Jak na dokonalou brokolicovou polévku: Díky těmto snadným fíglům bude výsledek perfektní
9. 3. 2023 Vaření
Brokolice nepatří k úplně nejpopulárnějším druhům zeleniny, o to víc je ale prospěšnější pro naše zdraví. Pokud jí příliš nemusíte, ideální možností, jak si ji dopřát ke polévka. V lahodné krémové podobě vám brokolice určitě zachutná, a navíc vás díky své zelené barvě jarně naladí.
Brokolice pro zdraví
V zimním období je o čerstvou zeleninu nouze, některé druhy si ale můžeme užívat i nyní. Typickou zimní zeleninou je právě brokolice, jejíž sezona trvá od října do dubna. Brokolice je přímo nadupaná antioxidanty, minerály a vitaminy. Obsahuje málo kalorií, ve 100 g vařené brokolice je jen cca 43 kcal. Je hlavně dokonalým zdrojem vitaminu C. Jen jeden stonek poskytuje 200 % denní dávky vitaminu C, výrazně tedy prospívá naší imunitě. Kromě toho obsahuje dostatek vitamínu K, kyselinu listovou, draslík, vápník, hořčík nebo selen.
Mohlo by vás zajímat
Brokolice v nejlepší podobě
Brokolice se nejčastěji připravuje dušená nebo vařená na páře a pak se podává jako příloha, případně se může i zapéct třeba se sýrovou omáčkou Asi nejlahodnější možností, jak ji zpracovat, je ale polévka, která o kvalitách brokolice přesvědčí i její největší odpůrce. Brokolicová polévka je vynikající na zahřátí v chladných dnech, díky krásně svěží barvě se ale báječně hodí i do dnů jarních. Můžete ji připravit i s kousky brokolice, lahodnější je ale ve formě jemného a hebkého krému, který snadno uvaříte povařením brokolice ve vodě nebo ve vývaru a pak rozmixováním celé směsi dohladka. Tento jednoduchý krém se však dá navíc mnoha způsoby vyšperkovat tak, že bude chutnat přímo skvostně. Jak na to?
- Pro lepší chuť polévky je dobré brokolici nejprve osmahnout na troše másla nebo oleje společně s najemno nasekanou cibulí nebo jemnější šalotkou. Můžete přidat i kořenovou zeleninu, třeba celer nebo mrkev, aby byl krém výraznější.
- Brokolice by se hlavně neměla přehnaně dlouho vařit, ztrácí pak svou krásně zelenou barvu a vitaminy, a naopak získává mdlou chuť. Vařte ji proto jen tak dlouho, aby trochu změkla. Lepší je ji připravovat v menším množstvím vody, polévku pak případně můžete trochu naředit. V případě, že jste vařili brokolici ještě na jiný pokrm, je tento brokolicový vývar výborným základem pro jiné zeleninové polévky.
- Krém můžete zahustit klasicky jíškou, kterou si připravíte hned na začátku při restování cibule. Pokud to ale nepřeženete s vodou, polévku nemusíte zahušťovat vůbec. Zdravějším a lehčím zahušťovadlem jsou případně brambory, které povaříte doměkka společně s brokolicí.
- Brokolici můžete zalít jen vodou, lahodnější chuti dosáhnete, když použijete vývar (zeleninový, ale klidně i masový). Pokud jej nemáte, můžete sáhnout aspoň po bujonu v kostce, nejlépe v bio kvalitě.
- Vývar můžete navíc dochutit třeba polévkovým kořením nebo i různými bylinkami, třeba tymiánem, petrželkou nebo lístky čerstvé bazalky. Trochu exotičtější chuti dosáhnete pomocí koriandru, k brokolici se překvapivě dobře hodí i šalvěj. Vzhledem k tomu, že brokolice nadýmá, můžete přidat při vaření kmín nebo fenykl. Hodí se ale i další koření, třeba římský kmín, bobkový list či muškátový oříšek. Chcete-li, aby byl krém výraznější můžete přidat i trochu česneku, případně si jej trochu přiostřit pomocí chilli papriček.
- Polévce dodáte krémovou konzistenci nejlépe v mixéru nebo pomocí ponorného mixéru. Navíc můžete krém ještě zjemnit mlékem, ještě lahodnější bude se smetanou na vaření nebo ke šlehání. Mléko a smetanu můžete použít i v poměru 1:1, pokud nechcete, aby byla polévka příliš tučná. Svěžejší chuti dosáhnete pomocí zakysané smetany.
- S brokolicí se výborně snoubí i různé sýry, které lze rovněž do krému přidat. Vhodný je třeba čedar, parmazán, mozzarella či švýcarský gruyere. Použít lze i aromatičtější kozí sýr, bryndzu nebo sýr s modrou plísní typu niva nebo gorgonzola.
- Hotovou polévku můžete dozdobit křupavými krutonky, kostičkami osmažené slaniny nebo plátky lososa. Na ozdobu si ovšem můžete nechat i pár růžiček brokolice.
Náš tip: Vynikající brokolicový krém si můžete připravit třeba podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Healthline.com
Kaloricketabulky.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Krémové polévky jako ideální večeře pro děti: Jeden jednoduchý postup stačí na desítky různých polévek
9 nejméně oblíbených potravin na světě a jak jim dát šanci: Takhle si brokolici, rozinky či modrý sýr zamilujete!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 6 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 11 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 17 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 18 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Přečtěte si Zobrazit více
Hitem internetu se staly jednoduché bramborové muffiny: Jsou úplně bez mouky a chutnají jako skvělá pizza
Škola vaření: Jak na perfektní hladkou jíšku, co je to záklechtka a kam použít zásmažku nebo zápražku
Brokolice má své skalní fanoušky i odpůrce. Ty druhé snadno přesvědčíte lahodným quichem nebo pečenými placičkami