Mandlové "linecké" cukroví

1974andrea Kuchařka: 1974andrea

Cukroví , Pečené 9 názorů

Suroviny

100 g mandlové mouky nebo najemno umletých oloupaných mandlí
150 g hladké mouky
170 g moučkového cukru
2 KL vanilkového cukru nebo pár kapek vanilkového aroma
100-105 g změklého másla
2 žloutky
nastrouhaná kůra z jednoho důkladně omytého citronu (pouze žlutá část)
na slepování zavařenina (nejlépe rybízová)
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve umíchejte máslo s cukry, přidejte žloutky a důkladně promíchejte. Na pracovní desku prosejte hladkou mouku, přisypte mandlovou a nastrouhejte kůru z citronu. Přidejte máslovou směs, ručně vypracujte nelepivé těsto, zabalte jej do potravinové folie a nechte hodinu v lednici.

  2. Před vykrajováním ho nechte při pokojové teplotě povolit, aby se vám dobře válelo. Ještě jednou ho důkladně propracujte. Vyválejte placku cca 3-4 mm silnou a vykrajujte sudý počet plných tvarů a stejný s otvorem ve středu. Lepší je středy vykrajovat až na plechu. Přendejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě rozpálené na 150-160 °C do slabě růžové barvy.

  3. Slepujte vychladlé nejlépe výraznější rybízovou zavařeninou. Do druhého dne cukroví krásně zvláční.

Poznámka

Inspirovala jsem se receptem na švýcarské mandlové kytičky, které se neslepují, ale před pečením se potírají rozšlehaným vejcem a doprostřed se dá mandle. (Můžete je také zkusit, v tom případě bez citronové kůry). Kdo chce, může ještě bílou pšeničnou mouku nahradit hladkou špaldovou. Mandlové mouky mají různý obsah tuku, některé jsou sušší a jiné zase mastnější. Uzpůsobte tomu množství másla. Taktéž pokud mandle umelete, držte se množství másla v receptu. Pokud by se těsto při rozválení drobilo, přidejte trochu másla a dobře ještě jednou propracujte.

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 18 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Mandlové "linecké" cukroví

  • Eja57 Eja57

    Já znám linecké s mandlemi ještě trochu jinak. Dělávala jsem leta klasiku 3:2:1, ale poslední dva roky dělám polovinu jinak:
    - 240 g hladké mouky
    - 90 g jemně mletých mandlí
    - 170 g tuhého másla nakrájet
    - 90 g moučkového cukru
    - 1 žloutek
    + na dochucení trocha vanilky a citronové šťávy a strouhané kúry, špetička soli.
    Zpracovávat klasicky jako křehké těsto, tedy metodou šup šup - osvědčil se mi robot se hnětacím nástavcem. Teplýma rukama pokud možno nesahat....
    Je výborné ( zdroj - Florentýna).

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Leniccka: Já je vidím v surovinách i v postupu ;-)

    Odpovědět

  • Leniccka Leniccka

    Hezký den, pise se o zloutkach ale v surovinach nejsou, kolik se jich tam dava??

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Sudet: Díky :-K

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    jemmy: S oříšky už to bude něco jiného, mají výraznější chuť než mandle ;-)

    Odpovědět

  • jemmy jemmy(neregistrovaný)

    <3Krasne cukrovicko.Mam najemno umlete liskove orisky,urcite bych mohla taky pouzit.:-K:yes:

    Odpovědět

  • Sudet Sudet

    Nádherná fotka:-O:yes::yes:recept super:-K

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Zdenka1: Zdeničko, děkuju :-*

    Odpovědět

  • Zdenka1 Zdenka1

    Andrejko, ta fotka je nádherná:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: cukrovi z mandlove mouky linecke cukroví mandlové cukroví linecké cukroví s mandlemi linecké vánoční cukroví linecké mandlové těsto nejlepší linecké cukroví recept linecké cukroví z mandlové mouky linecké cukroví recept nejlepší linecké cukroví linecké z mandlové mouky linecké cukroví s mandlovou moukou linecké těsto z mandlové mouky mandlové linecké těsto mandlové těsto na cukroví vánoční cukroví z mandlové mouky mandlová mouka cukroví cukroví s mandlové mouky mandlové těsto na linecké cukroví recept svatebni mandlovy cukrovi

Zapomněl/a jsem heslo