Holka u plotny radí: Jak na smažené třešně v obálce od paní Karoliny? Staročeský recept dá vyniknout chuti čerstvého ovoce
3. 7. 2023 Vaření
Milujete třešňové moučníky, ale nemáte čas nebo možnost si upéct buchtu? Zkuste třešně smažené ve vinném těstíčku! Tenhle rychlý moučník byl populární před mnoha lety, kdy jej hospodyňky podávaly třeba k odpolednímu čaji.
Recept na třešně v těstíčku
Mám doma na dvě stovky kuchařských knih a někdy, když mám čas, tak jimi listuji a hledám a pak zkouším staré pozapomenuté recepty. Mezi takové patří i třešně v obálce od paní Karoliny. Přiznám se, že už nevím, ve které knize jsem na ně narazila, ale recept mě zaujal svým názvem. Uznejte, že "třešně v obálce od paní Karoliny" zní úplně jinak než třešně smažené v těstíčku.
Každopádně, jsou to čerstvé třešně, namočené do těstíčka a zprudka osmažené. Díky rychlé úpravě třešně nestihnou změknout na "kompot" a pořád zůstanou trošku křupavé. Zároveň těstíčko jim propůjčí další zajímavou chuť a pokud je budete servírovat ještě teplé, bude těstíčko na nich křupavé a zážitek z konzumace dokonalý.
Příprava je snadná a těstíčko si lze udělat dopředu, třeba před příchodem návštěvy, a pak jen třešně osmažit na poslední chvíli.
Mohlo by vás zajímat
Recept na smažené třešně
N těstíčko budete potřebovat: 85 g hladké mouky, 50 ml bílého vína, 1 vanilkový cukr a 2 vejce. Dále čerstvé třešně a moučkový cukr na dokončení.
Jak na to? Všechny suroviny na těstíčko smíchejte. Dejte do lednice a nechte nejméně 30 minut odležet. Pak omyjte třešně, osušte je a svažte nití po třech kusech k sobě. Namáčejte do těstíčka a smažte v rozpáleném oleji nebo na přepuštěném másle dozlatova.
Hotové třešně nechte krátce okapat na kuchyňské papírové utěrce, pocukrujte a ihned podávejte. Nejlepší jsou čerstvé, když je těstíčko ještě křupavé. Můžete je podávat jen tak jako malý dezert, anebo s nimi zdobit zmrzlinu či pudink.
![]()
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami