Tučný čtvrtek je tu: Oslavit jej můžete šťavnatým a křehoučkým bůčkem pečeným na zelí, chuť a vůni mu dodá pivo
8. 2. 2024 Vaření
Masopust vrcholí a právě dnes přichází den, který si naši předkové užívali úplně nejvíc – Tučný čtvrtek. V tento den se totiž mohlo hodovat, co hrdlo ráčí, přičemž právě vepřo-knedlo-zelo bylo jedním z nejtradičnějších jídel. A aby bylo dostatečně tučné, jak se sluší a patří, udělejte je nejlépe z bůčku.
Jak si užít konec masopustu?
Největší masopustní oslavy se za starých časů konaly až poslední tři dny masopustního období, navnadit se na ně pak bylo možné již na Tučný čtvrtek neboli „tučňák“, jak se mu také často říká.
Právě tento den byl takovým předvojem konce masopustu zasvěcenému maškarním průvodům a tancovačkám. Tučný čtvrtek patřil hlavně hodování. Cílem bylo dostatečně se nacpat před nadcházejícím čtyřicetidenním půstem, který začínal hned další týden na Popeleční středu a končil až na Velikonoce.
Jak již napovídá název tohoto dne, bylo žádoucí jíst hlavně tučná a masová jídla, což mělo zajistit dostatek sil v během celého roku. Ne nadarmo tak v tento den vrcholily zabijačky, jedly se jitrnice, jelita a další zabijačkové pochoutky. To vše se zajídalo koblihami, šiškami nebo božími milostmi smaženými na sádle. Pochoutky se sádlem nebo škvarky byly na Tučný čtvrtek hodně oblíbené. Z hlediska obsahu tuku šlo zkrátka o sázku na jistotu.
Mohlo by vás zajímat
K Tučnému čtvrtku patří vepřové
Na Tučný čtvrtek se lidé často scházeli i v hospodě nebo se navštěvovali. Na oběd se pak při této příležitosti obvykle podávala vepřová pečeně s knedlíkem a zelím – zkrátka tradiční vepřo-knedlo-zelo, které se vydatně zapíjelo pivem. Slavná specialita a takový náš národní pokrm se dá připravit z různých druhů mas. Obvykle se používá libovější, například plec nebo pečeně, chcete-li ale splnit požadavky ohledně tuku, je ideální surovinou vepřový bůček.
Jak na dokonalý pečený bůček?
Předností bůčku je, že je krásně prorostlý tukem, který je nositelem chuti, pečínka je pak díky němu báječně šťavnatá. K dokonalosti přispívá i kůžička na povrchu masa, která se vypeče krásně dokřupava. A jak při pečení bůčku postupovat, aby byl přímo dokonalý?
- Bůčku prospívá pomalé pečení při nižší teplotě (přibližně 120 °C), díky němuž se maso přímo rozplývá na jazyku. Teprve na konečné dopečení dokřupava a dozlatova pak teplotu zvyšte na cca 200 °C.
- Vrchní tukovou vrstvu je před pečením třeba nařezat několika zářezy (v pruzích nebo do mřížky), aby se lépe vypékalo sádlo a kůže byly krásně křupavá. Zářezy také zajistí, že se do masa lépe dostane sůl a koření nebo bylinky. Nařezávání vám půjde lépe, když maso předem dáte na 45 minut do mrazáku.
- Maso můžete péct v celku nebo nařezat na kostičky velké asi 3-4 cm. Před pečením je maso vhodné nechat marinovat v chladu na soli, případně s česnekem, cibulí a kmínem.
- Maso je lepší péct nasucho, nepodlévat je předem vodou, aby se místo pečení nedusilo. Nechte z něj jen vypéct šťávu, kterou pak maso během pečení přelévejte. Jen pokud by se šťáva vypekla příliš rychle, můžete maso lehce podlít horkou vodou.
Recept na bůček se zelím na pivu
Pokud si chcete užít Tučný čtvrtek stylově, můžete si připravit třeba tento vepřový bůček pečený přímo se zelím podle našeho receptu. A pivem ho můžete rovnou podlít, což mu dodá další chuť. A jak pokrm připravíte?
Budete potřebovat: pěkný kus vepřového bůčku (asi 1 kg), 500 g kysaného zelí (scezené a propláchnuté), 300 ml světlého nebo tmavého piva, 1 cibuli, špek, hladkou mouku, sladkou papriku, pepř, sůl a kmín. Můžete přidat i česnek.
- V kastrolu nebo pekáčku vyškvařte nakrájený kousek špeku, z bůčku odkrojte kůži a kosti, maso nakrájejte na větší kostky a ty poprašte moukou.
- Maso osmahněte na špeku, až se zatáhne, pak maso vyndejte z kastrolu a na tuku osmahněte cibuli. Tu následně podlijte pivem, přípečky rozpusťte a přidejte zelí.
- Zelí ochuťte solí, pepřem, paprikou a kmínem, přidejte opečené maso i se šťávou, kterou pustilo a pečte zhruba 40 minut, až je maso dokonale měkké.
- Bůček, pořádně potřený třeným česnekem a solí, můžete péct na zelí taky v celku. Stačí jej jen položit na zelí, podlít trochou piva, doplnit cibulí a péct nejdříve pod poklopem a pak odkrytý.
Náš tip: K bůčku se zelím podávejte nejlépe houskový knedlík, který snadno zvládnete podle našeho video receptu.
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vybrat hovězí zadní maso. Co se hodí na tatarský biftek a co na minutky
Hovězí maso zadní má více kvalitní svaloviny, jen malé množství šlach, tuku a vaziva. Je charakteristické libovostí. Kvalitní hovězí maso z mladých… Číst více
Kombucha, čajová tibetská houba: Jak se o ni starat a jak ji konzumovat
Kombucha je lehce perlivý fermentovaný nápoj z oslazeného černého nebo zeleného čaje. K fermentaci je využívána symbiotická kolonie kvasinek a… Číst více
16 receptů na snadná minutková jídla: Do půl hodiny budete mít uvařeno
Mezi nejznámější minutky z restaurací se řadí zejména různé druhy masa připravované na pánvi, nejčastěji ve formě medailonků, plátků nebo nudliček.… Číst více
Raut na Plese jako Brno: Pohlreich, ústřice, šneci, růžová čokoláda, sushi i makronky. Nuda v jídle určitě nehrozila
Ples jako Brno je každoročně přehlídkou nejen… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Vepřová játra v minutkové úpravě jsou křehké a chutné jídlo
Vepřová játra jsou kvalitní a poměrně levná surovina s mnoha možnostmi využití. Kromě paštik a knedlíčků do polévek z nich můžeme připravit i… Číst více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Taky patří čína z kuřecího masa s rýží k vašim… Číst více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Připravte si čínské placičky, směs masa… Číst více
Roštěná à la Stroganoff: Šťavnaté a křehké maso chuťově ladí s kyselou omáčkou. Šmrnc dodá závěrečné flambování
Roštěná à la Stroganoff je pokrm pocházející z… Číst více
Ladislav Špaček poradil, jak se chovat na plese: Lepší je se navečeřet doma a hlídat alkohol, říká odborník na etiketu
Plesová sezona odstartovala a nastal tak čas… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více