Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Coco Chanel věřila, že víno a kaviár ji udrží věčně mladou. Ujížděla na horké čokoládě a občas si dala francouzskou cibulovou polévku
Zdroj: Wikimedia Commons, Los Angeles Times, CC BY 4.0, a Freepik, Chandlervid85/koláž Toprecepty.cz

Výstřední první dáma francouzské módy, od jejíhož narození právě uplynulo 140 let, naučila ženy nosit kalhoty a stvořila legendární parfém Chanel 5. Úspěšná podnikatelka Coco Chanel zřejmě po celý svůj dospělý život bojovala s poruchou příjmu potravy a jídlu moc nedala.

Jezte rozumem, ne žaludkem

Stravovací návyky módní návrhářky byly dost zvláštní. Jedla poměrně málo a k tomu hodně kouřila. I když to nebylo nikdy potvrzené, zřejmě měla problémy s poruchou příjmu potravy. To také vysvětluje, proč celý život měla tak krásně štíhlou postavu.

Jezte méně, než si myslíte, že chcete, jezte s rozumem, ne se žaludkem. Nikdy nevstávejte od stolu s tichou omluvou za to, že jste jedli jak prase, trefně okomentovala přejídání.

Víno a kaviár k snídani

Den začínala vínem a kaviárem, protože byla přesvědčená, že právě to ji udrží stále mladou. Pravidelně každý den jedla také ústřice a popíjela šampaňské.

Francouzská módní ikona měla překvapivě velkou zálibu ve sladkém. Ráda navštěvovala proslulou pařížskou cukrárnu Angelina, kde si objednávala místní dezerty a zapíjela je horkou čokoládou.

Cibulová polévka

Z „normálních“ jídel si občas dala tradiční francouzskou cibulovou polévku. Pokud byste si ji chtěli připravit doma, budete potřebovat:

  • 1 kg cibule
  • 80 g másla
  • 1,3 l vývaru (může být hovězí nebo kuřecí)
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 malá lžička mletého pepře
  • 1 list pórku
  • 1 bobkový list,
  • 2 snítky tymiánu
  • 2 stonky zelené petrželky
  • 1 menší bageta nebo toustové chleby (1 až 2 plátky na 1 porci)
  • 300 g tvrdého sýra typu čedar nebo gouda
  • 4-6 plátků sýra stejného typu
  1. Oloupanou cibuli překrojte podélně a nakrájejte na tenké nudličky. Bobkový list, tymián a petrželku zabalte do zelené části listu pórku, seříznuté na cca 10 cm, převažte tenkým provázkem nebo silnější nití do balíčku.
  2. Na středním stupni rozehřejte ve vyšší pánvi nebo větším rendlíku či kastrolu máslo a přidejte cibuli. Pomalu restujte cca 10 minut, občas promíchejte. Pak přiklopte pokličkou a nechte cca 5 minut dusit. Pak pokličku odklopte a nechte cibuli pomalu zkaramelizovat. Bude to trvat cca 20-25 minut.
  3. Ohřejte vývar.
  4. Zkaramelizovanou cibuli zaprašte moukou, zamíchejte, přidejte vyrobený balíček s kořením a přilijte víno. Důkladně promíchejte, abys nezůstaly žmolky z mouky. Víno nechte zcela vyvařit a pak přilijte ohřátý vývar. Promíchejte, ochuťte solí a pepřem a přiveďte k varu.
  5. Jakmile se polévka začne vařit, stáhněte na střední plamen a pozvolna vařte s částečně odkrytou pokličkou dalších 30 minut. Podle potřeby pak znovu osolte a opepřete.
  6. V troubě nebo toustovači si opečte cca 1 cm silné plátky bagetky. Budete jich potřebovat 2 ks na porci polévky.
  7. Mezitím si rozpalte v troubě gril. Horkou polévku nalijte do zapékacích polévkových misek. Do každé misky nahoru, na polévku položte 1-2 kousky opečené bagetky, na ni 1 plátek sýra a navrch ještě sýr nastrouhejte.
  8. Vložte do rozpálené trouby a pod grilem zapečte do světlounce hnědé barvy.
  9. Misky s polévkou po vytažení z trouby ihned servírujte.

Náš tip: Chuťově zajímavé je také krémová cibulová polévka podle našeho videoreceptu:

Zdroje informací:

food4yourmood.wordpress.com: Coco Chanel and French Onion Soup – Never Out of Fashion

stomachsonlegs.blogspot.com: Jeffrey Steingarten, Coco Chanel, Chocolate Eclairs and Starvation Cults

medium.com: 15 Interesting Facts about Coco Chanel

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více