Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí termix je ve srovnání s tím kupovaným úplně jinou pochoutkou.
Zdroj: Se svolením nakladatelství Smart Press, Pohled 111 / wikimedia commons / CC BY-SA 4.0, koláž Toprecepty.cz

Všichni si z mládí pamatujeme na pochutinu, do které jsme se museli pracně dostávat opačnou stranou lžičky. Jmenovala a stále se jmenuje termix, jen trochu změnila svou chuť a lépe se do vaničky se zvláštně chutnajícím tvarohem dostanete. Zkuste si ovšem tuhle dobrotu vyrobit doma, budete nadšeni.

Téměř padesátiletá tradice

Termix je tradiční česko-slovenský dezert z termizovaného tvarohu, jehož výroba začala již v roce 1976. Jeho složení bylo jasně dané - tvaroh, máslo či smetana, bramborový nebo kukuřičný škrob a želatina. Prodávaly se různé příchutě, nejtradičnějšími ovšem byly vanilka a kakao.

Čím je tvaroh v termixu jiný

Termizovaný tvaroh je speciální druh tvarohu, který se vyrábí z mléka, které prošlo procesem termizace. Jak uvádí Wikipedie, jedná se o nižší intenzitu pasterizace, jež zajišťuje delší trvanlivost tvarohu bez použití konzervantů.

Na rozdíl od klasického tvarohu, ten termizovaný obsahuje méně živých bakterií, protože většina z nich je zničena právě termizací. Tento fakt ovšem také znamená, že termizovaný tvaroh nemá tak vysoký obsah probiotik. Zůstává však velmi výživný a bohatý na bílkoviny, vápník a fosfor.

Co se týče konzistence, termizovaný tvaroh je obecně jemnější a krémovější než klasický. Navíc je vhodný pro lidi s poruchami trávení, neboť je snadněji stravitelný.

Termix, pečené dezerty i salát

Termix se může mlsat jen tak, ale je ideální též pro přípravu různých druhů pokrmů, ať už sladkých nebo slaných. Může být použit v salátech, pečených dezertech či náplních do palačinek.

Do některých termizovaných tvarohů se přidávají stabilizátory, aby výrobek vydržel lépe. Komu to nevyhovuje, anebo obecně má nejraději co nejjednodušší, poctivé domácí suroviny, může si termix udělat snadno doma.

Domácí termix si navíc můžeme přizpůsobit svým chutím. „Víte, co si do něj dáte, a zároveň můžete experimentovat s novými příchutěmi. Já si například do čokoládového ráda přidávám opražené oříšky,“ říká pro Toprecepty.cz Monika Kindlová, autorka receptu a knihy Naše domácí - Recepty a návody z kopečku

O recept na svůj, mnohokrát vyzkoušený a rodinou prověřený, domácí termix se s námi Monika podělila. 

Domácí čokoládový termix podle Moniky

Na přípravu skvělého dezertu budete potřebovat: 250 ml smetany (33 %), 100 g hořké čokolády, 2 lžíce krupicového cukru a 250 g tvarohu ve vaničce (tučného nebo polotučného).

Jak na to?

  1. Smetanu zahřejte na mírném ohni a přidejte na kousky nalámanou čokoládu.
  2. Míchejte metlou, dokud se čokoláda se smetanou nespojí.
  3. Poté sundejte z ohně, přidejte cukr a tvaroh a důkladně promíchejte. Nechejte vychladnout.
  4. Nakonec přelijte do skleniček a dejte přes noc vychladit do lednice. Pokud chcete, na závěr ozdobte praženými oříšky. 
  5. Kdo chce, může zcela vynechat cukr a zvolit čokoládu bez cukru. Pak je recept vhodný i pro diabetiky a stačí vám jen 3 suroviny - smetana, tvaroh a čokoláda

Recept pochází z knihy Moniky Kindlové Naše domácí – Recepty a návody z kopečku, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.

Zdroj informací -

wikipedia. org - Termizace

Náš tip: Z tvarohu si můžete podle našeho videoreceptu udělat také skvělé lívance:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více