Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velký kalendář vánočního pečení 2023: Kdy zadělat na perníčky, kdy na linecké a kdy začít plnit a zdobit? Poradí přehledný plán
Zdroj: Profimedia

Možná si říkáte, že je do Vánoc dost času, pokud máte ale ohledně vánočního cukroví velké ambice, je nejvyšší čas si vše rozplánovat, ať nezmatkujete, že nestíháte. Do některých druhů je třeba se pustit hned na začátku adventu, jinými můžete na poslední chvíli doplňovat zásoby, když budete mít pocit, že toho máte málo. Kdy a jak tedy začít?

Plánujte již před adventem

Na Vánoce se obvykle začínáme chystat s počátkem adventu, což je oficiálně i čas zasvěcený očekávání nejkrásnějších svátků v roce a narození Ježíška. Kdysi to byl čas půstu, zklidnění a ticha, zasvěcený hlavně modlitbám, dnes je to spíš období shonu, stresu a hektických příprav.

Chcete-li se jim aspoň trochu vyhnout a užít si čekání na Vánoce v poklidu, je dobré si některé věci připravit již před svátkem svatého Ondřeje, tedy před 30. listopadem, kdy advent letos oficiálně začíná.

Letos ostatně Štědrý den připadá na 4. adventní neděli, takže je času méně. S plánováním vánočního pečení je proto určitě lepší začít již nyní v půlce listopadu. 

Vše si sepište a nachystejte

Nejdůležitější je si hlavně promyslet, co všechno letos chcete napéct. Určitě se vyplatí zkontrolovat i formičky a vykrajovátka na cukroví a další potřeby na pečení (válečky, formy, plechy, vály), jestli není třeba něco doplnit, případně nechat opravit.

Nejlepší je si pak udělat seznam toho, co máte v plánu péct. Podle receptů si pak rovnou můžete udělat soupis surovin, které budete muset na pečení zakoupit. Některé ingredience (například mouku, cukr, oříšky, máslo a podobně) si můžete koupit již dopředu, když budou zrovna v obchodě v akci a ještě ušetříte. Pečení si pak rozplánujte do jednotlivých adventních týdnů

Období do 1. adventní neděle (od 27. listopadu do 3. prosince 2023)

Perníčky, Zázvorky, Anýzky:

  • Započněte pečení druhů, které vyžadují delší dobu odležení, jako jsou perníčky, zázvorky nebo anýzky.
  • Upečené dobroty uložte do dobře uzavíratelných krabic na suché a chladné místo, aby zůstalo až do Vánoc krásně křehké. Perníčky zatím nezdobte. 

Štóla a vánoční pudink:

  • Pokud máte v plánu kromě vánočky oživit vánoční stůl i zahraničními moučníky, jako je drážďanská štóla a anglický vánoční pudink, je na ně nejvyšší čas. Oba tyto moučníky totiž na odležení potřebují několik týdnů, aby se v nich krásně prolnuly všechny chutě. 

Období do 2. adventní neděle (od 4. prosince do 10. prosince 2023)

Tradiční cukroví:

  • Právě teď je ideální čas na tradiční druhy cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky, pracny nebo strojkové cukroví. Upečte i druhy, které budete později plnit, jako je linecké cukroví, korpusy na košíčky, ořechy nebo trubičky
  • Linecké, případně jiné cukroví s marmeládou už můžete o víkendu začít slepovat, aby se rozleželo. S ostatními druhy ještě počkejte. 

Období do 3. adventní neděle (od 11. prosince do 17. prosince)

Bílkové cukroví:

Období do 4. adventní neděle (od 18. prosince do 24. prosince)

Dokončení krémového cukroví:

Nepečené cukroví:

  • Doplňte zásoby nepečenými druhy cukroví (kuličky, vosí hnízda apod.).
  • Pokud do nich ale používáte čerstvá vajíčka, připravte je až den či dva před Štědrým dnem.

Sváteční moučníky:

  • Vánočku a jablečný závin upečte klidně den až dva dny před Štědrým dnem, abyste je měli čerstvé na štědrovečerní večeři nebo už na snídani.

Náš tip: Pokud si Vánoce nedokážete představit bez voňavých perníčků, možná vám přijde vhod i náš video recept.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více