Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí maso na houbách je česká klasika. Libová loupaná plec je zárukou báječné šťavnatosti, chuť a vůni dodají čerstvé houby
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Konečně rostou a z lesa nosíme košíky voňavých hub. Tak proč si z nich nepřipravit naši tradiční klasiku, hovězí maso na houbách? Báječný oběd nebo večeři si můžeme vychutnat s bramborovou kaší nebo hezky česky s knedlíkem.

Které houby vybrat k hovězímu

S blížícím se podzimem mají své žně houbaři, kteří se vydávají do lesů hledat houbové poklady. K hovězímu masu jsou nejlepší hřibovité houby (praváci, křemenáči, klouzci, kozáci), ale také bedly nebo růžovky. Výborné jsou i žampiony a lišky. Ze směsi čerstvých zdravých hub můžeme připravit vynikající jídlo.      

Které hovězí maso se hodí do omáčky

Základem tohoto pokrmu je kromě hub také hovězí maso. Obvykle se využívá zadní maso: roštěnec, případně kýta. Strávníci ocení, když bude maso libové, bez klihovatých a prorostlých částí. Výbornou variantou je také loupaná plec. Tuto část masa najdeme ve střední oblasti plece na přední noze. Jde o velmi jemný sval. Typické je pro něj mramorování a šlacha plná kolagenu. Tento druh masa tepelnou úpravou změkne a zrosolovatí a to je výborná konzistence do omáčky.

Jak dochutit omáčku s houbami

Omáčka skvěle chutná s česnekem, pepřem, solí a majoránkou, ale můžeme ji ještě doplnit třeba o houbové koření. Dá se koupit, ale také doma připravit z nadrcených sušených hub, kmínu, pepře, libečku, koriandru a muškátového oříšku.

Houby

Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Hovězí maso na houbách

Co je třeba na přípravu pokrmu? 4 plátky hovězího masa (třeba loupané plece, vysoké asi 1,5 - 2 cm), 200 g čerstvých hub, 1 velká cibule, 100 g špeku, 1 lžíce majoránky, 1 lžička čerstvě nadrceného pepře, 2 stroužky česneku, asi 300 ml vývaru, hladká mouka, sůl a olej.

Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Také špek pokrájejte nadrobno. Houby očistěte a nakrájejte je na plátky. Plátky masa u šlachy nařízněte, maso se pak nekroutí. Posolte ho a opepřete částí pepře.

Připravte si hrnec se silným dnem, nalijte do něj olej a rozehřejte. Do horkého oleje dejte hovězí a opečte ho z obou stran. Maso pak vyndejte a do hrnce dejte cibuli se špekem. Vše orestujte a znovu vraťte maso. Dosypejte zbytek pepře, podlijte vývarem asi do poloviny výšky masa a nechte vařit mírným varem. Vařte asi necelou hodinu a podle potřeby případně dolijte vývar.

Ke konci varu očistěte česnek, prolisujte ho a přidejte k masu. Majoránku promněte v dlaních a také ji přidejte do hrnce. Když je maso měkké, tak ho vyndejte z hrnce do misky a přikryjte ji, aby neoschlo. Zbylou šťávu nechte vydusit na tuk. Přidejte houby, zaprašte je moukou, restujte a podlijte zbytkem vývaru nebo trochou vody. Zmírněte plamen a nechte za občasného promíchání provařit. Když se začne oddělovat tuk, můžete dát maso k omáčce prohřát.

K tomuto pokrmu se výborně hodí bramborová příloha: bramborová kaše, bramborový knedlík, ale i šťouchané brambory.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více