Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Studenější počasí je tu, a proto vám přinášíme seznam těch nejlepších podzimních nápojů, které vás nejen skvěle zahřejí, ale navíc Vás nabijí množstvím vitamínů, abyste i chladné dny přečkali ve zdraví a fit.

Zázvor a citron

Teplá, vlahá, ale i studená voda se zázvorem, citronem a medem představuje jeden z nejlahodnějších a nejzdravějších nápojů pro všechna roční období. Zázvor má úžasné protizánětlivé účinky, a tak se stává přírodní prevencí nejrůznějších onemocnění a neduhů. Citron zase úžasně detoxikuje organismus, posiluje funkci imunitního systému a prospívá trávení.

Hrušky a klementinky

Pokud máte rádi ochucené vody, vyrábějte si je doma. Domácí limonády jsou nejen mnohem zdravější a levnější, ale navíc nabízí širokou škálu možností a variant. Lahodné chuti dosáhnete například spojením sladkých hrušek a osvěžujících klementinek, které stačí do vody nakrájet na malé kousky. Hrušky pomáhají při hubnutí, zlepšují trávení, podporují činnost srdce a mají antiseptické vlastnosti. Klementinky zase mají vysoký obsah vitamínu C, draslíku, beta-karotenu, nízký obsah cukru a kalorií a navíc zpomalují stárnutí.

Pomeranč, zázvor a skořice

Spojení zázvoru, medu a citronu je poměrně dobře známé, ale pokud chcete tento podzim zakusit něco nového, připravte si horký nápoj ze zázvoru, pomeranče a skořice. O úžasných účincích zázvoru a skořice jsme se již zmínili a pomeranč rozhodně nezůstává pozadu – především vysoký obsah vitamínu C a antioxidační účinky z něj dělají skvělou pochutinu pro podzimní období.

Rozmarýn

Rozmarýn je báječná bylinka, která se hodí do nejrůznějších jídel i nápojů. Nechte ji proto vylouhovat v teplé nebo vlahé vodě, a to třeba s plátky citronů a okurek, a hned získáte výborné osvěžení. Rozmarýn posiluje imunitní systém, zlepšuje krevní oběh a snižuje zánět. Okurky zase harmonizují krevní tlak, jsou prevencí vzniku nádorových onemocnění a diabetu a posilují funkci ledvin. Citron pak působí jako antioxidant, podporuje trávení a zmírňuje žaludeční potíže.

Jablka a skořice

Chuť jablek a vůně skořice neodmyslitelně patří k podzimním a zimním měsícům, a proto si je užijte i v podobě nápoje. Kostičky jablek a tyčinky skořice můžete ve vodě povařit, a tak získáte úžasný teplý kompot, který provoní celý byt. Pro výrobu nápoje je však stačí jen zalít teplou vodou a nechat vylouhovat. Jablko-skořicový nápoj lze opět dochutit medem a citronem. Jablka mají vysoký obsah antioxidantů, skořice zase harmonizuje hladinu cukru v krvi.

Levandule a citron

Pokud vedete stresující a hektický život, voňavý nápoj z levandule Vám jistě přijde vhod.  Čerstvou nebo sušenou levanduli nechte vylouhovat v čisté vodě, a to klidně i po několik hodin, a ochuťte plátky citronu. Levandule má úžasné relaxační účinky, takže Vás příjemně zklidní a uvolní. Citron zase nakopne činnost Vašeho imunitního systému na maximum. Tento nápoj ideálně popíjejte po večerech a zajistíte si tak klidné usínání.

Komentáře

Severinka Severinka

5. 11. 2014 15:15

Zajímavé;-);-)nevěděla jsem, že se dá pít i odvar z levandule:-O:-O:-O;-);-) to musíme vyzkoušet;-);-);-)

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více