Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bylinky na maso, které nesmějí chybět na vaší zahrádce. Právě teď je vhodný čas sázet například tymián nebo majoránku
Zdroj: Freepik, KamranAydinov

Vstupte do světa aromatických vůní a chutí, které mohou pozdvihnout každý masový pokrm na úplně novou úroveň. Nejrůznější bylinky jsou tajemstvím mnoha kuchařů po celém světě, a pokud máte zahradu, není důvod, proč by nemohly být součástí vašeho kulinárního dobrodružství. Které bylinky by neměly chybět ve vaší zahrádce, pokud jste milovníky masa?

Středomořské voňavé krásky právě sázíme

Co by rozhodně nemělo na zahrádce scházet, je trio rozmarýna, tymián a oregano. Tyto bylinky jsou jednak chuťově nepostradatelné při přípravě mas či ryb na gril, ale jsou i krásné ve vaší bylinkové zahrádce. Skvělé je, že s těmito teplomilnými bylinkami můžete osázet i truhlíky či květináče a na slunném stanovišti budou krásně prospívat. Dokonce se dají vysadit i do kompozic okrasných záhonů či skalek. Tyto bylinky přečkají i sušší období a bez problémů přezimují i v našich podmínkách (rozmarýn spíše tedy ne).

Tymián má stále zelené listy a dá se trhat i v zimním období. Pokud půjdete koupit sazenice do zahradnictví, tak dávejte pozor na jednu matoucí věc - thymus je rodové označení jak pro tymián, tak i pro mateřídoušku. Obojí dokáže být velmi dekorativní. Tymiány mají častěji kultivary 10-40 cm vysokých keříčků, které odspodu dřevnatějí, a mateřídoušky bývají spíše nízké, do pěti centimetrů vysoké půdokryvné polštáře (často i pochozí, jen během června a července v době kvetení je třeba dát pozor na medonosný hmyz, který je miluje). Bylinky vysázené během září mají rychlý start na začátku nové sezóny. Skvěle se množí dělením trsů.

Majoránka jako klenot do mletých mas

Majoránku známe sušenou či z kořenících směsí, ovšem není problém si vypěstovat na zahradě vlastní. Majoránce se daří na slunci i polostínu. Nejčastěji se pěstuje z předpěstovaných sazenic, případně ji vyséváme přímo do záhonu. Majoránka se dá také skvěle pěstovat v truhlících na balkoně. A protože se majoránka pěstuje jako jednoletka, není nic snazšího, než ji na zimu přestěhovat na okno a mít ji tak čerstvou k dispozici. Nať majoránky seřezáváme dva až třikrát ročně (vždy před plným rozkvětem) a sušíme ve stínu. 

Další jednoletka - saturejka

Uplatnění v kořenících marinádách najde aromatická saturejka zahradní. Pro svou příjemně ostrou vůni se sušené i čerstvé listy používají místo pepře. Saturejka se bude vyjímat na slunném a výhřevném stanovišti v truhlíkách i záhonku. Pěstuje se podobně jako majoránka a stejně tak se i sklízí.

Oblíbenou variantou je saturejka horská, která je vytrvalou bylinou. Saturejka neodmyslitelně patří do francouzské kuchyně a je i součástí provensálského koření. 

Petrželka nesmí chybět v žádném bylinkovišti

Ke sklizni natě můžeme použít i listy běžné kořenové petržele. Ovšem jako bylinka se nejčastěji pěstují naťové odrůdy s kadeřavými či hladkými listyNejhodnotnější jsou čerstvě sklizené natě, proto je vhodné si naťovou petržel v pravidelných intervalech vysévat v květináčích, truhlících či přímo na záhonku dle potřeby. Naťová petržel snáší nejlépe polostín. Roste celkem bujně a nať v krátkém čase obrůstá (po 8-10 týdnech).

Naťovou petržel je možné také v průběhu listopadu či prosince vysít do záhonku, tato semínka vzejdou na jaře a budete mít o čerstvou petrželovou chuť postaráno. Naťovou petržel je možné pěstovat i v bytě. Velmi dekorativně vypadají kadeřavé natě petržele v květináči - v tzv. petrželáku. 

Zdroje informací:

Kniha Zelenina na zahrádce, Dolejší A.

Časopis Naše krásná zahrada, 7/2022

zahradnictvikrulichovi.cz: Thymus vulgaris - tymián, přírodní druh 

osiva-semena.cz: Čerstvé bylinky z vás učiní mistra kuchaře, letní grilování se bez nich neobejde

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více