Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Období léta je jako stvořené pro odlehčení jídelníčku. Zařaďte do něj více ovocných a zeleninových šťáv, které Vás v letních vedrech příjemně osvěží a navíc na dlouhou dobu zasytí. A které ingredience by v nich neměly chybět?

Období léta je jako stvořené pro odlehčení jídelníčku. Zařaďte do něj více ovocných a zeleninových šťáv, které Vás v letních vedrech příjemně osvěží a navíc na dlouhou dobu zasytí. A které ingredience by v nich neměly chybět?

1. Grapefruit. Grapefruity jsou bohaté na vitamíny, antioxidanty i lykopen, který chrání organismu před vlivem volných radikálů. Grapefruity navíc detoxikují tělo a pomáhají při hubnutí. Jelikož mají vysoký obsah ve vodě rozpustné vlákniny, jsou ideální přísadou do ovocných šťáv, které nadlouho zasytí.

2. Stévie. Úžasné přírodní sladidlo – stévie – je vyrobeno pouze z bylin, a přesto je až 300x sladší než cukr. Takže pokud pijete čaj, kávu, limonádu nebo šťávu a potřebujete je přisladit, vsaďte na tuto ingredienci. Stévie je nejlepší jako 100% šťáva nebo prášek.

3. Jablečný ocet. Čistá voda je snad nejlepší, co můžete (nejen) v létě pít. Pokud toužíte po výraznější chuti, přidejte do ní trochu stévie, zázvoru, citronové šťávy a jablečného octa, který snižuje hladinu cukru v krvi a zabraňuje ukládání tuků. I zdravý nápoj může být chutný!

4. Citron. Citronová voda se těší velké popularitě, a to oprávněně! Citron je bohatým zdrojem vitamínu C, vlákniny, draslíku, vápníku, hořčíku a dalších zdraví prospěšných látek. Navíc má silný antibakteriální účinek, snižuje bolesti kloubů, napomáhá trávení a hubnutí, odkyseluje organismus a vyživuje pokožku, vlasy a oči. To je jen krátký seznam pozitivních vlivů, které má citron na náš organismus!  

5. Kefír. Zní to možná překvapivě, ale právě kefír se může stát vynikající složkou ovocných a zeleninových šťáv. Kefír má vysoký obsah bílkovin, působí jako antibiotikum a antioxidant, zlepšuje činnost imunitního systému, obnovuje střevní mikroflóru, léčí alergie, zlepšuje činnost všech orgánů a harmonizuje funkci celého organismu. Jednoduše – kefír funguje jako životabudič, tak na něj nezapomínejte!

6. Proteinový prášek. Tento doplněk stravy nemusí užívat pouze vrcholoví sportovci. Jeho pozitivní účinky jistě ocení všichni, kteří chtějí být fit a zajímají se o zdravý životní styl. Protein Vás nabije energií, podpoří růst svalové hmoty a spalování tuků, takže je skvělou ingrediencí při redukčním režimu. Prášek můžete rozmíchat do mléčných koktejlů nebo do smoothie. Vždy si ohlídejte, aby produkt neobsahoval umělá sladidla, cukry a aditiva.

7. Limetka. Limetka je další z fantastických složek, které můžete bez obav o svoji figuru přidat do každého letního nápoje. Stejně jako citron je i limetka prakticky bez kalorií a cukru. Navíc je bohatá na vitamín C, posiluje imunitu, čistí a detoxikuje tělo a je tak nesmírně užitečná při redukci váhy.

8. Vodní meloun. Co by to bylo za léto bez úžasné a nezaměnitelné chuti vodního melounu. Meloun má nízký obsah kalorií, a tak ho můžete hojně přidávat do ovocných a zeleninových šťáv či smoothie. Meloun také dokonale ochutí ledovou vodu. Navíc je zdraví prospěšný, například snižuje riziko rakoviny, mrtvice i onemocnění srdce.

9. Kiwi. Také kiwi by se mělo stát pravidelnou součástí našeho jídelníčku. Kiwi má nízký obsah kalorií a naopak vysoký obsah vlákniny, antioxidantů a vitamínů. Dále snižuje hladinu stresového hormonu, stabilizuje hladinu cholesterolu v krvi a vyživuje pleť, takže je výborným pomocníkem v boji proti vráskám.

10. Neslazené mandlové mléko. Pokud chcete zhubnout, začněte mléčné výrobky a kravské mléko nahrazovat neslazeným mlékem mandlovým. Mandlové mléko je vynikající pochoutkou, která neobsahuje sóju, cukr, laktózu, sacharidy, lepek, ani glutaman sodný. V letních nápojích si mandlové mléko jistě zamilujete.

A jaký je Váš recept na letní osvěžení?

Komentáře

spagetka spagetka

10. 7. 2014 10:07

Určitě není myšleno všechny naráz:-D:-D:-D, ale vhodně kombinovat a obměňovat ;-);-)

Dajda Dajda

10. 7. 2014 10:05

Neměly chybět v žádném letním nápoji? Všechny dohromady? Tě pic:-!

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více