Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mexické pikantní kuře: Pálivé fazole ho zahustí a ochutí, zázvor provoní a chilli papričky dodají ten správný říz
Zdroj: Toprecepty, suslajda

Máte chuť na něco pořádně pálivého a v lednici máte kuře? Vyzkoušejte tentokrát něco jiného než klasické pečené kuře. Přichystejte si pro změnu mexické pikantní kuře s rýží, které nejvíc ocení milovníci pikantních jídel.

Mexická kuchyně

Mexická kuchyně je plná barev, chutí a vůní. Bývá hodně pikantní. V souvislosti s touto kuchyní člověka napadnou jídla, jako jsou tacos, nachos, empanadas, quesadillas, nebo třeba burritos. Z potravin se hodně objevuje kukuřice, ale i avokádo, rajčata, papriky, tykve a samozřejmě nechybí fazole a chilli papričky. Z koření se v mexické kuchyni můžeme setkat s chilli, oreganem, koriandrem, skořicí, merlíkem, římským kmínem, česnekem a cibulí. V jídlech také bývá kakao či čokoláda.

Kuřecí maso je na vaření vděčné. Připravíme z něj řadu různých jídel a není příliš drahé. Tento druh masa se využívá ve spoustě národních kuchyní a ta mexická není výjimkou. 

Kuře v mexické kuchyni

Z kuřete se dají v mexické kuchyni využít všechny části včetně kostí na vývar. Kousky masa se dávají do různých placek, ať už jde o tortilly, nebo se připravují i empanadas (pšeničné kapsy plněné masem).

V tortille je zabalené burrito. Náplň je uvnitř zarolovaná do válečku, na konci je placka ohnutá tak, aby z ní náplň nevypadávala. Variantou s kuřetem jsou i směsi různých potravin v jedné míse/kastrolu. 

Mexická

Lokální suroviny, pálivé koření a barevnost – tak by se několika slovy dala snadno popsat mexická kuchyně. Tradiční gastronomie této země byla dokonce v roce 2016 zařazena na seznam UNESCO. Typickými…

Mexické pikantní kuře

Na mexické pikantní kuře si připravte: 2 kuřecí čtvrtky bez kůže, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžičku jemně nasekaného zázvoru, 1 lžičku sladké červené papriky, 1 lžičku pálivé sušené papriky, 3 lžíce pálivého kečupu, 1 lžíci sladkého kečupu, 1 chilli papričku, ¼ červené papriky, ¼ žluté papriky, 1 konzervu červených fazolí v chilli nálevu, čerstvě mletý pepř, drůbeží vývar, 80 g slaniny, 2 lžíce olivového oleje, hladkou mouku, vodu a sůl.

Jak na to? Z masa stáhněte kůži. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Slaninu nakrájejte na malé kostičky a dejte do kastrolu vyškvařit. Přidejte olej, cibuli a orestujte ji. Česnek oloupejte a nasekejte najemno. Pak ho dejte k cibuli stejně jako zázvor a nakrájenou chilli papričku. Chvilku restujte.

Na tento základ vložte maso a nechte zatáhnout. Osolte ho, opepřete a přidejte obě mleté papriky. Podlijte vývarem, přidejte kečupy a nechte dusit. Měkké maso vyndejte, vykostěte.

Slijte fazole a vysypte je do omáčky. Nakrájejte papriky, dejte do omáčky, zahustěte moukou, vraťte obrané maso a nechte provařit. Pokud je potřeba dosolte a opepřete. K jídlu se hodí rýže.

Náš tip: Připravit si také můžete mexickou tortillu s kuřecím masem.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více