Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí tlačenka je snadná na výrobu a velmi chutná.
Zdroj: Se svolením Ostravského Gastrošefa

Tlačenka patří ke skvostům české kuchyně, obzvláště pak její zabijačkové verze. Kdo nemá to štěstí, aby se k pochoutkám z této tradiční akce dostal, má dvě možnosti. Buď si je koupit v obchodě, nebo si některé lehce vyrobit doma. Zrovna u tlačenky to jde skutečně bez problémů.

Zabíjačky v kurzu

Zabíjačkové období patří mezi milovníky dobrého jídla mezi velmi očekávané. Čerstvé jitrnice, jelita, skvělá prdelačka, tlačenka či ovar v současné době na mnoha vesnicích či menších městech vzbuzují velký ohlas. Na zabijačky reagují i některé restaurace, které nabízí speciální menu, v supermarketech se dělají tematické akce

Mezinárodní lahůdka

Přestože je tlačenka našinci brána jako typicky české jídlo, různé variace můžeme najít i v okolních zemích. Například v Polsku se setkáte s pokrmem zvaným „salceson“, který podobá se české tlačence, ale může obsahovat různé typy masa a koření. Německá „Sülze“ zase často obsahuje více octa a je podávána s remuládou nebo majonézou.

Domácí tlačenka snadno

Na naši domácí tlačenku ovšem určitě nedáme dopustit, protože přesně splňuje naše chuťové nároky. Dokážeme si však tuto lahůdku vyrobit i doma, nebo musíme pro pár plátků do obchodu? Jak ukazuje gastro influencer Ostravsky Gastrošef na svém instagramovém účtu, jde to velmi jednoduše. Kromě pár surovin navíc budete potřebovat pouze krabici od mléka nebo džusu.

Tlačenka z krabice

Na přípravu jednoduché domácí tlačenky budete potřebovat: 1 zadní vepřové koleno, 4 stroužky česneku, 3-4 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, 1 lžíci kuličkového pepře, 1 lžíci soli, 1 lžíci sušené majoránky a prázdnou krabici od džusu či mléka. 

Jak na to?

  1. Do hrnce vložte koleno, přidejte pepř, bobkový list a nové koření, které dáte do kovového či jiného sítka na sypaný čaj.
  2. Na koleno nalijte vodu, aby bylo celé ponořené. Přidejte sůl a vařte do změknutí masa. V průběhu vaření koleno jednou otočte. Že je uvařené, zjistíte pomocí špejle, když se maso rozpadá, je hotové. 
  3. Koleno vyjměte z hrnce, do vývaru rozmačkejte česnek a ještě 5 minut vařte.
  4. Maso, obrané z kosti, nakrájejte na malé kostičky. Dejte ho do mísy, přidejte špetku mletého pepře a majoránku. Vše zalijte vývarem z kolene a osolte.
  5. Z krabice od mléka nebo džusu odřízněte dno a pečlivě ji vymyjte. Do čisté krabice nalijte směs z mísy. Nechte vychladnout a poté dejte do lednice. Nechte chladit přes noc
  6. Druhý den uřízněte vršek krabice a tlačenku pohodlně vytlačte, jak ukazuje video. 
  7. Podávejte s čerstvým chlebem, cibulí a octem.

Náš tip: Domácí tlačenku můžete připravit i podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více