Co měla na talíři bájná kněžna Libuše? Zvěřinu pečenou na otevřeném ohništi i kaši slazenou lesním medem
17. 11. 2023 Historie a zajímavosti
Pokud kněžna Libuše opravdu existovala (třeba i pod jiným jménem) a žila začátkem 8. století, spolu s manželem Přemyslem Oráčem jedli na pražském Vyšehradě stejná jídla jako jejich poddaní. Tehdy nebyl žádný velký rozdíl mezi tím, co jedli páni nebo „kmáni“.
Pramatka Přemyslovců?
Životní příběh kněžny Libuše zaznamenal kronikář Kosmas, barvitě ho pak vylíčil Alois Jirásek ve Starých pověstech českých. A ačkoli jde o údajnou pramatku rodu Přemyslovců, žádné prokazatelné historické stopy nezanechala.
Historik a spisovatel František Palacký soudil, že zřejmě žila počátkem 8. století. O Libuši, jejím otci Krokovi, sestrách Kazi a Tetě, manželovi Přemyslu Oráčovi a synech Nezamyslovi, Radobýlovi a Lidomírovi nemáme žádné informace.
Mohlo by vás zajímat
Manžel byl zemědělec
Připomeňme si, že Libušin mytický choť Přemysl byl původně oráč, tedy zemědělec, který vyslyšel kněžniny posly, zanechal orání, „zaparkoval“ na poli voly a vydal se na Vyšehrad. Tam se oženil s Libuší a postarali se o založení české vládnoucí dynastie.
Pokud by ale Libuše s rodinkou opravdu existovali, dovedeme si představit, co měli na jídelníčku. Jak jsme zmínili, Přemysl byl zemědělec. Slované v 7. a 8. století se převážně živili zemědělstvím, tedy pěstováním pšenice, ječmene, žita, prosa a hrachu. Políčka nijak nehnojili a výnosy tak byly hodně malé, údajně z jednoho zasetého zrnka se sklidila maximálně čtyři nově vypěstovaná zrna.
Mohlo by vás zajímat
Zvířata u domu a obilí v jámě
Staří Slované zároveň chovali hospodářská zvířata, tedy krávy, kozy a prasata. Ta většinou ale jen stěží pokryla potřeby mléka a masa rodiny.
Lze ovšem předpokládat, že „první rodina“ nestrádala a měla k dispozici dostatek obilí, luštěnin i masa. Zřejmě jejich obydlí nebylo o moc luxusnější než to prostých lidí. Žilo se v příbytcích ze dřeva, proutí a rákosu, obytný prostor byl zahlouben do země a nad povrchem byla pouze střecha. Obilí se přechovávalo ve speciálních jámách pod úrovní terénu.
Mohlo by vás zajímat
Kaše na všechny způsoby
Z obilí a hrachu připravovali různé placky a především kaše. Těmi byli naši předci proslulí. Placky i kaše se podávaly s divoce rostoucími bylinkami a zeleninou. Staří Slované si také rádi „osladili“ život a placky i kaše dochucovali medem lesních včel. Doma chovaná zvířata sloužila v první řadě jako zdroj mléka (krávy, ovce, kozy), teprve později šla na pečínku. Na maso se chovala prasata. Lesy, ale také louky i potoky a řeky umožňovaly ulovit si volně pobíhající zvěř, ptáky a ryby. Nejdůležitější zbraní při lovu byly šípy napuštěné jedem.
Mohlo by vás zajímat
Jednoduchá kuchyně
Maso se peklo na otevřeném kruhovém ohništi, které bylo umístěno v hlavní místnosti (dnes bychom řekli, že to byla obytná kuchyně či obytný prostor s kuchyňským koutem). Nádobí a kuchyňského náčiní bylo málo, důležitá byla pomůcka pro mletí obilí tzv. žernov, železné nádoby na vaření a další pomůcky ze železa, ale i z kostí. Už tehdy ručně vyráběli jednoduché keramické misky, hrnčířský kruh totiž ještě neznali.
A co bájná slovanská knížata pila? Určitě pramenitou vodu, rozšířená byla medovina, vařilo se i pivo.
Náš tip: Pečené vepřové koleno v medové marinádě podle našeho receptu by určitě chutnalo i bájným prvním Přemyslovcům.
Zdroje informací:
magazinuni.cz: Magdalena Beranová – naši Slované byli jedlíci kaší
dotyk.cz: Jak jedli staří Slované: Překvapivě dobře. Byli rafinovaní a vybíraví labužníci
historie.lusa.cz: Historie Česka pro školáky
dortiky.happz.cz: Strava v historii - úvod do středověku
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více