Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Soutěž peče celá země již opustilo několik účastníků. Mezi nimi i sympatická Sylvie, které nevyšlo minulé kolo, v němž připravovala punčový řez, brněnský točený dort či krabičku s překvapením. Úspěšná flétnistka ovšem s pečením rozhodně nekončí a čtenářům webu Toprecepty.cz nabízí recept na lahodné brownies.

Hudba vs. pečení

Neteř slavného zpěváka Jiřího Schleingera Sylvie má také silně v genech hudbu. Je známou flétnistkou a posbírala již několik cen v prestižních soutěžích. Kromě svého nástroje ovšem miluje i pečení, a to nejen rodinné. Troufla si třeba na několik svatebních dortů a na svou vlastní veselku připravovala výslužku pro více než šedesát lidí.

Dědictví po babičce

K pečení ji svým způsobem přivedla babička. U nás to bylo tak - u babičky s dědou jsem v dětství trávila všechny víkendy a prázdniny. Babička vždycky pekla takové ty klasické věci, jako jsou kynuté buchty, koláče, mřížkový koláč nebo roládu, a těch pár věcí se stále v neděli točilo dokola. Tohle všechno jsem se naučila od ní,“ svěřila se Sylvie pro Toprecepty.cz.

Postupně zkoušela nové a nové věci. „Velkým vzorem mi je taky teta Maruška, která je vyučená kuchařka a úžasně peče. Všechny narozeninové dorty dělala celé rodině celý život ona. Myslím, že teď už předala štafetu mně a mně je ctí ji vystřídat,“ říká účastnice Peče celá země.

Na kalorie nehleďte

Někdy ovšem Sylvie dostane ​ chuť připravit pro děti a manžela něco snadného, přesto chutného. ​​​​​​„Občas není čas ani chuť dělat složité recepty plné nejrůznějších komponentů. Tohle je můj oblíbený recept na klasické brownies, které můžete pozvednout ovocným krémem, jenž svou nakyslostí krásně doplňuje bohatou chuť čokolády,“ říká pro Toprecepty.cz Sylvie.

„Dezert ke ideální na dětské oslavy či do svatebního sweet baru. Na kalorie nehleďte, je to hrůza. Tolik čokolády, másla a cukru,“ směje se účastnice letošní řady Peče celá země. „Tenhle recept nemá cenu odlehčovat, nebylo by to ono. Použijte kvalitní čokoládu, kakao a nic si nevyčítejte. Dobrou chuť,“ vzkazuje Sylvie našim čtenářům.

Brownies s malinovým a mango-maracujovým krémem

Na přípravu oblíbeného dezertu Sylvie Schelingerové budete potřebovat:

Na brownies - 335 g másla, 600 g cukru krupice, 115 g kakaa (holandského typu), 5 vajec velikosti M, 8 g soli, 180 g hladké mouky, 400 g čokolády (ideálně 50-60% obsahu kakaa) a 50 g silného espressa.
Na malinový krém - 70 g malinového pyré, 10 g limetkové štávy, 60 g smetany 40 % + dalších 100 g smetany 40 % a 80 g ruby čokolády.
Na mango-maracujový krém - 60 g smetany 40 % + dalších 60 g smetany 40 %, 60 g maracujového pyré, 20 g mangového pyré, 100 g bílé čokolády Carma Nuit Blanche, 80 g mascarpone a 1 plátek želatiny.

Jak na to?

Brownies

  1. Do rozpuštěného a vychladlého másla zamícháme kakao, vychladlou kávu a cukr. Poté ručně zašleháme celá vejce a sůl. Nakonec přidáme prosátou mouku a nasekanou čokoládu.
  2. Vylijeme do pekáčku o rozměru 30x24 cm, vystlaného pečícím papírem, a pečeme na 175 °C zhruba 50 minut. Raději nedopéct, než přepéct.

Malinový krém

  1. Želatinu dáme do studené vody nabobtnat.
  2. Malinové pyré s limetkovou šťávou a 60 g smetany zahřejeme pod bod varu. Přidáme vyždímanou želatinu a nalijeme do vysoké nádoby.
  3. Necháme chvíli stát a poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Přilijeme 100 g smetany a znovu promixujeme.
  4. Přikryjeme fólií a necháme v lednici krystalizovat přes noc (důležité, jinak se krém nevyšlehá a srazí se).
  5. Druhý den vyšleháme na nízké otáčky, dáváme pozor, aby se krém nepřešlehal.

Mango-maracujový krém

  1. Želatinu dáme nabobtnat do studené vody.
  2. Do misky dáme čokoládu, obě pyré se 60 g smetany zahřejeme na zhruba 70 °C, přidáme vyždímanou želatinu a nalijeme na čokoládu.
  3. Necháme chvíli stát a poté promixujeme tyčovým mixérem. Přilijeme druhých 60 g smetany a znovu promixujeme. Přikryjeme a dáme přes noc do lednice.
  4. Druhý den krém spolu s mascarpone opatrně vyšleháme.

Kompletace

  • Vychladlé brownies nakrájíme na menší kostky a nazdobíme krémy. Ozdobíme dle fantazie čerstvým ovocem, lyofilizovanými malinami či jedlými květy.

Na cestu Sylvie soutěží Peče celá země se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Sylvie Schelingerová - Peče celá země

Ukázat 8 fotografií

Náš tip: Chutné brownies si doma můžete připravit také podle našeho videoreceptu:

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více