Slané buchty se škvarkovou náplní z chlebíčkové formy

Merylas Kuchařka: Merylas

8 větších kusů Slané pečivo 5 názorů

Suroviny

Na těsto:
300 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
15 g soli
120 g studených vařených brambor
250 - 260 g mléka
1 žloutek
70 g oleje
1 lžička cukru
30 g čerstvého droždí
Na náplň:
130 g škvarků
30 g oleje
80 g cibule
2 stroužky česneku
čerstvě drcený pepř
špetka soli - dle potřeby
Na povrch a boky:
1,5 lžíce oleje na promazání boků ve formě
1 vejce
trošku hrubozrnné soli a celého kmínu
Recept si zatím oblíbilo 25 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kynuté těsto připravíme v domácí pekárně. Jako první dáme do nádoby pekárny vlažné mléko, žloutek, olej, jemně nastrouhané brambory. Pak obě mouky smícháné se solí a prosáté. Na povrch dáme malou lžičku cukru a rozdrobíme čerstvé droždí. Zvolíme program Těsto. Kdo domácí pekárnu nevlastní, tak kynuté těsto zadělá obvyklým způsobem.

  2. Náplň přiravíme tak, že na oleji do sklovita orestujeme jemně nakrájenou cibuli, přidáme nasekané škvarky a prolisovaný nebo jemně nastrouhaný česnek. Velmi krátce orestujeme, přidáme sůl a čerstvě drcený pepř. Odstavíme a necháme zchladnout.

  3. Vykynuté těsto na mírně podsypaném vále zpracujeme do bochánku, vyválíme šišku jako na knedlíky, nakrájíme na 8 dílů a naplníme. Konce těsta dobře spojíme do ranečku, dlaní na podložce uválíme do kuličky a odložíme spojem dolů. Do chlebíčkové formy o rozměrech 36 x 12 cm dáme pás papíru na pečení, kratší boky formy (čela), kde papír není, jemně přetřeme olejem. Připravené buchty natlačíme na výšku do formy, musíme je nejprve trochu oběma rukama zploštit. Ale tak, aby spoj zůstal dole. Buchty při skládání mezi sebou mírně potřeme olejem. Naplněnou formu překryjeme utěrkou a buchty necháme vykynout. Pak je na povrchu potřeme rozšlehaným vejcem a lehce posypeme hrubozrnnou solí a kmínem dle chuti.

  4. Vložíme do trouby předehřáté na cca 185°C a pečeme zhruba 45 minut. Formu vyjmeme a po chvíli za pomocí papíru na pečení vyjmeme z formy i buchty. Papír odstraníme a vcelku necháme vychladnout na mřížce. Pak podle potřeby odtrhujeme kousky.

Poznámka

Jak na výrobu kynutého těsta bez domácí pekárny: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro...

Recept mám ze staršího výstřižku z časopisu, ale je upravený. Místo chlebíčkové formy se dá použít i nějaká jiná kulatá forma nebo plech. Buchty pak budou vypadat jako Honzovky.

Z tohoto těsta a náplně jsem dělala i závin, opět pečený ve stejné chlebíčkové formě.

Náplně se může udělat i trochu víc, ale nám stačila.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 116 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Slané buchty se škvarkovou náplní z chlebíčkové formy

Zapomněl/a jsem heslo