Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalá huspenina jako ze zabijačky nahradí tlačenku. Potřebné suroviny koupíte za pár korun a snadno si ji uděláte i doma
Zdroj: Toprecepty, maris

Právě tlačenka je jednou z tradičních zabijačkových specialit. Huspenina se jí hodně podobá, na domácí přípravu je ale mnohem jednodušší. Suroviny na ni totiž snadno koupíte u řezníka nebo v supermarketu. Navíc můžete maso doplnit zeleninou, která v ní vytvoří pěkně barevnou mozaiku.

Huspenina místo tlačenky

Huspenina byla v minulosti považována za trochu podřadnější pochoutku z prasátka oproti známější tlačence, do níž se dávalo jen to nejlepší maso a vnitřnosti. Do huspeniny se naopak upotřebily horší kousky masa, zkrátka různé zbytky ze zabijačky, které se už nikam jinam nehodily.

Vzhledem k tomu, že do huspeniny se maso krájí na drobné kousky, často se do ní nasekaly třeba i vepřové kůže. I huspenina se dá udělat mnohem luxusněji a v současnosti se do ní dává i lepší maso, takže se kvalitou plně vyrovná tlačence. 

Chce to hlavně kolagen

Tato zabijačková specialita je rovněž známá jako sulc. Huspenina je ovšem oficiální název pokrmu, slovo sulc se používá spíš regionálně, hlavně na Moravě. Pro huspeninu je stejně jako pro tlačenku typická rosolovitá konzistence.

Tu však nezajišťuje želatina v prášku jako třeba u vaječné tlačenky, ale vývar připravený z vepřových nožiček, kolene, kůží, hlavy nebo ocásku, což jsou části prasátka, které obsahují nejvíc kolagenu. Když pak tento vývar vychladne, tak ztuhne, což je přesně to, co u huspeniny potřebujeme. 

Vývar je třeba vařit pomalu

Předností huspeniny je, že ji poměrně jednoduše můžete udělat doma, stačí vám jen obyčejný hrnec, v němž uvaříte vývar. Suroviny způsobující rosolovitost pak seženete u řezníka, třeba vepřové nožičky, které jsou úplně nejlepší, neboť je koupíte za pár korun (1 kg stojí cca 30 Kč). Navíc můžete mít dobrý pocit, že jste napomohli tomu spotřebovat čuníka, jak se dnes s oblibou říká „od rypáčku po ocásek“.

Kromě toho nebudete potřebovat ani žádný speciální obal na tlačenku, směs na huspeninu můžete nalít do formy na srnčí hřbet nebo chlebíček, případně si můžete udělat i „jednoporcovky“ do malých misek. Při přípravě huspeniny je pak nejdůležitější uvařit dostatečně silný vývar, aby obsahoval dostatek kolagenu, a díky tomu ztuhl.

Nejlepších výsledků dosáhnete dlouhým a pomalým vařením při nízké teplotě. Klidně mu dopřejte až tři hodiny. Pokud byste vývar vařili příliš rychle, zakalil by se a zakalený by pak byl i sulc. Díky dlouhému šetrnému vaření ale bude krásně průzračný.

Maso doplňte zeleninou

A co vše tedy můžete do huspeniny přidat, aby chutnala co nejlépe?

  • Do huspeniny lze použít různé kousky masa. Hodí se do ní třeba plec, kolena, maso z hlavy, ramínko nebo třeba i jazyk. Ve vývaru uvařené maso se pak může buď nakrájet nadrobno či nahrubo nebo umlít v mlýnku na maso pro jemnější konzistenci.
  • Kromě masa se do huspeniny přidává i na kousky nakrájená kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), která pochoutku obohacuje o další chuť. Tu stačí jen povařit v části vývaru nebo ve vodě s octem. Pokud si chcete usnadnit práci, můžete použít i nakládanou zeleninou směs typu Moravanka.
  • Chuť huspeniny vylepší také cibule (rovněž je lepší ji krátce povařit) nebo na kostičky nakrájená kyselá okurka. Ideální poměr surovin pak je 55 % masa, 30 % vývaru a 15 % zeleniny.
  • Na dochucení se do vývaru přidává ještě koření, to klasické vývarové – bobkový list, nové koření a černý pepř.
  • Všechny suroviny pak už stačí jen naaranžovat do připravených nádob, zalít vývarem a nechat ztuhnout. Hotovou huspeninu si pak nejlépe vychutnáte nakrájenou na plátky s cibulí a octem, zkrátka stejně jako tlačenku. 

Jak na domácí huspeninu z nožiček?

Pokud jste zatoužili po nějak zabijačkové dobrotě a rádi byste ji vyzkoušeli v domáci verzi, je na to huspenina ideální. Podle našeho receptu ji zvládne každý. 

Budete potřebovat: 350 g vepřové plece s kůží, 150 g kořenové zeleniny (celer, petržel, mrkev), 5 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 3 vepřové nožičky, 1 bobkový list, 1 menší cibuli, 500 ml vody, 50 ml octa, mletý černý pepř a sůl. 

  1. Vepřové nožičky a maso omyjte, popřípadě opalte zbytky štětin ohněm. Maso vložte do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte a přidejte koření. Vařte na mírném ohni do změknutí masa, během vaření odebírejte z povrchu tuk a pěnu.
  2. Před koncem vaření přidejte očištěnou, na větší kusy pokrájenou zeleninu, na půlky překrojenou, oloupanou cibuli a ocet a dovařte doměkka.
  3. Uvařené maso a zeleninu vytáhněte z vývaru a nechte chvíli vychladnout. Vývar přeceďte, nechte chvíli ustát a z povrchu seberte naběračkou všechen tuk.
  4. Maso nakrájejte nadrobno, kořenovou zeleninu na kostičky a v míse vše promíchejte společně s vývarem. Podle chuti opepřete a osolte.
  5. Směs nalijte do formy na srnčí hřbet, nechte vychladnout a poté ztuhnout v lednici. Sulc vyklopte z formy tak, že dno ponořte na chvíli do teplé vody, pak se vám sulc jednoduše vyklopí. Podávejte s čerstvým chlebem. 

Náš tip: Huspeninu neboli sulc si můžete připravit i podle našeho video receptu

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více