Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co měla na talíři bájná kněžna Libuše? Zvěřinu pečenou na otevřeném ohništi i kaši slazenou lesním medem
Zdroj: Wikimedia Commons, Kroměříž, Česká republika. Hotel Octárna, areál bývalého františkánského kláštera. Lunety od Maxe Švabinského, CC BY 3.0

Pokud kněžna Libuše opravdu existovala (třeba i pod jiným jménem) a žila začátkem 8. století, spolu s manželem Přemyslem Oráčem jedli na pražském Vyšehradě stejná jídla jako jejich poddaní. Tehdy nebyl žádný velký rozdíl mezi tím, co jedli páni nebo „kmáni“.

Pramatka Přemyslovců?

Životní příběh kněžny Libuše zaznamenal kronikář Kosmas, barvitě ho pak vylíčil Alois Jirásek ve Starých pověstech českých. A ačkoli jde o údajnou pramatku rodu Přemyslovců, žádné prokazatelné historické stopy nezanechala.

Historik a spisovatel František Palacký soudil, že zřejmě žila počátkem 8. století. O Libuši, jejím otci Krokovi, sestrách Kazi a Tetě, manželovi Přemyslu Oráčovi a synech Nezamyslovi, Radobýlovi a Lidomírovi nemáme žádné informace.

Manžel byl zemědělec

Připomeňme si, že Libušin mytický choť Přemysl byl původně oráč, tedy zemědělec, který vyslyšel kněžniny posly, zanechal orání, „zaparkoval“ na poli voly a vydal se na Vyšehrad. Tam se oženil s Libuší a postarali se o založení české vládnoucí dynastie.

Pokud by ale Libuše s rodinkou opravdu existovali, dovedeme si představit, co měli na jídelníčku. Jak jsme zmínili, Přemysl byl zemědělec. Slované v 7. a 8. století se převážně živili zemědělstvím, tedy pěstováním pšenice, ječmene, žita, prosa a hrachu. Políčka nijak nehnojili a výnosy tak byly hodně malé, údajně z jednoho zasetého zrnka se sklidila maximálně čtyři nově vypěstovaná zrna.

Zvířata u domu a obilí v jámě

Staří Slované zároveň chovali hospodářská zvířata, tedy krávy, kozy a prasata. Ta většinou ale jen stěží pokryla potřeby mléka a masa rodiny.

Lze ovšem předpokládat, že „první rodina“ nestrádala a měla k dispozici dostatek obilí, luštěnin i masa. Zřejmě jejich obydlí nebylo o moc luxusnější než to prostých lidí. Žilo se v příbytcích ze dřeva, proutí a rákosu, obytný prostor byl zahlouben do země a nad povrchem byla pouze střecha. Obilí se přechovávalo ve speciálních jámách pod úrovní terénu.

Kaše na všechny způsoby

Z obilí a hrachu připravovali různé placky a především kaše. Těmi byli naši předci proslulí. Placky i kaše se podávaly s divoce rostoucími bylinkami a zeleninou. Staří Slované si také rádi „osladili“ život a placky i kaše dochucovali medem lesních včel. Doma chovaná zvířata sloužila v první řadě jako zdroj mléka (krávy, ovce, kozy), teprve později šla na pečínku. Na maso se chovala prasata.  Lesy, ale také louky i potoky a řeky umožňovaly ulovit si volně pobíhající zvěř, ptáky a ryby. Nejdůležitější zbraní při lovu byly šípy napuštěné jedem.

Jednoduchá kuchyně

Maso se peklo na otevřeném kruhovém ohništi, které bylo umístěno v hlavní místnosti (dnes bychom řekli, že to byla obytná kuchyně či obytný prostor s kuchyňským koutem). Nádobí a kuchyňského náčiní bylo málo, důležitá byla pomůcka pro mletí obilí tzv. žernov, železné nádoby na vaření a další pomůcky ze železa, ale i z kostí. Už tehdy ručně vyráběli jednoduché keramické misky, hrnčířský kruh totiž ještě neznali.

A co bájná slovanská knížata pila? Určitě pramenitou vodu, rozšířená byla medovina, vařilo se i pivo.

Náš tip: Pečené vepřové koleno v medové marinádě podle našeho receptu by určitě chutnalo i bájným prvním Přemyslovcům.

Zdroje informací:

magazinuni.cz: Magdalena Beranová – naši Slované byli jedlíci kaší

dotyk.cz: Jak jedli staří Slované: Překvapivě dobře. Byli rafinovaní a vybíraví labužníci

historie.lusa.cz: Historie Česka pro školáky

dortiky.happz.cz: Strava v historii - úvod do středověku

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více