Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Tukožroutská polévka frčela za socialismu a oblíbená je dodnes. Slibuje zhubnutí až pěti kilogramů za 14 dní
Zdroj: Toprecepty. maris

Tukožroutská polévka byla před lety hitem a zhubnout se s ní více či méně úspěšně pokoušeli mnozí. Dlouhodobě se sice držet nedá, pokud ale máte v plánu nějaký novoroční detox, je tato polévka ideální. Je plná zeleniny a ta nám v jídelníčku po vánočním přejídání přijde jen vhod. 

Novoroční zeleninová očista

Krátkodobé diety sice nejsou, máte-li v plánu zhubnout, výživovými odborníky příliš doporučovány, pokud ale chcete rychle shodit nějaké to kilo nebo jen nastartovat metabolismus, mohou pomoci.

Právě tukožroutská dieta byla před lety velmi oblíbenou. Slibovala totiž poměrně velký úbytek váhy během pár dní, což znělo lákavě. Po jejím ukončení a najetí na běžný jídelníček sice hrozí jojo efekt, rozhodně si však můžete být jisti, že díky ní aspoň po vánočním hodování a silvestrovských veselicích pročistíte tělo. Navíc pozitivně přispívá k odvodnění organismu.

Polévka, díky níž se hubne

Tukožroutská dieta je založena na tzv. tukožroutské polévce, což je v základu zeleninový vývar, kterého můžete sníst neomezené množství. Tukožroutská dieta totiž hlásá – čím více polévky sníte, tím více tuku vám „sežere“.

To je i jedna z výhod této diety, nebudete totiž muset držet hladovku. Je třeba však podotknout, že po pár dnech budete mít polévky zřejmě plné zuby, takže ji rádi vynecháte a hlad pak stejně pravděpodobně pocítíte. Dieta naštěstí dovoluje po pár dnech přidávat další potraviny, které při takto monotónním stravování přivítáte s nadšením. 

Jak na tukožroutskou polévku?

Nevýhodou takovéto jednotvárné stravy, je že vám nedodává všechny potřebné živiny (ačkoli je samozřejmě bohatá na vitaminy a vlákninu), proto se doporučuje ji nedržet déle než týden. Na druhou stranu ale obsahuje velmi málo kalorií, což právě zajištuje tak rychlý úbytek váhy.

Základem polévky je hlavně zelí (je možné použít i kysané), rajčata, papriky, cibule, celer a bylinky. Polévku je ale možné případně trochu obměňovat podle toho, jakou zeleninu máte zrovna v lednici. Polévka se vaří ve velkém množství, abyste ji měli připravenou na celou dobu, po kterou bude tukožroutskou dietu dodržovat. A jak ji tedy připravíte? 

Budete potřebovat: 6 velkých cibulí, 4 až 5 rajčat, 2 velké zelené papriky, 1 svazek řapíkatého celeru, 1 hlávku bílého zelí, 1 kg mrkve, čerstvé bylinky, sůl, pepř, případně zeleninový bujon pro chuť.

  1. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Ze zelí odstraňte vrchní listy, hlávku rozřízněte, vykrojte košťál a zbytek nakrájejte na proužky nebo čtverečky. Zbylou zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na kostičky. Vše kromě rajčat pak dejte do hrnce, zalije vodou tak, aby byla všechny zelenina ponořená, přidejte bujon a zprudka 10 minut povařte ve větším hrnci. Poté ztlumte oheň a vařte do změknutí zeleniny. 
  2. Nakonec přidejte rozmačkaná rajčata a na mírném ohni polévku vařte ještě 20 minut. Nakonec polévku dochuťte solí, pepřem a bylinkami podle chuti. 

A jak při dietě postupovat?

  • Polévku konzumujte týden, maximálně 14 dnů. Spíše se ale doporučuje týden. První úbytky na váze by měly být patrné po dvou dnech, a to cca 2 kg, za 14 dní byste měli shodit až 5 kg.
  • První dny by se měla jíst převážně polévka, kterou můžete doplnit ovocem (kromě banánů), nejlépe jablky, nebo syrovou či dušenou zeleninou.
  • Čtvrtý den diety je možné si dát i banán a pátý den vařené hovězí či kuřecí maso. Poslední den si můžete dopřát i trochu suché vařené rýže.
  • Povoleno samozřejmě není pečivo, brambory, mléčné výrobky, ořechy, tuky, sladkosti, smažená jídla, uzeniny a alkoholické či sladké nápoje.
  • V průběhu tukožroutské diety je možné pít jen čistou neperlivou vodu nebo neslazené čaje. Nejvhodnější je ale zelený či mátový čaj. Pitný režim je ovšem u této diety velmi důležitý, denně byste měli vypít přibližně 2,5 litrů tekutin. 

Náš tip: Zeleninové polévky jsou obecně při hubnutí prospěšné. Vyzkoušet můžete třeba i tuto jednoduchou podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více