Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Srnčí hřbet à la retro dezert Metro: Zákusek z třeného těsta s jemným citronovým krémem je vláčný a rozplývá se na jazyku
Zdroj: Toprecepty, sidera

Potřebujete dezert, se kterým se rádi pochlubíte návštěvě? „Metrový“ srnčí hřbet samozřejmě neměří metr, ale jeho název je odvozený od slavného retro dezertu Metro. Dvoubarevný efektní zákusek s vynikajícím krémem krásně vypadá a neméně dobře chutná.

Třené těsto

Díky jednoduchosti přípravy a nenáročnosti na suroviny i pečení si získalo třené těsto velkou oblibu. Připravují se z něj různé dezerty, jako třeba bábovky, řezy, koláče, ale i biskupský chlebíček, a také srnčí hřbety, jako je právě tento „metrový“.

Nejlepší třené těsto

Aby se třené těsto povedlo, potřebujete správné suroviny. Obvykle se připravuje z polohrubé mouky, cukru, oleje, mléka a vajec.

Aby bylo těsto hebčí, můžeme přidat trochu škrobové moučky. Cukr využíváme krupicový, který se v těstu hezky rozpustí a díky krystalkům je nadlehčenější. 

Z vajec používáme samostatně žloutek, který šleháme dohromady s ostatními ingrediencemi. Z bílku připravujeme pevný sníh. Ten se do těsta přidává až nakonec.

Formy s těstem je třeba dát do vyhřáté trouby, kterou otevíráme až na konci předpokládaného pečení, což je v tomto případě zhruba půlhodina. 

Krém na srnčí hřbety

Také náplň hraje roli. V níže uvedeném receptu má citronovou příchuť. Zde je použita moučná kaše. Příprava spočívá ve svaření vody a mouky. Komu by v chuti vadila, může zvolit pudinkový krém

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Příprava „metrového“ srnčího hřbetu

Na těsto budete potřebovat: 5 vajec, 300 g cukru, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 150 ml oleje, 150 ml mléka a 2 lžíce kakaa. Na krém potřebujete: 2 lžíce hrubé mouky, ½ litru teplého mléka, 250 g másla, 200 g moučkového cukru, 1 lžičku citronové šťávy, tuk na vymazání forem a mouka na vysypání forem.

Jak na to? Troubu předehřejte na 170 °C. Vymažte 2 formy na srnčí hřbet a vysypte je moukou. Rozklepněte vejce, žloutek dejte do mísy a bílek vyklepněte do jiné nádoby. Bílek ušlehejte bílek do pevného sněhu.

Žloutky šlehejte mixérem za postupného přidávání cukru, oleje, mléka, a mouky s kypřicím práškem. Nakonec přidejte sníh. Polovinu těsta nalijte do jedné z forem. Zbylou část doplňte o prosáté kakao a dobře promíchejte. Nalijte do druhé formy. Obě formy dejte do trouby a pečte asi půl hodiny. Že je hřbet upečený zkontrolujte špejlí. Pokud na ní nezůstane těsto, může z trouby ven. 

Formy dejte na podložku, nechte je trochu vystydnout a po chvíli je opatrně vyklopte. Když zcela hřbety zcela vychladnou, rozkrájejte je podle jednotlivých dílků.

Připravte si krém. V hrnci za občasného míchání svařte mouku a mléko na hustou kaši. Nechte vychladnout. Do misky dejte máslo a cukr a utřete je do pěny. Postupně přidávejte moučnou kaši. Na závěr vmíchejte citronovou šťávu.

Střídavě slepujte světlé a tmavé plátky krémem a dávejte je na podnos do tvaru srnčího hřbetu. Krémem namažte také povrch moučníku. Můžete ho ještě dozdobit, hodí se třeba posypat ořechy nebo kokosem. Moučník dejte vychladit, a pak ho nařežte šikmo, aby se zvýraznil vzor.

Náš tip: Z třeného těsta si můžete připravit i vynikající bábovku. Třeba právě podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více