Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoce patří k nejoblíbenějším svátkům u nás.
Zdroj: Toprecepty

Blíží se Velikonoce, tedy další svátky, které dokáží některým lidem udělat zmatek v tom, jak budou otevřené některé z obchodů, převážně pak ty s potravinami. Navíc se tentokrát přidávají i prázdniny pro školáky, tudíž je důležité si uvědomit, jak s velikonočním volnem naložit. Připravili jsme jednoduchý přehled, který vás lehce zorientuje.

Školáci zajásají

Velikonoce v roce 2024 v České republice připadají na pátek 29. března (Velký pátek) a pondělí 1. dubna (Velikonoční pondělí). Pro školáky to znamená, že velikonoční prázdniny začínají již den před Velkým pátkem, děti se tedy budou z volna radovat od čtvrtka až do následujícího úterý 2. dubna, kdy se už budou muset vrátit do lavic. Tento režim se týká jak základních, tak středních škol po celé České republice.

Otvíračka nadvakrát

Pokud jde o otevírací doby obchodů během Velikonoc, je nutné si uvědomit, že v Česku existuje zákonná regulace, která ovlivňuje velké obchody s prodejní plochou přesahující 200 metrů čtverečních.

Tyto obchody musí být zavřené na Velikonoční pondělí, oproti tomu však na Velký pátek mohou být otevřené. Mnohé z nich však upravují otevírací dobu. V praxi to znamená, že zatímco některé menší obchody nebo obchody s potravinami mohou být otevřené i během svátků, velké supermarketové řetězce, jako jsou Tesco, Billa, Lidl, Kaufland nebo Albert a nákupní centra, budou v pondělí zavřené.

Opatrnost se vyplácí

Zákazníci by tak měli plánovat své nákupy dopředu, zejména pokud potřebují nakoupit potraviny nebo další zásoby pro velikonoční svátky. Doporučuje se zkontrolovat otevírací doby konkrétních obchodů předem, abyste nakonec nebyli nemile překvapení.

Většina menších obchodů, pekáren, nebo speciálních potravinářských obchodů bude pravděpodobně otevřena s upravenou otevírací dobou, aby umožnila zákazníkům nakoupit potřebné zásoby.

Na Velký pátek 29. března zůstanou všechny naše obchody běžně otevřené, zákazníci si tak u nás budou moci pohodlně nakoupit na prodloužený velikonoční víkend. O svátečním víkendu budou mít obchody běžnou otevírací dobu, pouze nonstop hypermarkety budou mít v neděli zkrácený provoz do 23:00 hodin,“ sdělila webu Toprecepty.cz Tesco External Communication Manager Iva Pavlousková.

Internet jako záchrana

Pokud nestihnete nakoupit včas, stále je možnost využít internetových „prodejen“, které vám nákup přivezou až před vaše dveře. Přesto ovšem musíte pro jistotu sledovat, jak vaše oblíbené obchody na volno reagují.

„Pro bezstarostné nakupování bez zbytečného shonu nabízíme Tesco Online nákupy, kdy kurýři dovezou velikonoční nákup až ke dveřím. Nákupy objednané na Tesco Online rozvážíme zákazníkům denně od 8:00 do 22:00 hod. Na Velikonoční pondělí 1. dubna budou prodejny zavřené, nákupy objednané na Tesco Online vozit tento den nebudeme, protože zákazníkům vozíme nákupy vždy z nejbližšího hypermarketu,“ vysvětlila Pavlousková.

Oproti tomu Billa, která s rozvozy pozvolna začíná, nabídne zákazníkům své služby po oba dva sváteční dny. „Pátek 29. března  budeme rozvážet jako každý den od 06:00 - 22:00 hodin, 1. dubna pak mezi 06:00 - 14:00 hodinou, řekla pro Toprecepty.cz Tereza Kmošková z tohoto obchodního řetězce. Oproti tomu Rohlík.cz plánuje mít otevřeno oba dny dle své standardní otevírací doby, tj. od 6:00 do 23:00, uvedla jeho tisková mluvčí Denisa Ladka Morgensteinová. 

Náš tip: Připravte si na svátky skvělou velikonoční nádivku podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více