Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Influencer Ostravsky Gastrošef o svém vaření: Úsměv na hubach, jednoduche recepty a legraca, to je hlavni, říká
Zdroj: se souhlasem Ostravského gastrošefa

Videa s přípravou jídla letí. S nárůstem uživatelů sociálních sítí se i vaření na nich stává jedním ze způsobů, jak zaujmout. Svérázným způsobem se o to pokouší i Ostravsky Gastrošef Heřman Gazda. Toprecepty.cz se s tímto, zatím anonymním, kuchařem spojily a pokusily se zjistit, čím upoutal jen na Instagramu 115 tisíc lidí. V rozhovoru jsme zjišťovali, jak vybírá recepty, které připraví na video, jestli sleduje své konkurenty na sítích, nebo zda je vyučeným kuchařem.

Sázka na jedinečnost

Heřman Gazda vsadil na dvě osvědčené věci. Ostravským dialektem doplnil videa s jednoduchými recepty na skvělá a oblíbená jídla a podařilo se mu oslovit spoustu lidí. Na Instagramu je to přes sto tisíc, dalších téměř 40 pak na YouTube.

Fanoušky zaujalo mimo jiné i speciální pojmenování některých ingrediencí, jako je sul polskeho cestařa či popel ze starého dědka místo mletého pepře. Podobných originálních pojmenování najdeme v Heřmanových videích spoustu, stejně jako typické ostravské mluvy. 

Ostatně, přesně svým stylem s námi vedl i rozhovor, který necháváme v původním znění. 

Rozhovor s ostravským Gastrošefem 

Jaký byl hlavní důvod, který vás vedl k tomu začít točit videa s recepty na sociální sítě?
Dluho jsem nad tim uvažoval, všude sama dieta nebo trendy ze surovin za těžke prachy. Lidi si ale nechtěju kupovat ingredience na lizing, tedy drahe. A ja jsem tady pro ně. Navic se u komentovani dobře bavim a jsem rad, že se to lidem libi. Jednoduche recepty a legraca. Pro nas je hlavně duležity usměv na hubach našich fanušku. Sme tady hlavně pro pobaveni a taky si možeš uvařiť podle mych receptu.

Který recept vyvolal největší zájem?
Čevabčiči, řizek, gulaš, svíčkova. Někere recepty si sam pojmenovavam, bo nejsu podle originalni receptury. Original čevapy by čechum nechutnali. Dobře funguju jednoduche a rychle recepty.

Podle jakého klíče vybíráte recepty, které natočíte?
Podle teho na co mam chuť. Nikdy bych nevařil jidlo ktere nemam rad.

Proč jméno „Ostravsky Gastrošef“?
Ja jsem z Ostravy. (Teraz bydlim kusek vedle ni). Vymyslel jsem taky titul „Mišulinska hvězda“, ktery nikdo nema, bo sem si ho sam udělil. Vař jako mišulin je moje hlavni kredo.

Máte za sebou nějaké kuchařské vzdělání, nebo jste nadšeným amatérem?
Kuchařske vdělani neexistuje, bo na školach tě nauči prd. Možeš mit školu jako zaklad, ale nejvice se vyvařiš a naučiš praxi. Ať je to doma, nebo v profi provozach. Ja sem vařil v hospodach i doma.

Jaká jídla preferujete a dáte si poradit od sledujících, co točit dál?
Jasne, že si dam poradit. Občas přindou s nějakym napadem, kery se mi libi. Ale hlavni kriterium je, že na to musim mit chuť a naladu to zrobit.

Jak dlouho trvá vytvořit jeden recept?
Recept natačam a šmikam někdy cely den. U jednoduchych receptu meně. Ale minimalni doba vyroby je asi 4 hodiny.

Sledujete ostatní gastro influencery a inspirují vás? Konkrétně třeba Těhotnej kuchař?
Vim o nich, ale zaměrně nesleduju. Nechcu se nechat ovlivnit v napadach. Mam lufta z teho, že by mně to zavedlo na jinu kolej. Budu robit co robim, dokud to bude lidi bavit. Viděl jsem od každeho par videi, a to je všecko.

Doma mam hromadu kuchařskych knižek a tam je tolik napadu, že možu natačat ještě dvacet roku. Možna vic. Gravidni kuchtik nebyl moja předloha. Moje persona se objevila v šoubyznysu poprve v roce 2004 v rannim vysilani ostravskeho radia Hellax, kde sme taky vypravěli do eteru recepty. Radio už dneska neexistuje. 

Máte nějaký tip pro začínající food influencery, kteří chtějí na Instagramu uspět?

Musi tě to bavit a nekukat na čisla. V momentu, kdy začneš kukat na čisla a brat miliardu spoluprací, tak si v řiťi bo ten hnaci motor začne byt čislo na učtu nebo esli maš vic folovrs než jini. Zrovna nedavno mi fanušek na instatnim gramu gratuloval že už mam 100 tisic odebirajicich

Vubec sem něměl ani tušeni. Pro mne su duležiti fanoušci, ktere to bavi a ja mam z každeho komentařa radost jak lazeňska veverka. Moji fanušci jsou fajni a mili! Bavi mne reakce na moje videa. I tuten rozhovor je reakce, bo kdybych nikoho nezajimal, nikdo by se na nic nepital.

Náš tip: Vyzkoušejte si čevabčiči připravit podle našeho videoreceptu, je skvělé: 

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více