Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Za starých časů se vypadalo štědrovečerní menu úplně jinak než dnes. Jedním ze svátečních pokrmů, na které se pozapomnělo, byly třeba peciválky. Nyní je v pořadu Rady ptáka Loskutáka připomněl Petr Rychlý a vy s nimi nemusíte čekat až na Vánoce. Připravit si je můžete klidně hned. 

Peciválky z pece

Peciválky jsou tradičním staročeským pečivem, které se připravovalo právě na Vánoce a nesmělo chybět na sváteční štědrovečerní tabuli. První recepty na peciválky se objevily zřejmě již na počátku 19. století. Pocházejí prý z Podkrkonoší nebo Pojizeří, zřejmě se ale pekly i v jiných částech naší vlasti, například v Polabí. Pokud by vás zajímalo, jak peciválky přišly ke svému názvu, odpověď je prostá.

Získaly jej zkrátka proto, že se válely na peci jako ten líný Honza z pohádek. Těsto nebo samotné již upečené bochánky se totiž nechávaly ležet na peci, aby zůstaly teplé. Známé však byly i pod jinými názvy, třeba kutelky, peřinky, chlupaté buchty či vořechy, na Slovensku se podobnému pečivu říkalo bobaľky.

Nejlepší jsou s mákem

Tradiční peciválky se pečou z kynutého těsta, ale herec a moderátor Petr Rychlý v Radách ptáka Loskutáka zvolil univerzální bramborové těsto, které lze využít i na bramborové knedlíky, noky, šišky.

Brambory však patří i do klasických kynutých peciválek a právě ony jsou tou ingrediencí, která odlišuje pečivo od buchet. Peciválky se totiž v minulosti plnily i mákem či povidly jako běžné buchty, častěji se ale bochánky podávaly jen samotné. Aby však nebyly moc suché, ještě se před podáváním v míse spařily horkým mlékem nebo vodou, což jim dodalo na vláčnosti. 

Na talíři se nakonec posypaly cukrem, mákem, strouhaným perníkem či pracharandou (práškem ze sušených hrušek), případně se přelily řepným sirupem nebo omáčkou ze sušeného ovoce známou jako muzika

Peciválky podle Petra Rychlého

Pokud se necítíte na přípravu kynutého těsta nebo nemáte čas nechávat peciválky kynout, můžete je vyzkoušet právě podle Petra Rychlého. Jak na to? 

Budete potřebovat: 500-600 g brambor, 250 ml mléka plnotučného, 250 g polohrubé nebo hrubé mouky, 1 vejce, sůl, trochu oleje, moučkový cukr, mletý mák a máslo podle chuti. 

  1. Brambory si uvařte nejlépe předem ve slupce a nechte odpočinout. Poté je oloupejte a nastrouhejte najemno. 
  2. Smíchejte s moukou, vejcem, špetkou soli a trochou oleje (stačí jen velmi malé množství) a rukama vypracujte těsto, které se nebude lepit. 
  3. Z těsta vytvarujte válečky, přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a těsto zploštěte válečkem nebo skleničkou. Nožem pak zploštělé válečky nakrojte na kousky. Těsto však jen lehce nařízněte do ¾, nedokrajujte do konce. Válečky pak pečte ve vyhřáté troubě (na cca 170-180 °C) dozlatova asi 30 minut. Pláty pak nalámejte podle řezů a přendejte do misky. 
  4. Mléko přiveďte k varu a zalijte jím peciválky. Nechte je nasáknout a pak přebytečné mléko slijte. Hotové peciválky zasypejte mákem a moučkovým cukrem. Můžete je i přelít rozpuštěným máslem. 

Náš tip: Z bramborového těsta si můžete připravit i tyto šišky neboli šulánky podle následujícího video receptu.

Přípravu peciválek v pořadu Rady ptáka Loskutáka si můžete prohlédnout i v naší fotogalerii: 

Fotogalerie - Peciválky s mákem podle Petra Rychlého. Staročeskou specialitu z bramborového „knedlíkového“ těsta uděláte snadno

Ukázat 6 fotografií

Zdroje informací: 
Jakouběová, V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více