Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velký povánoční úklid jídla aneb Ze zbylého chleba připravíme panádu, z brambor lívanečky, zelenina se hodí do omelety
Zdroj: zdroj: PxHere/Photo by form PxHere, CC0

Bude jídla pro všechny dost? Co kdyby přišla nenadálá návštěva? A tak na vánoční svátky raději nakoupíme, uvaříme a upečeme všeho o trochu víc. Kromě kapra, řízků a dalších pokrmů z masa ale v ledničce zůstávají vařené brambory a zelenina, ve špajzu zase tvrdý chleba.

Co zbylo ve špajzu a v ledničce?

Po dnech vydatného hodování a konzumace kalorických bomb všeho druhu přijdou k chuti lehčí jídla. K tomu se hodí právě zbytky. Podívejme se nejdřív do spíže. Tam určitě zůstal zapomenutý několik dnů starý chleba, pár housek a rohlíků nebo nespotřebovaná veka na chlebíčky.

Pečivo se hodí na nádivku. Proč ji péct jen na Velikonoce? Záleží jen na vaší fantazii, jestli do ní dáte maso a uzeninu, ale zbylá zelenina, ať už jsou to vařené fazolky, hrášek i mrkev, se do ní hodí. 

Inspiraci přináší náš videorecept:

Velikonoční nádivka (hlavička) - klasika z jizerskokrkonošské oblasti

Cibulovo-chlebová panáda

Z tvrdého chleba můžeme připravit úžasnou cibulovou panádu, ve které kromě chleba zužitkujeme i další zbytky jídla. Připravte si:

  • 2 lžíce rostlinného oleje,
  • 5 velkých cibulí, nakrájených na plátky
  • 50 g másla + na vymazání formy
  • 4 stroužky česneku, rozdrcené
  • 2– 3 snítky tymiánu + na ozdobu,
  • 100 ml bílého vína
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce třtinového cukru nebo cukru písek
  • 1 litr vývaru (masový nebo zeleninový)
  • cca 500 g starého chleba, nakrájeného na silné krajíce
  • 200 g strouhaného sýra gruyére
  • 50 g strouhaného parmazánu.

A protože jde o jídlo ze zbytků, nemusíte se striktně držet předepsaných ingrediencí. Kromě chleba přidejte třeba i pár brambor, zbylý hrášek nebo fazolky, tymián nahraďte bazalkou nebo petrželkou, místo bílého vína použijte sherry, vermut nebo zbytek perlivého vína. Gruyére nahraďte čedarem nebo roqufortem (Niva).  

A jak na to? Na pánvi rozhřejte olej. Přidejte cibuli, polovinu másla a špetku soli. Vařte na středním ohni, dokud cibule nezačne měknout (asi 5 minut), poté snižte teplotu na minimum a vařte za pravidelného míchání 45 minut, dokud cibule nezměkne, lepí se a zkaramelizuje. Pokud se pánev zdá suchá, přidejte kapku vody.

Přidejte česnek a tymián a vařte další 2 minuty. Přidejte víno, ocet a cukr, poté zamíchejte a seškrábněte všechny karamelizované kousky ze dna pánve. Zvyšte teplotu a probublávejte, dokud se tekutina téměř neodpaří. Sundejte z plotny a podle potřeby dochuťte solí, octem nebo cukrem. Mělo by být sladké, ostré a výrazně pikantní.

Troubu rozehřejte na 160°C (horkovzduch). Zapékací mísu vymažte máslem. Vývar přiveďte k varu. Polovinu chleba položte na dno misky, podle potřeby natrhejte, aby vznikla jedna vrstva, a poté rovnoměrně rozprostřete cibulovou směs. Posypte polovinou sýrů a mletým černým pepřem. Navrch položte zbývající chléb, poté nalijte po lžících horký vývar tak, aby se pokaždé vsákl do chleba, než přidáte další.

Zbylým máslem potřete chléb a nasypte zbytek sýrů. Přikryjte alobalem a pečte 30 minut. Odstraňte alobal a vraťte do trouby na dalších 15–20 minut, dokud povrch nezezlátne.

Bramborové lívanečky 

Našli jste v ledničce zbylé vařené brambory nebo kaši? Ideální suroviny na vydatnou víkendovou snídani, na kterou určitě budete mít doma i zbývající suroviny.

250 g bramborové kaše nebo 2 stejné množství vařených a prolisovaných brambor dejte do větší misky. Přidejte 75 g hladké mouky smíchané s 1 lžičkou prášku do pečiva, 2 rozšlehaná vejce, 125 ml mléka a vyšlehejte metlou, aby vzniklo hladké těsto. V lívanečníku nebo ve velké pánvi rozehřejte olej a vložte lžící vytvarované lívanečky (na velkou pánev dejte 4). Zhruba po minutě otočte a pečte dozlatova. Podávejte s míchanými vejci a dokřupava opečenými plátky slaniny.

Omelety na různé způsoby

Z brambor společně se zbylou zeleninou můžete připravit spoustu variant omelet. Brambory nakrájejte na malé kousky a dozlatova opečte na rozpálené pánvi, přidejte zbylou vařenou či dušenou zeleninu (hrášek, mrkev), zalijte 5–6 rozšlehanými vejci, osolte a opepřete. Zmírněte plamen a pečte 15–20 minut. Pak obraťte (nejjednodušším způsobem je přikrýt pánev mělkým talířem a omeletu na něj převrátit a nechat sklouznout opět do pánve), a pečte ještě minutu. Podávejte se zeleninovým salátem.

Rizoto nezklame

Zeleninu dobře zužitkujete také v rizotu. Uvařte rýži podle návodu. Na hluboké pánvi rozehřejte rostlinný olej, vsypte vařenou zeleninu a nechte chvíli opéct. Pak vsypte rýži, podle chuti osolte, opepřete, případně přidejte kurkumu nebo šafrán. Zmírněte oheň, dobře promíchejte a nechte cca 10 minut prohřívat. Pokud nejste vegetariáni, hned na začátku spolu se zeleninou můžete přidat na kostičky nakrájenou slaninu, šunku nebo zbytky masa.  

Zdroje informací: yummly.com a myfoodbook.com.au

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku