Holka u plotny radí: Jak na smažené třešně v obálce od paní Karoliny? Staročeský recept dá vyniknout chuti čerstvého ovoce
3. 7. 2023 Vaření
Milujete třešňové moučníky, ale nemáte čas nebo možnost si upéct buchtu? Zkuste třešně smažené ve vinném těstíčku! Tenhle rychlý moučník byl populární před mnoha lety, kdy jej hospodyňky podávaly třeba k odpolednímu čaji.
Recept na třešně v těstíčku
Mám doma na dvě stovky kuchařských knih a někdy, když mám čas, tak jimi listuji a hledám a pak zkouším staré pozapomenuté recepty. Mezi takové patří i třešně v obálce od paní Karoliny. Přiznám se, že už nevím, ve které knize jsem na ně narazila, ale recept mě zaujal svým názvem. Uznejte, že "třešně v obálce od paní Karoliny" zní úplně jinak než třešně smažené v těstíčku.
Každopádně, jsou to čerstvé třešně, namočené do těstíčka a zprudka osmažené. Díky rychlé úpravě třešně nestihnou změknout na "kompot" a pořád zůstanou trošku křupavé. Zároveň těstíčko jim propůjčí další zajímavou chuť a pokud je budete servírovat ještě teplé, bude těstíčko na nich křupavé a zážitek z konzumace dokonalý.
Příprava je snadná a těstíčko si lze udělat dopředu, třeba před příchodem návštěvy, a pak jen třešně osmažit na poslední chvíli.
Mohlo by vás zajímat
Recept na smažené třešně
N těstíčko budete potřebovat: 85 g hladké mouky, 50 ml bílého vína, 1 vanilkový cukr a 2 vejce. Dále čerstvé třešně a moučkový cukr na dokončení.
Jak na to? Všechny suroviny na těstíčko smíchejte. Dejte do lednice a nechte nejméně 30 minut odležet. Pak omyjte třešně, osušte je a svažte nití po třech kusech k sobě. Namáčejte do těstíčka a smažte v rozpáleném oleji nebo na přepuštěném másle dozlatova.
Hotové třešně nechte krátce okapat na kuchyňské papírové utěrce, pocukrujte a ihned podávejte. Nejlepší jsou čerstvé, když je těstíčko ještě křupavé. Můžete je podávat jen tak jako malý dezert, anebo s nimi zdobit zmrzlinu či pudink.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
7 nejlepších receptů na pečenou husu. Připravte si s námi slavnostní oběd, netradičně i jaksepatří, se zelím a knedlíkem
Jisté je, že husu nepřipravujeme každý den k obědu. Husí maso si žádá dlouhou přípravu, jednoduché koření a trochu trpělivosti. Když toto vše… Číst více
Svatý Martin
Svatý Martin bývá uctíván jako ochránce a patron všech vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů. Tento svátek je spojen s hodováním a patří k němu velké… Číst více
Oslavte Havelské posvícení ořechovými koláčky! Takové jste možná ještě nejedli!
Podzim je časem posvícení, veselic, tancovaček,… Číst více
Mistr studené kuchyně Vilém Vrabec: Poznejte životní dráhu kuchaře, který učil i Vlastu Buriana
V 19. století se vařilo podle Rettigové, za první… Číst více
12 receptů na nejoblíbenější sváteční pochoutky: Připravte si svatomartinské menu
S příchodem sv. Martina přichází sníh a zima, ale také období hodů. Hlavní roli ve svatomartinském menu hraje pečená husa se zelím a knedlíky,… Číst více
Jak upéct svatomartinskou husu? Poradíme, jak na to, aby chutnala jako od babičky
Prvním krokem k dokonalé pečínce je výběr masa. Mladší a menší husy mají daleko křehčí a jemnější maso. Starší husa má naopak tužší maso a více tuku.… Číst více
Ochutnejte mladé víno… Ten správný čas pro svatomartinské nastává 11. 11. v 11 hodin 11 minut
Když vinaři mohou ochutnat a zjistit, jak dopadla… Číst více
Místo husy jenom játra. Umíte je správně připravit? A víte, čím se liší slavná foie gras?
Čas svatomartinského hodování ve znamení husích… Číst více
Na svátečním stole nesmí chybět husa nebo kachna. Je mezi nimi vůbec nějaký rozdíl?
Se svatomartinským posvícením se dlouhá léta pojí… Číst více
Retro okénko: Jak na plněná vajíčka podle Viléma Vrabce? Tyhle kombinace surovin fungují!
Přinesli vám domů koledníci spoustu vajíček a vy… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Ledové matcha latte a frappuccino jako ze Starbucksu: Zelený nápoj z čajového prášku dokonale osvěží a „nakopne“
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Dokřupava smažené rýžové nudle se zeleninou: Domácí „čína“ jen z několika ingrediencí může být na stole za pár minut
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Snídaňový toust
Přidáno před 2 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 4 hodinami
Salát s pečeným květákem a granátovým jablkem
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno před 20 hodinami
Hrášková pomazánka s pomazánkovým máslem
Přidáno před 21 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak nejlépe připravit piškotovou bublaninu s třešněmi: Dobrému výsledku pomůže ocet i horká voda
Babiččiny blbouny: Nadýchané sladké kynuté knedlíky s ovocnou náplní podle našeho receptu zvládete snadno
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů