Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na smažené třešně v obálce od paní Karoliny? Staročeský recept dá vyniknout chuti čerstvého ovoce
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Milujete třešňové moučníky, ale nemáte čas nebo možnost si upéct buchtu? Zkuste třešně smažené ve vinném těstíčku! Tenhle rychlý moučník byl populární před mnoha lety, kdy jej hospodyňky podávaly třeba k odpolednímu čaji.

Recept na třešně v těstíčku

Mám doma na dvě stovky kuchařských knih a někdy, když mám čas, tak jimi listuji a hledám a pak zkouším staré pozapomenuté recepty. Mezi takové patří i třešně v obálce od paní Karoliny.  Přiznám se, že už nevím, ve které knize jsem na ně narazila, ale recept mě zaujal svým názvem. Uznejte, že "třešně v obálce od paní Karoliny" zní úplně jinak než třešně smažené v těstíčku. 

Každopádně, jsou to čerstvé třešně, namočené do těstíčka a zprudka osmažené. Díky rychlé úpravě třešně nestihnou změknout na "kompot" a pořád zůstanou trošku křupavé. Zároveň těstíčko jim propůjčí další zajímavou chuť a pokud je budete servírovat ještě teplé, bude těstíčko na nich křupavé a zážitek z konzumace dokonalý.

Příprava je snadná a těstíčko si lze udělat dopředu, třeba před příchodem návštěvy, a pak jen třešně osmažit na poslední chvíli. 

Recept na smažené třešně

N těstíčko budete potřebovat: 85 g hladké mouky, 50 ml bílého vína, 1 vanilkový cukr a 2 vejce. Dále čerstvé třešně a moučkový cukr na dokončení.

Jak na to? Všechny suroviny na těstíčko smíchejte. Dejte do lednice a nechte nejméně 30 minut odležet. Pak omyjte třešně, osušte je a svažte nití po třech kusech k sobě. Namáčejte do těstíčka a smažte v rozpáleném oleji nebo na přepuštěném másle dozlatova.

Hotové třešně nechte krátce okapat na kuchyňské papírové utěrce, pocukrujte a ihned podávejte. Nejlepší jsou čerstvé, když je těstíčko ještě křupavé. Můžete je podávat jen tak jako malý dezert, anebo s nimi zdobit zmrzlinu či pudink.

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Svatý Martin

Svatý Martin

Svatý Martin bývá uctíván jako ochránce a patron všech vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů. Tento svátek je spojen s hodováním a patří k němu velké… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více