Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

staročeské perníčky originální recept
Zdroj: Freepik, senivpetro

Do Vánoc ještě zbývá déle než měsíc, ale čas na pečení prvního cukroví nastává už nyní. Staročeské perníčky podle originálního receptu zvládne každý a výsledek bude fantastický, když budou mít optimální podmínky pro rozležení.

Jak na ty nejlepší staročeské perníčky: originální recept

Krásně voňavé a vláčné jsou staročeské perníčky díky medu, který se do nich přidává v tekuté formě. Občas se může stát, že med skladovaný ve sklenici vytvoří krystalky a změní se na pevné skupenství, není to však na závadu. Takový med stačí pouze zvolna zahřát ve vodní lázni a stane se opět tekutým. Na 500 g hladké mouky budete potřebovat 120 g medu, 100 g moučkového cukru, 200 g másla (můžete zvolit i půl na půl se sádlem), 2 vejce, 1 lžičku jedlé sody a 2 - 3 lžičky směsi koření rozdrceného na prášek (nové koření, hřebíček, badyán, skořice, zázvor, anýz a muškátový oříšek). 

U těsta na staročeské perníčky je důležité, aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu. Máslo a vejce je tedy třeba vyndat z lednice alespoň půl hodiny před samotnou přípravou. Ve větší míse smíchejte nejprve všechny sypké suroviny prosáté přes sítko a až poté přidávejte med, změklé máslo a vejce. Těsto je následně nutné velmi dobře propracovat rukama, aby se všechny ingredience dokonale propojily. Výsledné těsto by mělo být měkké, vláčné, konzistence podobné jako plastelína. Ne každá mouka se však chová vždy stejně. Bude-li se těsto drobit, přidejte trochu másla, bude-li naopak lepivé, přidejte trochu mouky. Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a nechte na chladném místě do druhého dne odpočinout

Staročeské perníčky se vykrajují z těsta vyváleného na asi 4 mm. Vykrájené tvary se kladou na plech vyložený pečicím papírem s mezerami, neboť perníčky pečením nabydou na objemu. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 8 minut podle velikosti tvarů. Cukrovou polevou se staročeské perníčky zdobí až těsně před Štědrým dnem po rozležení.

Perníčkové vychytávky

  • Chcete-li mít perníčky krásně lesklé, ihned po upečení je potřete lehce rozšlehaným bílkem.
  • Pro tmavší perníčky k mouce přidejte 1 - 2 lžíce kakaa.
  • Těsto válejte přes potravinovou folii, aby nebylo třeba přisypávat více mouky.
  • Potřebujete-li, aby máslo rychleji změklo, nastrouhejte do na hrubém struhadle.
  • Trocha nastrouhané kůry z chemicky neošetřeného pomeranče nebo citronu dodá perníčkům svěžest.

Správné skladování pro dokonalé rozležení perníčků

Pro skladování staročeských perníčků vyberte suché a chladné místo. Chladná spíž je ideální, ovšem ne pokud se poblíž nachází česnek nebo cibule. Od aromatických potravin perníčky ihned načichnou. Vhodné jsou kovové dózy nebo nádoby či papírové krabice vyložené alobalem. Často je vánoční cukroví skladováno v krabicích na balkoně, to však nedoporučujeme kvůli výkyvům počasí a nadměrné vlhkosti, která nesvědčí žádnému druhu včetně perníčků.

Potřebujete-li urychlit změknutí perníčků, přidejte k nim rozkrojené jablko nebo krajíc chleba tak, aby se přímo nedotýkaly cukroví. Jablko či chléb se ale musí často vyměňovat kvůli riziku vzniku plísně, která by znehodnotila celou várku perníčků.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku