Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slavný vídeňský závin

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

apfele

Středně náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 40 min bez doby odležení

80 min (40 min příprava + 40 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Kdo by neslyšel o věhlasném vídeňském jablkovém závinu. Je připravený z taženého těsta, které je tenoučké a po upečení i krásně křupkavé. Podávat ho můžeme s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo se smetanou.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 417 kJ /
4 641 kcal
Bílkoviny67,99 g
Tuky178,89 g
Vláknina77,75 g
Cholesterol 603 mg
Sodík 952 mg
Sůl1,81 g
Sacharidy650,83 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku prosejeme na vál, přidáme olej, vejce, sůl a 125 ml vlažné vody a vše zpracujeme v hladké těsto. Bochánek těsta necháme asi 45 minut odpočívat. Krok 2: Mezitím si připravíme náplň. V pánvi rozpustíme 100 g másla a na něm opečeme strouhanku. Jablka nakrájíme na tenké plátky, smícháme je s rozinkami, skořicí, cukrem, sekanými mandlemi nebo oříšky a opečenou strouhankou. Krok 3: Na vále rozprostřeme utěrku, kterou silně pomoučníme a těsto dotenka rozválíme. Krok 4: Těsto potřeme lžící rozpuštěného másla, ruce si smočíme v mouce, vsuneme je pod těsto a odspodu je roztahujeme do všech stran. Těsto musí být tak tenké, že je pod ním vidět kresba na utěrce! Krok 5: Na těsto dáme náplň a pomocí utěrky závin srolujeme. Krok 6: Plech vymažeme tukem a opatrně závin přeneseme. Zbytkem másla potřeme také závin. Krok 7: Pečeme 30-40 minut při 180 °C dorůžova.

TIP: 3 typy jablečných závinů

Zveřejněno 29. 8. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Slavný vídeňský závin

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L9ng

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Slavný vídeňský závin

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L9ng

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

petrjkt:
No, máte pravdu i nemáte pravdu :-D Jsou to paradoxy že :-)
Když už jste ale za světáka, pak příště ŠTRÚDL ;-)

Slavný vídeňský ale je štrůdl, nikoli závin. Vysoký, s kousky jablek v náplni a teninkým těstem.
doporučuji kafé Landtman vedle Opery. Lepší asi nikde nenajdete.

Díky za recept, nečekal jsem, že do těsta ze čtvrt kila mouky dostanu téměř dvě kila jablek, ale povedlo se a byl vynikající! Jen bych se přimlouval, abyste tu vodu přidala do ingrediencí...

Klára:do cesta ide aj voda - v postupe sa píše...a cesto sa vytiahne hrúbku papiera, je priesvitné...ide to.

Vyzkoušeno, rozhodně nedoporučuji. Možná je problém někde mezi očima a plechem. Měla jsem s tímto pokusem přestat už když se mi zdálo že 250g mouky nemůže spojit 1 vejce, trocha oleje a másla. A nebo pak když se mi zdálo že 2kg jablek do toho těsta prostě nedostanu...

Tak jsem závin vyzkoušela. Slyšela a četla jsem na něj samé chvály, tak mi to nedalo a už je hotový :-)) . A chutná dobře .... dala jsem tam jen mandle, rozinky jsem neměla. S nimi je to určitě ještě lepší :-D :yes:

A zas se na mně usmál tento krásný závin, ještě jsem ho nedělala, ale musím to napravit;-)

Ten budu muset vyzkoušet:-p:yes:Už je tu tak dlouho a nikdo si ho nevšiml:-O:-O:-O

Tématické fráze:
vídenský štrudl, vidensky tazeny strudl, pravý vídeňský štrůdl, vídeňský štrůdl recept, recept na vídeňský štrůdl, masový závin, masový štrůdl, recepty slavných, vídeňský jablečný štrůdl, štrůdl vídeňský, vídenský jablkový závin, recept vídeňský štrůdl, slavné recepty, vídenský makový závin, masové záviny, vídeňských strudl, těsto na vídeňský štrudl, recept na pravý vídeňský štrúdl, kresba kuchaře, vidensky moucnik

Suroviny:
mouka hladká, olej, sůl, vejce, máslo, máslo, strouhanka, rozinky, jablko, mandle, skořice, cukr, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu