Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Zdroj: se souhlasem společnosti Probio

Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické hladké pšeničné mouky, ale ani ty alternativní nemusí být jen pro alergiky nebo celiaky. Jsou řešením rovněž pro ty, kteří se chtějí letos pustit do zdravějšího pečení. Klasické sladké dobroty navíc obohatí o nové speciální chutě.

I mlsat se dá zdravě

Říká se, že na vánočním cukroví by se nemělo šetřit. Chceme-li si na něm opravdu pochutnat, zaslouží si jen ty nejlepší suroviny, což platí i pro mouku. Obvykle saháme po té pšeničné, klidně ale svátky můžeme pojmout trochu zdravěji.

Jiné druhy mouk totiž často obsahují mnohem více živin – vlákniny, minerálních látek nebo vitaminů, což ocení hlavně ti, kteří si hlídají linii, a když chtějí mlsat, tak aspoň o trochu zdravěji. Kaloricky na tom sice bude cukroví stejně, ale výživová hodnota a obsah vlákniny bude úplně jiný.

Bez lepku i celozrnné mouky

Nabídka mouk v obchodech je ostatně nyní tak široká, takže je z čeho vybírat. Pokud vám nevadí lepek, můžete péct z mouky celozrnné, chlebové, žitné nebo třeba špaldové.

Například chlebová mouka obsahuje už část klíčku a obalu, a celozrnná téměř celé zrno včetně klíčku, takže je výživově hodnotnější. „Proto je fajn péct cukroví třeba ze špaldové mouky v poměru 1 : 1 hladká ku celozrnné nebo zkusit péct přímo z chlebové. Cukroví nás na delší dobu zasytí a dá nám více živin,“ doporučuje pro Toprecepty Martin Hutař ml., mlynář ze společnosti Probio. 

Celiaci mohou cukroví upéct nejen z různých bezlepkových směsí, ale třeba i z jednodruhové mouky pohankové, rýžové, kukuřičné, čirokové nebo různých ořechových. Mouky je samozřejmě vhodnější použít v biokvalitě z plodin pěstovaných bez chemie, které jsou pro naše zdraví přínosnější. Jen je třeba dávat pozor na to, že některé mouky se při pečení chovají jinak. Proto můžeme začít druhy, se kterými se peče snáz.

A co si tedy můžete z jiných druhů mouk upéct?

Špaldové vanilkové rohlíčky

Pokud při pečení cukroví netrváte na pšeničné mouce, můžete vyzkoušet tu špaldovou. Špalda je prastarý nešlechtěný druh pšenice, který má mnohem vyšší výživovou hodnotu. „Špaldová mouka navíc obsahuje pro nás mnohem lépe stravitelný lepek a také mikroživiny. Je možné ji použít na jakékoliv cukroví, které běžně pečeme z pšeničné mouky. Většinou je stačí v receptu jen vyměnit,“  říká Martin Hutař.

Cukroví je specifické jen tím, že má příjemnou oříškovou vůni a chuť. Špaldová mouka se tak výborně hodí třeba na vanilkové rohlíčky. Jak na ně?

Budete potřebovat: 280 g hladké špaldové mouky, 180 g másla, 80 g cukru, 100 g strouhaných mandlí a 2 lžíce mléka. 

  1. Z ingrediencí vypracujte těsto a nechte odpočinout někde v chladu.
  2. Pak vytvarujte rohlíčky a pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 5-7 minut. Ještě teplé rohlíčky obalujte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Žitné perníčky

Na perníčky se výborně hodí zase mouka žitná. Žito patří k jedněm z nejzdravějších obilovin a dřív se z žitné mouky perníčky připravovaly úplně běžně. „S žitným těstem se výborně pracuje. V podstatě obdobně jako s tím z pšeničné mouky. Po stránce zdraví jsou žitné perníčky podstatně kvalitnější než pšeničné. Kromě toho mají velmi příjemnou plnou zemitou chuť,“ říká pro Toprecepty Ing. Martin Hutař z Probio

Na perníčky budete potřebovat: 500 g žitné chlebové mouky, 180 g moučkového cukru, 1 balení kypřicí prášek do perníku, 1 lžičku perníkové koření, 1 špetku soli, 80 g medu, 70 g másla, 2 vejce.

  1. V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, kypřicí prášek do perníku, perníkové koření a sůl. Do směsi přidejte máslo, vejce a med. Vše vypracujte v hladké nelepící se těsto. Poté dejte těsto do lednice na 1 hodinu odpočinout.
  2. Těsto vyválejte na pomoučeném vále na tloušťku 5 mm a vykrajujte z něj různé tvary. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 170 °C cca 8 minut.

Pohankové linecké

Pokud máte výraznější problémy s lepkem a nevadí vám chuť pohanky, můžete vyzkoušet speciální pohankové linecké. „Pohanka a tedy i mouka z ní, působí protizánětlivě, je bezlepková, a navíc je to plodina, která obsahuje kompletní bílkoviny. A takových mnoho v rostlinné říši není. Pohanková mouka navíc obsahuje rutin a další látky podporující kardiovaskulární systém,“ upozorňuje Ing. Martin Hutař z Probio.

Práce s těstem jen vyžaduje trochu trpělivosti, neboť se těsto poměrně drolí. Na druhou stranu se pak při pečení neroztéká a tvar zůstává stejný. A jak na pohankové linecké?   

Budete potřebovat: 120 g bio pohankové, 40 g bio třtinového moučkového cukru, 80 g másla, 1 žloutek, špetku soli a džem na slepení cukroví. 

  1. Z pohankové mouky, cukru, soli, másla a ze žloutku vypracujte těsto. Zabalte je do potravinářské fólie a nechte v lednici uležet alespoň 2 hodiny.
  2. Poté těsto vyndejte a rozválejte na pomoučeném vále na plát silný 2 mm. Vykrajujte z něj libovolné tvary a ty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. 
  3. Pečte při 170 °C (horkovzdušná trouba) po dobu 7 minut. Nechte zchladnout a poté slepujte džemem. Nechte pár dní odležet v chladu v uzavřené krabičce.

Náš tip: Perníčky si pak můžete ozdobit polevou podle našeho video receptu

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více