Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomazánky má ráda většina našinců. Jde o snadno připravitelné a levné jídlo, které skvěle chutná.
Zdroj: Toprecepty.cz

Levné jídlo je po vánočních svátcích tématem pro mnoho rodin. Je totiž třeba trochu ušetřit a postupně se „vzpamatovat“ z období, kdy jsme na nějakou tu korunu při nákupu jídla moc nehleděli. Skvělou volbou pro finančně nenáročnější pokrmy jsou jednoznačně pomazánky. Podívejme se, jaké si můžeme levně připravit.

Levně a chutně

Tyto skromné, avšak nekonečně variabilní pokrmy jsou i pro nezkušené kuchaře jednoduché a navíc nezatíží peněženku nikterak výrazně. Ať už hledáte inspiraci pro svačinu do školy či práce nebo přemýšlíte, čím překvapit rodinu k večeři, pomazánky se mohou stát tím, po čem „jdete“. Přinášíme vám několik tipů na rychlé, zdravé a především cenově dostupné pomazánky, které obohatí váš jídelníček a zároveň nezatíží rozpočet.

Bramborová pomazánka

Tato pomazánka je jednoduchá, přesto oblíbená, výborně se hodí na chlebíčky, topinky či jako dip k zelenině. Pro zpestření základního receptu, který nabízíme zde, můžete přidat další ingredience. Nejsnadněji pomazánku připravíte, když uvařené brambory rozmačkáte a smíchejte je s nadrobno nakrájenou cibulí, hořčicí, majonézou nebo jogurtem pro lehčí verzi. Ochuťte solí a pepřem a máte hotovo.

Fazolová pomazánka 

Je chutným a výživným pokrmem, který je oblíbený nejen mezi vegetariány a vegany, ale i mezi všemi, kdo hledají zdravou a rychlou alternativu k tradičním pomazánkám. Jejím základem jsou uvařené fazole, ať už bílé či červené kidney, které jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a živiny. Příprava pomazánky je velmi jednoduchá, vytvořit ji můžete třeba podle tohoto receptu. Tento pokrm je také vynikajícím zdrojem energie a vzhledem k vysokému obsahu bílkovin je ideální součástí stravy pro sportovce a aktivní lidi.

Čočková pomazánka

Tato pomazánka je díky čočce bohatá na bílkoviny, vlákninu, železo a mnoho dalších vitamínů a minerálů. Existuje mnoho druhů čočky - od zelené, hnědé, červené až po černou belugu, a každý typ může být použit pro odlišnou verzi pomazánky, jeden z receptů nabízíme zde. Skvěle se hodí na čerstvý chléb nebo rohlík, jako dip k zeleninovým tyčinkám, nebo jako základ pro zdravé sendviče. Díky svému složení je nejen chutná, ale také pomáhá udržet dlouhodobý pocit sytosti.

Tuňáková pomazánka

Jde o velmi oblíbenou variaci na klasickou rybičkovou pomazánku. Základem je konzervovaný tuňák, který se obvykle míchá s majonézou nebo jogurtem. Můžete přidat i své oblíbené ingredience, jako jsou kapary, nakládané okurky, bylinky (například petržel nebo kopr), hořčici nebo česnek. Tuňáková pomazánka, kterou si můžete připravit podle tohoto receptu, je vynikající na opečených toustech, jako náplň do baget a sendvičů, nebo jako dip k zelenině či krekrům. Díky vysokému obsahu bílkovin a zdravých tuků v tuňákovi je pomazánka sytá a poskytuje dlouhodobou energii.

Zeleninová pomazánka

Příprava zeleninové pomazánky je jednoduchá a rychlá. Skvělé na ní je i to, že můžete použít zbytky zeleniny, které najdete ve spíži nebo lednici. K nastrouhané či rozmixované zelenině lze přidat čerstvé bylinky, jako jsou petržel, bazalka či koriandr, které dodají aroma i chuť. Někdy se pro větší pestrost přidají i ořechy či slunečnicová nebo dýňová semínka. Zeleninová pomazánka, třeba ta z receptu zde, je výborná na celozrnný chléb, křupavé toasty nebo jako dip k syrové zelenině. Je to skvělá volba pro vegetariány a vegany, ale zároveň si ji zamilují i všichni ostatní, kteří chtějí ochutnat něco svěžího a nutričně bohatého

Náš tip: Skvělá je i vajíčková pomazánka, zkuste tu z našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více