Jak na fantastický pečený česnek, který vylepší chuť pomazánky i bramborové kaše? Takhle snadno se dělá
12. 5. 2023 Vaření
Česnek má v tradiční i moderní české kuchyni nezastupitelné místo a na ten u nás pěstovaný můžeme být právem hrdí. Ne každý si však může ze zdravotních důvodů dovolit konzumaci v syrovém stavu a mnohdy je překážka i silné aroma neslučující se s etiketou. Pečený česnek je však jiný level. Eliminuje nežádoucí účinky toho čerstvého a jeho chuť pozvedne celou řadu pokrmů.
Pečený česnek - hit internetu
Je to asi rok, co na sociálních sítích začala kolovat videa, jak mnozí food blogeři i slavní šéfkuchaři pečou česnek a následně jej využívají k pomazání nasucho opečené bagety, do bramborové kaše, do pomazánky, do polévky, na těstoviny i jinam.
Pečený česnek je zkrátka delikatesa, která doslova za pár korun pozvedne vaše jídlo ke gastronomickému nebi. Je ovšem potřeba vědět, jak na to.
Mohlo by vás zajímat
Jak na pečený česnek?
Na pečený česnek vybírejte pouze pevné palice bez měkkých míst a začínajících klíčků. Potřebovat budete také kvalitní olej, nejlépe olivový, a alobal, který zamezí spálení a zhořknutí česneku. Použít můžete i čerstvé bylinky, které dají pečenému česneku další rozměr. Skvěle s ním ladí například rozmarýn, tymián nebo šalvěj.
Pečením získá česnek krémovou máslovou konzistenci a fantastickou lehce oříškovou zauzenou chuť, která se hodí do celé řady pokrmů od pomazánek přes polévky, omáčky a bramborové přílohy až po ochucené máslo na steak či pečivo.
Pečení celých palic česneku
Celým paličkám oloupejte svrchní slupku a podélně je rozřízněte. Nechte takto přepůlený česnek 10 minut „pracovat“. Řeznou stranu potřete olivovým olejem, přidejte případně čerstvé bylinky a vše zabalte do alobalu. Hliníková folie se nemusí nijak zvlášť utahovat. Z řezné strany ji naopak nechte volnější, aby se nepřichytila na stroužky. Zatímco česnek odpočívá, předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušnou na asi 180 °C).
Podle velikosti palic pečte 30 – 45 minut a chcete-li dosáhnout lehce zkaramelizovaného povrchu, který dodá ještě více fantastické chuti, nechte paličky na posledních přibližně 10 minut odkryté. Česnek nechte úplně vychladnout a upečené stroužky jednoduše vymačkejte ze slupky.
Náš tip: Česnek pečte zároveň třeba s kuřetem nebo jinou pečínkou, abyste nemuseli zapínat troubu jen kvůli tomu
Pečený česnek je určený ke spotřebě do 5 dnů, ale dá se i zmrazit, například po porcích ve tvořítku na led. Můžete jej také rozmačkat a zmrazit v mikrotenovém sáčku v ploché vrstvě, ze které si vždy ulomíte potřebnou část.
Využití pečeného česneku
Chystáte-li se na pečení česneku, nemusíte mít obavu, že nevyužijete větší množství. Je to totiž velmi variabilní ingredience. Kam se dá přidat?
- Nejjednodušší je upečený česnek prostě namazat na pečivo a ochutit trochou soli. Výborný je třeba na opečené bagetě na způsob italské bruschetty.
- Česneková pomazánka může zejména dětem a žlučníkářům způsobovat problémy, ale tu z pečeného česneku si mohou dopřát bez rizika.
- Pečený česnek můžete přimíchat do nejrůznějších příloh od brambor upravených na různé způsoby přes kroupy až po pohanku.
- Krémová polévka z pečeného česneku má jemnou a vynikající chuť. Tuto výbornou ingredienci lze ale přidat i do jiných polévek, kam se běžně přidává česnek, např. do bramboračky nebo krémových zeleninových polévek.
- Také zeleninové a masové směsi nebo nejrůznější omáčky se dají obohatit o pečený česnek, který pozvedne tyto pokrmy na vyšší úroveň.
- Pečený česnek se dá přidat i do marinády na maso pro jemnější chuť a menší riziko zhořknutí při vysokých teplotách.
- Máte-li rádi bazalkové pesto na těstovinách, vyzkoušejte do něj místo syrového česneku přidat paličku pečeného. Výsledek je vynikající a jako bonus bude pesto krémovější.
- Pečený česnek obohatí o další chuť také saláty, a to jak ty lehké zeleninové, tak i teplé obědové.
Pečený česnek není tak dráždivý na trávicí trakt, proto jej můžete podávat i menším dětem místo syrového, který by jim mohl způsobit nadýmání, průjem nebo nevolnost. Přidat se dá dětem například k zelenině nebo do bramborové kaše.
Zdroje informací:
LPI.Oregonstate.edu: Garlic and Organosulfur Compounds
CulinaryHill.com: How to Roast Garlic
AlphaFoodie.com: How to roast garlic in the oven
![]()
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma guláš. Poradíme vše, co potřebujete vědět, aby váš guláš byl perfektní
Původní guláš se podobá spíše naší verzi gulášové polévky. Nicméně dobrý "hospodský" guláš si můžeme lehce připravit i doma, když víme, jak na to. … Číst více
Dort pro prezidenta T. G. Masaryka: S vůní mandlí a čokolády podle receptu slavné Marie Janků-Sandtnerové chutná božsky
Prezidentské volby se blíží, tak co si třeba při… Číst více
Hubnutí podle Petry z MasterChefa: Zkušená koučka radí nic si nezakazovat a nestresovat se. A přidává recept na skvělé zelňáky
Soutěž MasterChef Česko 2022 je sice za námi, ale… Číst více
Jak dusit maso nebo zeleninu: Správný postup dušení masa zaručí jeho náležité změknutí a plnou chuť omáčky
Co je dušení Dusit můžeme např. rýži nebo jinou obilovinu, zeleninu, ovoce, houby. Nejčastěji dusíme maso, protože tím dosáhneme intenzivnější vůně,… Číst více
Jak připravit maso na česneku? Přinášíme univerzální návod pro všechny druhy masa
Základem je výběr správného masa. Kdo má raději dietnější drůbeží maso, může použít vykostěné stehno, které hezky vypadá, když se sváže do balíčku. V… Číst více
Prezident Edvard Beneš miloval obyčejná jídla. Třeba kávu s mlékem, nebo tyhle jednoduché sladké nudle s tvarohem
Přemýšleli jste někdy, co se tak jí na Pražském… Číst více
Řízky, zelňačka, věnečky i prázdné stoly: Takhle vypadaly rauty ve volebních štábech Petra Pavla a Andreje Babiše
Česká republika má nového prezidenta a stal se… Číst více
Příběh Petry z MasterChefa: Během soutěže přibrala 10 kg. Bylo to emočním hladem, říká teď, když znova začíná hubnout
Soutěž MasterChef Česko sice skončila, ale… Číst více
Irish stew aneb Guláš šmrncnutý Irskem: Voní česnekem, pivem a slaninou a s čerstvým chlebem chutná božsky
Jaro si dává načas, proto nám ještě mnohdy… Číst více
Vaření nebo dušení masa? Vysvětlíme, jak se tyto způsoby úpravy masa liší
Vaření a dušení masa má svá pravidla. V prvním případě získáme silné vývary, které se uplatní nejčastěji se zeleninou a omáčkami, ve druhém případě… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více