. Klíčit můžete i doma, stačí na to zavařovací sklenice. Do víčka udělejte nožem díry, aby se voda efektivněji vylila a za pár dní budete mít na stole vlastnoručně vypěstovanou superpotravinu.

Snažte se také nejíst tučná masa, nebo některé dny maso zcela vynechejte. Vegetariánská a veganská strava nabírá na popularitě a často jsou zcela přirozeně zdravější než běžná masitá jídla. Většina lidí si pod veganskou stravou představí ty nejobyčejnější saláty, ale brzy sami zjistíte, kolik chutí a kulinářského potenciálu se skrývá v zelenině a luštěninách. 

Dalším bludným kamenem v našem jídelníčku bývají sladké nápoje. Zkuste si místo přeslazené coca coly udělat domácí limonádu. Postačí trocha máty, citron a místo cukru použijte třeba stévii.

Vyzkoušejte Low Carb dezerty

Lowcarb stravování zažívá v poslední době velký boom. Nejde jen o další dietu, low carb pomáhá i na některé typy diabetu, udržuje hladinu cukru v normě, zlepšuje zažívání a snižuje únavu. 

Hlavním principem low carb je snížení příjmu sacharidů. I při tomto stylu stravování si ale můžete užívat výborné dezerty. Vyzkoušejte třeba recept na lowcarb oříškovou roládu. Uvidíte, jak si tuto zdravou variaci na oblíbený dezert na první dobrou zamilujete. 

Dlouhodobé výrazně snížení příjmu sacharidů má vliv na hladinu cukru v krvi a díky tomu nedochází např. k odpoledním propadům energie. Součástí low carb diety je také zvýšení příjmu bílkovin a tak nedochází ani k vlčímu hladu nebo honění mlsné.

 

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více